Lagbanner
Ajax 3 - 5 PSV: Händelserik supercup
Steven Bergwijn gjorde mål på sitt gamla lag men det räckte in för Ajax.

Ajax 3 - 5 PSV: Händelserik supercup

Allt och lite till hände när Ajax förlorade det sista försäsongstestet, Johan Cruijff Schaal mot PSV. Defensiva svagheter blottades men offensivt såg det lovande ut inför ligapremiären nästa helg.

Äntligen är Ajax-säsongen igång igen, nu officiellt med Johan Cruijff Schaal, holländska "supercupen" där ligamästarna Ajax ställdes mot PSV som vann cupfinalen mot Ajax i våras. Huruvida det är en "riktig" titel kan stötas och blötas in i det sista, men det var i alla fall det sista genrepet för Ajax efter en något stökig försäsong. Två träningsläger har genomförts, men det sista, inklusive en träningsmatch mot Eintracht Frankfurt, fick avbrytas i förtid pga ett mindre covid-utbrott i truppen. Flera nyförvärv har tillkommit, flera av dem sent, men tidigare i veckan vann både a- och b-uppställningen två olika träningsmatcher mot Shakhtar Donetsk (ett arrangemang som också var till för att samla in pengar till Ukraina).

Nye tränaren Alfred Schreuder har mycket att fundera på runt laguttagningen. En av dem målvaktsfrågan där åldersmännen Maarten Stekelenburg (40 i september), Remko Pasveer (39 i november) och Jay Gorter (blev 22 i maj) konkurrerar med varandra. Ynglingen Gorter fick chansen att bevisa sig mellan stolparna idag, men tog den tyvärr inte. Backlinjen från höger blev Devyne Rensch, Jurriën Timber, Daley Blind och Owen Wijndal. Den senare som därmed gjorde sin Ajax-debut medan en annan nykomling, Calvin Bassey, började på bänken men kom in för ett olycksaligt inhopp. Mittfältet bestod av Edson Álvarez, Kenneth Taylor och Steven Berghuis. I kedjan startade Antony, Dusan Tadic och Steven Bergwijn. Den senare också för sin Ajax-debut, elva år efter att Amsterdam-sonen lämnade ungdomsakademin för just PSV. Tadic gick alltså som falsk nia. Brian Brobbey och Francisco Conceição fanns på bänken.

Ajax tog kommandot från avspark och kom bra in i matchen. Den första bra målchansen skapades åtta minuter in när Blind vann bollen på offensiv planhalva och spelade den till Taylor som fick den vidare till Bergwijn. Bergwijn spelade fram Antony till ett skottläge men brassen sköt utanför.

Presspelet satt bra inledningsvis och Ajax dominerade, PSV fick knappt låna bollen under långa stunder och kom ingen vart. 1-0 kom också snart. Rensch skar inåt i banan från sin högerkant med bollen på ett fint sätt, passade Tadic som skickade bollen vidare vänster till Wijndal. Ett nyförvärv hittade ett annat då han passade till Bergwijn som i vänstra utkanten av straffområdet vände inåt och mycket vackert hårt curlade upp bollen i bortre krysset, otagbart för PSV:s nye målvakt Walter Benitez.

Ajax låg på och hade bud på fler mål för att utöka ledningen. Först, framspelad av Blind, hade Bergwijn en ny skottmöjlighet men nu stod Benitez pall. Strax därefter avslutade Taylor ett nätt kombinationsspel med Berghuis och Tadic men Benitez räddade igen.

Sen, ur ingenting, kom kvitteringen. PSV:s storstjärna Cody Gakpo skickade in ett inlägg och att Wijndal inte är den bäste i luftrummet visades med all icke-önskvärd tydlighet då Guus Til enkelt vann nickduellen och skallade in 1-1.

I slutet av första halvlek repeterades varianten men den gången lyckades Gorter rädda. Taylor skapade sedan Ajax sista farliga chans i halvleken för sig själv då han efter kombination med Wijndal dribblade sig fram till ett skottläge med fel fot, men Benitez räddade ut till en hörna.

På stopptid i första halvlek kom 1-2 och det var likt PSV:s första mål. Gakpo med inlägget från vänster, Til med nicken och individuella misstag av Ajax-spelare. Nu Gorter, som kom på mellanhand då han gick ut från linjen men var för sent ute för att nå bollen och istället kolliderade med Blind, som i sin tur förlorat luftduellen med Til.

Tio minuter in i andra halvlek kvitterade Ajax på en fin omställning. Bergwijn la ut bollen på överlappande Wijndal som skickade in den efter marken i straffområdet och Antony kom perfekt i löpningen för att skjuta in 2-2.

Bergwijn var minuter därefter nära att återta ledningen för Ajax efter att Rensch hunnit upp en boll innan den rann ut över kortlinjen och skickat den snett inåt bakåt till Bergwijn men Benitez räddade ut till en hörna.

Både Schreuder och hans PSV-kollega Ruud van Nistelrooy gjorde sedan varsitt dubbelbyte på samma gång. Schreuder satte in Calvin Bassey för sin debut, och Mohammed Kudus, Wijndal och Berghuis klev av.

