Lagbanner
Johan Cruijff ArenA, 2024-09-26 21:00

Ajax - Besiktas
4 - 0

Ajax 4 - 0 Besiktas: Vi är tillbaka!
Kenneth Taylor firar sitt mål med Mika Godts och Jorrel Hato.

Ajax 4 - 0 Besiktas: Vi är tillbaka!

Ajax inledde Europa League-spelet på allra bästa sätt. Inte bara en seger, utan Ajax bästa match på tre år. Efter två raka krisår med miserabla insatser fick vi äntligen njuta av Ajax igen.

Hösten 2021 var senast Ajax mötte Besiktas. Då vann man båda matcherna i Champions Leagues gruppspel. En höst när Ajax vann sex av sex matcher i gruppen som också innehöll Borussia Dortmund och Sporting Clube de Portugal. En höst då Ajax spelade propagandafotboll och livet lekte.

I februari 2022 kom det ut att sportchefen Marc Overmars sexuellt trakasserat kvinnliga medarbetare och självklart sparkades ut ur klubben. Erik ten Hag ledde Ajax till klubbens 36:e ligaguld den våren innan han lämnade för Manchester United.

Mycket har hänt sen dess. Gruppspel har blivit ligaspel i Europa. Och vi har inte sett Ajax spela bra sen dess. Två katastrofala säsonger i rad har försatt klubben i ett helt annat läge än där man var hösten 2021.

Under dessa tidiga dagar av nye tränaren Francesco Fariolis era har det funnits flera positiva tendenser redan. Till skillnad från sina företrädare på posten har han framstått som både någon med taktisk hjärna och humant ledarskap som stimulerar spelarna. Likväl har det varit en lite knackig säsongsinledning, inte minst påverkad av att Farioli bakbundits av tekniske direktören Alex Kroes halvdana truppbygge.

Därför var kvällens insats så efterlängtad. Äntligen, äntligen var det roligt att se Ajax spela fotboll igen. Det har det inte varit de två senaste åren.

Ajax var bäst från start till mål. Redan efter en kvart kom man nära ledningsmål när Kian Fitz-Jim tog sig fram bra och snyggt spelade fram Mika Godts, men Mert Günok räddade den unge belgarens avslut. Fitz-Jim stormade själv fram och kastade sig på returen men träffade utsidan av stolpen.

1-0 kom istället efter en halvtimme. Jordan Henderson bröt en dålig inspark från Günok och spelade Godts som spelade vidare till Kenneth Taylor. Taylor löpte bra med bollen ut på vänstersidan och kom runt till ett inspel riktat mot Bertrand Traoré. Traoré fick inte träff på bollen, men då dök Fitz-Jim upp igen och tryckte in sitt andra mål i a-laget. Fitz-Jim för övrigt den förste sen Edson Álvarez att göra båda sina två första Ajax-mål i Europaspelet.

Det stod bara 1-0 i halvtid trots klar Ajax-dominans. Till den andra försökte Giovanni van Bronckhorst växla upp sitt lag, anfallsstjärnan Ciro Immobile som börjat på bänken kom in. Skulle det bli jämnare nu?

Nej, det blev istället ännu bättre för Ajax. Om matchen var Ajax bästa på tre år var de första tio-femton minuterna av andra halvlek créme de la créme av det hela.

Fitz-Jim bröt fram återigen och spelade Traoré som med en utsökt passning spelade fram Godts till 2-0. Minuten därefter spelade Brian Brobbey fram Traoré som sköt stolpe ut. Minuten efter det fick Traoré skottläge igen men nu räddade Günok.

Ajax flöt fram och fler mål hängde verkligen i luften. Det blev Taylor, hackkyckling hos mig och många andra de senaste åren, som sköt in 3-0 från utanför straffområdet. Välförtjänt Taylor att kröna sin fina insats med ett mål.

Godts fastställde sedan slutresultatet efter förarbete av inhopparen Christian Rasmussen, 4-0.

Godts, Taylor och inte minst Fitz-Jim stod ut som de allra bästa i en fin laginsats. Fitz-Jims kombination av bollvinnande (6 vunna närkamper) och chansskapande (3 direkta målchanser skapade) var en stor nyckel ikväll och kan han fortsätta i den här stilen blir det mycket viktigt för Ajax då kreativitet annars varit en bristvara i truppen.

De långsiktiga effekterna av denna kväll går naturligtvis inte att se än, men den måste ju bli betydelsefull och moralhöjande. Så måste det ju vara, när Ajax dansar fram och Farioli och spelarna får höra över 50 000 på läktarna sjunga fram dem. Alex Kroes leende när det blev firande med pogo på läktarna i slutet, som det alltid blev när Ajax tog fina europeiska segrar för några år sen, är talande. Mycket fotboll ska spelas fortfarande och Ajax kommer säkerligen fortsätta snubbla och treva framåt denna säsong, men denna insats... den ger i alla fall hopp om en ljusare framtid.

Matchfakta

Ajax 4 - 0 Besiktas
Mål: 1-0 Fitz-Jim '31, 2-0 Godts '51, 3-0 Taylor '55, 4-0 Goddts '73
Gula kort: Fitz-Jim, Hato, Hekimoglu, Onana
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Fitz-Jim (Hlynsson '66), Henderson, Taylor (van den Boomen '66); Traoré (Rasmussen '71), Brobbey (Weghorst '71), Godts (Akpom '81)
Besiktas: Günok; Svensson, Paulista, Udokhai, Masuaku; Onana (Ndour '64), Gedson, Al-Musrati (Ucan '82); Rashica (Keles '84), Hekimoglu (Immobile '46), Silva (Kilicsoy '64)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-09-26 23:37:00
Author

Fler artiklar om Ajax