Ajax 3 - 3 Bayern München: Matchen som hade allt
Dusan Tadic var en av centralfigurerna under en oförglömlig kväll i Amsterdam.

Ihåligt försvar, påhittig offensiv, André Onana i högform, två straffar, en slaktande Maximilian Wöber, en karatesparkande Thomas Müller, sena vändningar och kvitteringar. Matchen på Johan Cruijff Arena bjöd på det mesta.

Förutsättningarna var tydliga, Bayern München och Ajax båda redan klara för åttondelsfinal, Bayern i gruppledning och Ajax behövde vinna ikväll för att överta förstaplatsen. Ajaxs skadebekymmer klarnade upp i tid, Hakim Ziyech, André Onana, Kasper Dolberg och Donny van de Beek var alla tillgängliga för spel. Men alla startade inte, Erik ten Hag valde att köra på samma idé som i bortamötet i München, med Dusan Tadic som falsk nia och både Dolberg och Klaas-Jan Huntelaar på bänken, samt Maximilian Wöber i mittlåset för mer fysik och Daley Blind upp på mittfältet. Lasse Schöne förpassades till bänken då van de Beek och Frenkie de Jong gjorde Blind sällskap på mitten. Ziyech och David Neres gjorde Tadic sällskap i kedjan. Backlinjen framför André Onana formerades i övrigt som vanligt av Nicolás Tagliafico, Matthijs de Ligt och Noussair Mazraoui.

Det var rätt så öppna spjäll från början. Genom lite kombinationsspel skapade Ajax matchens första målchans två minuter in när van de Beek via väggspel med Neres kom till ett avslutsläge men hans skott blev tamt och gick rakt på Manuel Neuer. Sedan blottades Ajaxs försvar flera gånger i rad när gästerna kom i omställningar genom snabbe Serge Gnabry som startade i Arjen Robbens frånvaro. Först var det Blind som stod för en felpass som gjorde att Gnabry satte av i djupet men han sköt ett enkelt skott rakt på Onana den gången, till frie Robert Lewandowskis irritation. Strax därefter stod Tagliafico först för en bra brytning på mittplan men sen för en rejäl indianare som Gnabry snappade upp och kom i friläge med Onana, med de Ligt i hasorna. Onana stod för en jätteräddning när han fick upp en hand och tippade skottet över ribban till en hörna.

En hörna som blev kostsam. Precis som på Allianz Arena hade Ajax problem med situationen som uppstod efter att hörnan nickats bort ur straffområdet. Wöber klev upp för att pressa men Blind föll inte ner och samtidigt höll sig Lewandowski onside och fick då oceaner av yta i straffområdet och det kan man inte ge en av världens mest kliniska avslutare. Precis som i München hamnade Ajax i ett tidigt underläge.

Ajax försökte etablera tryck men det var svårt att såga sig igenom Bayerns försvar. Ziyech testade ett hyfsat distansskott men Neuer stod som vanligt välplacerat och höll det skottet. Sen fick Blind, av alla människor, en dubbelchans men inget av skotten ville leta sig in. Men han fortsatte kämpa och fick tag på bollen igen i straffområdet och försökte bryta sig igenom. Vid kortlinjen fick han en knuff i ryggen av Jerome Boateng men domare Clement Turpin friade och dömde istället hörna för Ajax. På hörnan höll Joshua Kimmich om de Ligt runt både bål och ben och drog omkull honom men Turpin blundade för det med.

Några minuter senare skruvade Neres in ett fint inlägg från höger som van de Beek kom bra till och nickade mot mål, men ännu en gång uppvisad Neuer sin placeringssäkerhet och limmade bollen. Strax därefter visade Onana i sin tur sin oerhörda klass när ett 0-2-mål såg ut att vara givet. Thomas Müller spelade ut till Gnabry som den här gången valde att passa Lewandowski istället för att skjuta själv och polacken hade 0-2 som i en liten ask när han fick läget mitt i straffområdet men Onana fick ut en hand och stod för en otroligt fin räddning.

