Ajax 4 - 0 Borussia Dortmund: Ajax bästa match sen...?
Daley Blind firar sitt mål med supportrarna.

Ajax körde fullständigt över Borussia Dortmund under en magisk kväll hemma på Johan Cruijff Arena. Insatsen var så fulländad att man måste fråga sig, när var Ajax senast så här bra? Känner ni vibbarna av en viss säsong?

Det var upplagt för fotbollsfest i Amsterdam ikväll. Magisk inramning med fina bengaltifon från både F-Side och Borussia Dortmunds tillresta (ser ni svenska polisen, bengaler finns på UEFA-matcher med! Och det går att spela fotboll ändå!) och två av Europas mest spännande fotbollslag på planen. Dortmund med hajpade unga stjärnor som Erling Braut Haaland och Jude Bellingham. Också onze boys van Amsterdam.

De första fem minuterna var Dortmund med i matchen. Sen ändrades det på det. Ajax tog snart greppet om matchen helt och släppte sedan aldrig det. Steven Berghuis var i högform och gav med en fantastisk fin passning Antony matchens första jätteläge när han öppnade en enorm yta på högersidan. Mats Hummels hann dock blockera Antonys skott ut till en hörna. Efter den resultatlösa hörnan bet sig Ajax kvar och letade sig fram till ett nytt läge som slutade med att Daley Blind försökte överraska Gregor Kobel i målet med ett skott från nära håll men målvakten stod pall den gången.

Men strax fick Knobel kapitulera då han, inte för sista gången, sveks av sina lagkamrater ikväll. Hummels fällde Antony på gränsen till straffområdet vilket gav Ajax ett farligt frisparksläge. Dusan Tadic gick på skott ur snäv vinkel och Dortmunds lagkapten Marco Reus var på bollen med pannan men nickade inte undan ordentligt utan ändrade bara bollbanan lite grann så frisparken knorrade sig in i bortre burgaveln till 1-0 för Ajax.

2-0 kom sedan som en följd av det som skulle visa sig vara systematiska brister i Dortmunds försvarsspel. Oförmögenhet att rensa undan ordentligt gjorde att urstarke Sébastien Haller kunde se till att Ajax bet sig kvar vid offensivt straffområde. Trots ett trängt läge lyckades han skickligt och kontrollerat nicka ner bollen för Daley Blind som kom perfekt i steget till bollen och dunkade in den i mål stolpe in.

Ajax slog inte av på takten alls utan fortsatte trumma på. I 28:e minuten var Berghuis nära efter att ha väggat sig fram med Antony till ett bra läge men skottet gick utanför. Några minuter senare klackade han vidare ett inspel från Noussair Mazraoui till Haller vars avslut Kobel på något sätt lyckades rädda. I andravågen fångade Ajax upp bollen igen och skickade in den i straffområdet på nytt där Mazraoui, av alla, fick på en bra nick som gick strax utanför. Fem minuter senare spelade Antony fram Ryan Gravenberch som tyvärr tog ett förhastat och dåligt skott utifrån när han hade mer tid på sig än han kanske trodde själv, inga problem för Kobel den gången.

Bättre skott av Gravenberch var det senare när Ajax fick ett nytt farligt frisparksläge, återigen på straffområdeslinjen men nu i ännu bättre skottläge ganska rakt framifrån. Att Axel Witsel bara fick gult kort när han rev ner Tadic som hade varit igenom helt fri annars går också att diskutera men den spanske domaren var inte riktigt Ajax vän ikväll. Gravenberch skruvade frisparken lågt mot ena hörnet men träffade stolpen.

En till omdiskuterad situation kom några minuter senare just i slutet av den första halvleken när Mazraoui läckert klackade bollen snett inåt bakåt i straffområdet mot Haller som bryskt fälldes av Manuel Akanji så han inte nådde bollen. Trots att Akanji inte hade tillstymmelse till försök att spela bollen valde domaren Jesus Gil Manzano att fria. Innan halvleken var över fick Haaland, som var djupt nerkörd i Jurriën Timbers ficka, iväg sitt första skott på mål men Remko Pasveer gjorde en fin räddning på det.

Dortmunds tränare Marco Rose försökte ordna upp sitt lags ihåliga defensiv genom att byta in Emre Can som ny vänsterback till den andra halvleken, men fick föga effekt på det. Ajax bara fortsatte mala på och fortsatte hitta stora ytor att utnyttja. Tadic hade en chans direkt som han tyvärr gick miste om då han osjälviskt försökte spela Haller istället för att gå på skott själv. Sedan hade visserligen Haaland ett skott som Pasveer fick fingrarna på och styrde upp i undersidan av ribban och ut, men trots denna farlighet darrade inte Ajax alls utan matchbilden från den första halvleken höll i sig.

Antony och Mazraouis magiska samarbete på högerkanten bara fortsätter, tidigt i den andra halvleken överlappade Mazroaui fint, fick bollen av Antony och skickade in ett bra inspel som Gravenberch mötte direkt men återigen stod Kobel ivägen och avvärjde med en stark reflexräddning.

Sedan kom äntligen det förlösande 3-0-målet när Antony på karakteristiskt vis knorrade in bollen otagbart i bortre hörnet. För oss pessimister som minns vissa andra matcher där Ajax efter en dominant första halvlek tappat greppet i den andra var det mycket lugnande.

4-0 kom sedan när Blind fick måtta in ett fint inlägg som Haller uppseendeväckande lätt fick nicka in i mål. Haller har nu 6 mål och 3 assist på sina tre första Champions League-matcher.

Det slutade 4-0 men hade med lätthet kunnat vara det dubbla. Ajax var i princip fulländiga ikväll. Offensivt stämde allt. Steven Berghuis var, innan han kroknade, överallt. I den första halvleken slog han 100 % av sina passningar till rätt adress och slog fyra nyckelpassningar (passningar som leder till direkta målchanser), vilket är extremt sällsynt. Sébastien Haller gjorde inte bara mål utan hundra småsaker så rätt ikväll, exceptionell på att hålla upp bollen, stå emot i fysiska närkamper och han hade bra tajming med alla små toucher och skarvningar. Dusan Tadic var som Dusan Tadic är när det vankas stormatch i Europa, i toppform och bästa slag. Antony fortsätter hålla sig på en helt annan nivå än sin debutsäsong (som för sin del var en stark säsong i sig) och visar att han har x-faktorn, förmågan att göra "det lilla extra".

Ryan Gravenberch fortsätter vara en otroligt brådmogen playmaker, och förtjänade verkligen ett mål ikväll. Edson Álvarez är ensam ett tio gånger bättre försvar än Dortmunds kollektiv. Lisandro Martínez och Jurriën Timber gjorde Haaland till en icke-faktor i stort sett och slutar aldrig vara otroligt kyliga och produktiva i sitt sätt att vända spelet från försvar till anfall. Noussair Mazraoui fortsätter rada upp glimrande insatser denna höst. Något ifrågasatte Remko Pasveer gav sina tvivlare svar på tal genom att stå för en, två, tre fina räddningar på Haaland-släggor.

Och Daley Blind. Det är en ynnest att vi fortfarande får njuta av en av världens främsta fotbollshjärnor, två år efter att han fick hjärtflimmer på planen i en annan Champions League-match.

Insatsen ikväll får en att undra när Ajax senaste gjorde en så bra match. Får vi gå tillbaks till Santiago Bernabeu den 8 mars 2019? Vibbarna från den magiska säsongen börjar växa sig starkare. Men nu har Ajax en mycket bredare trupp, och en trupp som lärt sig ännu mer.

På söndag kl 16:45 De Topper, Ajax mot PSV.