Men Istället för Ajax-ledning återtog PSV ledningen och återigen kom det ur ingenting på ett individuellt misstag av en Ajax-spelare. Återigen var det Gorter i målet. Mittbacken Armando Obispo sköt ett, fövisso wobblande, distansskott som han inte lyckades hålla utan bara stötte ifrån sig, rakt ut till Gakpo som sköt in returen till 2-3. En stor tabbe av Gorter som verkligen inte tog chansen han fick ikväll, tråkigt nog.

Minuter senare blev det än värre då PSV ställde om snabbt och Til fullbordade sitt hattrick, lite turligt då hans skott tog på Álvarez och helt ändrade riktning vilket ställde Gorter som blev chanlös då.

Men så lätt gav Ajax inte upp. Med drygt tjugo minuter kvar av ordinarie tid fick Ajax en frispark i bra inläggsläge. Tadic skruvade in bollen i straffområdet men den gick rakt mot Benitez, som dock till allas förvåning valde att boxa bort bollen när han lätt kunde plockat ner den. Bollen damp ner hos Kudus som mycket skickligt pricksköt in 3-4 hårt och precist i bortre hörnet och så var det match igen.

Återigen gjorde båda tränarna varsitt dubbelbyte därefter, Schreuder tog ut Timber (som inte varit helt fit under försäsongen och inte var redo för 90 minuter) och Antony, in kom Davy Klaassen och Brian Brobbey i offensiva byten.

Tyvärr hann Ajax stora kvitteringsjakt inte riktigt komma igång innan den sinkades helt av den olycksalige Bassey. Han fick spela vänsterback, istället för mittback som han kanske är mer lämpad för, och var såklart ivrig att visa framfötterna och göra ett avtryck. Han gjorde det dock på fel sätt då han i sin iver blev övertänd och fläkte sig fram med dobbarna först i en närkamp med Ismael Saibari i ett försökt att nå bollen, som Saibari hann peta undan och då nådde han bara Saibaris fot. Domare Dennis Higler, som inte är populär bland någon i hela fotbollsholland, visade gult kort. En lång VAR-koll följde och efter att ha själv kollat på skärmen ändrade Higler sitt beslut och gav Bassey rött kort. Mardrömsdebut för nigerianen som därmed blev förste Ajax-spelare att bli utvisad i sin debut sen Evander Sno mot Willem II 2008.

Ajax försökte ändå pressa framåt med en man mindre men det var förstås svårt, särskilt då spelarna började krokna medan PSV, som på grund av sitt stundande Europakval började sin försäsong tidigare och kommit längre i konditionsarbetet därmed, hade mer ork kvar. Joey Veerman var nära att döda matchen helt med ett skott i 88:e minuten som tog i undersidan av ribban och studsade ut.

9 minuters stopptid blev det då VAR-kollen för Basseys röda inte var den enda som gjordes, och i början av den dödades spänningen helt då Xavi Simons rundade Gorter och la in 3-5.

Schreuder blev den förste Ajax-tränaren att förlora sin debut sen Marco van Basten 2008. Slutresultatet blev uppseendeväckande, men för stora växlar ska nog inte dras. Offensivt såg det lovande ut för Ajax, defensivt finns uppenbara problem men det var ingen nyhet, de har synts i träningsmatcherna också och är förstås något som måste åtgärdas men kan göras med tid. Wijndal och Rensch var båda mycket dåliga defensivt ikväll tyvärr, samtidigt var de bra offensivt. Det stora problemet var uppenbarligen att Gakpo tilläts slå inlägg hur han ville, och centralt då fick Til vinna alla luftdueller. Bassey var överilad i sin debut, men med tiden kan han med sin fysik nog bli ett bra botmedel mot det i framtiden. Det ska kommas ihåg att Ajax var klart bättre än PSV första halvtimmen, sen sinkades man av baklängesmål som kom till på individuella misstag: Först att Wijndal förlorade luftduellen med Til, sen att Gorter kom på mellanhand, sen att Gorter inte kunde Obispos skott. Fyran var ett skott som fick en oturlig styrning, sånt som händer. Det var inget stort systemfel som gjorde att Ajax släppte in fem bollar ikväll.

Nästa lördag begår Ajax ligapremiär hemma mot Fortuna Sittard kl 16:30.

Till sist, idag är det ett år sen den 16-årige Ajax-talangen Noah Gesser och hans storebror Isay dog i en trafikolycka. De glöms aldrig. Frid över deras minne. Våra tankar är också med Sébastien Haller i hans kamp mot testikelcancer.

Matchfakta

Ajax 3 - 5 PSV
Mål: 1-0 Bergwijn '15, 1-1 Til '32, 1-2 Til 45+2, 2-2 Antony '54, 2-3 Gakpo '65, 2-4 Til '69, 3-4 Kudus '72, 3-5 Simons '90+1
Gula kort: Berghuis, Benitez, Álvarez, Sangaré, Rensch, Kudus, Tadic
Röda kort: Bassey
Ajax: Gorter; Rensch, Timber (Klaassen '73), Blind, Wijndal (Bassey '63); Álvarez, Berghuis (Kudus '63), Taylor (Schuurs '86); Antony (Brobbey '73), Tadic, Bergwijn
PSV: Benitez; Hoever (Ramalho '63), Teze, Obispo, Max; Sangaré, Til (Gutíerrez '73), Veerman; Bakayoko (Saibari '63), de Jong (Ledezma '89), Gakpo (Simons '73)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-07-30 23:06:22
Author

Fler artiklar om Ajax