Ajax hade det kämpigt i början av den andra halvleken men det ledde inte till några farliga chanser för Bayern och man kom sedan in i matchen igen ganska snart. Ziyech visade prov på sin magnifika teknik ännu en gång när han ute på högerkanten först dansade förbi David Alaba precis på sidlinjen och sedan lurade upp Kimmich på läktaren. Han spelade fram Neres som dock hade svårt att hitta ett skottläge för sin vänster och till slut skyfflade bollen högt över med sin högerfot. Några minuter senare gick Ziyech på eget avslut, ett lurigt studsande skott som Neuer fick tippa åt sidan.

1-1 kom efter knappa timmens spel och det efter magnifikt one touch-spel. Blind till de Jong till Ziyech som otroligt snyggt direktskarvade in till van de Beek i straffområdet mellan motståndare och van de Beek i sin tur la bollen sidled tvärs igenom målområdet där Tadic kom på bortre stolpen och vinklade in sitt fjärde mål i gruppspelet.

Kvällens svettigaste Onana-räddning fick vi sedan se när Franck Ribery lättade in bollen i boxen för Lewandowski och den giftige huvudspelaren fick gå upp ostört och kom till perfekt till bollen, som han distinkt riktade mot det hörn Onana just kommit ifrån, 1-2 togs förgivet men på något vis lyckades Onana hinna få upp en hand och rädda Ajax igen.

Det hade varigt grinigt och hätsk stämning hela matchen, Ajax frustrerade med Turpin över de uteblivna straffarna i första halvlek, och Bayern-spelare som Kimmich och Müller väldigt arga på fransosen med visselpipan också. Minuterna efter 1-1-målet och Onanas jätteräddning hettade till ännu mer då Ajax-spelarna ansåg sig rånade på flera frisparkar och temperamentsutbrott flödade. Kanske påverkade det också 20-årige österrikaren Wöber, som framstår som en otroligt vänlig och lugn person vid sidan av planen och även på den verkligen inte gjort sig känd som nåt råskinn även om han inte lägger fingrar emellan i dueller. Nu slog det dock slint för honom då rusade in i en duell på mittplan ute vid sidlinjen men kom in alldeles för sent och alldeles för snabbt och hårt och med båda fotsulorna uppe plöjde rakt igenom Leon Goretzka som flög ut över sidlinjen. Turpin tvekade inte att hala upp det röda kortet och det var verkligen inget att diskutera.

Tio man mot Bayerns elva och mer än tjugo minuter kvar att spela? Plötsligt såg det mörkt ut. Men Ajax samlade sig, Blind föll naturligt ner på Wöbers plats i mittlåset och man behövde inte spilla något byte just för det. Bayern hann inte utnyttjat det numerära övertaget alls, och i den 75:e minuten smällde det rejält igen. Nigel de Jongs karatespark i magen på Xabi Alonso i VM-finalen 2010 har etsat sig fast i mångas minne. Müllers vansinnigt vårdslösa karatespark med dobbarna in i huvudet på Tagliafico i den här matchen kommer inte lämna undertecknads medvetande i det första taget i alla fall. Rött kort för Müller och plötsligt var det tio man mot tio. Tagliafico blödde rejält från huvudet och låg kvar på marken. Ajaxs klubbläkare häftade och limmade ihop Tagliaficos huvud och den hårdföre argentinaren, som spelar med hjärtat utanpå varje match, var redo för spel igen.

ten Hag spelade då ut sitt första kort, van de Beek plockades av och en riktig center i form av Kasper Dolberg kom in. Och snabbt blev han användbar med sina karakteristiska smarta löpningar. Tadic satte bollen i djupled för Dolberg som låg rulle och kvickare än Boateng kom in i straffområdet och sedan petade bollen åt sidan så Boateng bara klippte benen på honom när han kastade sig in i en tackling. Nu pekade Turpin på straffpunkten. Tadic klev fram och bergssäkert dunkade han upp bollen i krysset till 2-1-ledning, gruppledning och sitt femte mål i gruppspelet.

Tagliafico kunde som nämnt fortsätta, och fan vet om man någonsin sett en vänsterback med en så besynnerlig förmåga att lyckas hamna i händelsernas centrum på alla sorters vis. Med limmad skalle och blodig panna fällde han inhopparen Thiago som dribblat sig in i straffområdet och Turpin blåste straff för Bayern. Lewandowski klev fram, väntade ut Onana och rullade in 2-2 i ena hörnet. ten Hag bytte direkt in Klaas-Jan Huntelaar för Neres.

För Bayern räckte med oavgjort för att behålla förstaplatsen i gruppen, men vi var inte på långa vägar färdiga än. När matchuret tickade upp mot 90 minuter stod den annars formidable Frenkie de Jong för en grov indianare vilket ledde till att inhopparen Kingsley Coman snyggt sköt in 2-3 i hörnet, otagbart för Onana. Direkt efter målet visade fjärdedomaren att hela sju minuter lagts till efter de röda korten, Tagliaficos skada och straffarna med mera.

Och så i den fjärde av de sju tilläggsminuterna kom också 3-3. Ajax pressade på och lyrade in bollen i straffområdet, Bayern-försvarare rensade. Bollen hamnade hos Mazraoui, som ju gjorde mål på Allianz Arena och avgjorde i sista minuten hemma mot Benfica från liknande läge. Han gick på skott igen, det tog på en Bayern-spelare men gick i en båge ner mot kortlinjen. Huntelaar högg snabbt och spelade in bollen framför mål där - vem annars - Nico Tagliafico tryckte in kvitteringen! Den argentinske vänsterbackens tredje (!) mål i gruppspelet!

Det uppstod sedan bråk i målburen då Bayern-spelare försökte hålla i bollen när Ajax-spelare ville få igång spelet snabbt igen, vilket slutade med ett gult för Tagliafico (smått otroligt att han gått så långt i den här matchen utan att redan få ett!). Ajax försökte desperat få till ett sista läge, och domaren borde lagt till minst en minut till för all tid som gick till spillo av masking särskilt runt målet, men när klockan tickat förbi 97 minuter kände Turpin att det fick vara nog och blåste av.

En kokande Johan Cruijff Arena var scenen för detta spektakel, som innehöll allt utom den seger Ajax strävade efter och var så nära att få. Men oavsett resultat så kan man alltid glädjas åt att Ajax just gått obesegrade genom Champions Leagues gruppspel, Tadic ligger trea i Champions Leagues skytteliga och Europas roligaste fotboll fortsätter spelas på Johan Cruijff Arena!

Åttondelsfinalerna lottas på måndag, Ajax kan ställas mot något av följande lag: Borussia Dortmund, FC Barcelona, Paris Saint-Germain, FC Porto, Manchester City, Real Madrid och Juventus. Vilka föredrar ni?

Härnäst för Ajax väntar De Graafschap på söndag kl 14:30, en match som kommer sändas på Viaplay.

Matchfakta

Ajax 3 - 3 Bayern München
Mål: 0-1 Lewandowski '13, 1-1 Tadic '61, 2-1 Tadic (straff) '82, 2-2 Lewandowski (straff) '87, 2-3 Coman '90, 3-3 Tagliafico '95
Gula kort: Kimmich, Rafinha, de Ligt, Blind, Tagliafico
Röda kort: Wöber, Müller
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Wöber (utv '67), Tagliafico; van de Beek (Dolberg '78), Blind, de Jong; Ziyech, Tadic, Neres (Huntelaar '89)
Bayern München: Neuer; Rafinha, Boateng, Süle, Alaba; Kimmich, Goretzka (Sanches '89); Gnabry (Thiago '62), Müller (utv '75), Ribery (Coman '71); Lewandowski