Ajax 4 - 1 Heerenveen: Andra raka segern
Branco van den Boomen var en segerorganisatör med två fina framspelningar.

John van 't Schips andra match (denna vända) som interimtränare slutade också den med seger för Ajax som fortsätter klättra i tabellen.

I torsdags vann Ajax äntligen, efter 10 raka matcher utan seger, den senaste hade kommit i augusti. John van 't Schip, som tog över som interimtränare i måndags, valde att inte ändra något i startelvan från Volendam-viktorian. Ar'jany Martha, som stod för en imponernade debut då, fick alltså fortsatt förtroende på vänsterbacken.

Spelet såg inte fläckfritt ut, men återigen mycket bättre än tidigare. Ajax började bra och efter 25 minuter tog man ledningen. Branco van den Boomen, som må ha vissa problem med tempot och det defensiva slitet på mittfältet, visade än en gång sin klass i passningsspelet. En lång svepande djupledsboll flög över Heerenveen-försvaret och möttes av Steven Bergwijn som kastade sig fram och styrde in 1-0. Ett till mål av plötsligt formstarke Bergwijn, som kopplas samman mer och mer med en flytt till Mellanöstern i januari.

Några minuter före halvtid kom 2-0 och återigen var det van den Boomens fina passningsfot som bäddade för det. Han smekte in ett delikat inlägg som Brian Brobbey nådde upp och med en härlig nick skickade in bollen i krysset, mycket bra för centerns självförtroende.

Men före halvtid fick Heerenveen in en reducering. Norske högerbacken Oliver Braude skickade in ett inlägg och Luuk Wouters visade att han också kan nicka då han mötte bollen med en språngnick och fick den i mål.

Tidigt i andra halvlek byttes Kenneth Taylor ut för Silvano Vos, helt rättmätigt och en ändring van 't Schip borde göra före match nästa gång. Vos var snart inblandad i det som borde varit 3-1-målet. Han spelade fram Brobbey som bröt igenom och vickade sig emellan och förbi vilsna Heerenveen-backar och VM-målvakten Andries Noppert innan han sköt in bollen, men domaren blåste av för en oklar förseelse.

3-1 kom istället genom en inhoppare. Chuba Akpom hoppade in och gjorde sitt första mål för Ajax senast mot Volendam senast. Idag kom mål två och tre. Först nickade han in 3-1 på returen av ett skott från Steven Berghuis.

Därefter satte han även 4-1, nu framspelad av Berghuis.

Segern innebär att Ajax stiger till 11:e plats i tabellen och snart kan befinna sig på övre halvan åtminstone. Härnäst väntar hemmamatch mot Brighton i Europa League på torsdag.

Matchfakta

Ajax 4 - 1 Heerenveen
Mål: 1-0 Bergwijn '25, 2-0 Brobbey '42, 2-1 Woutuers '45+1, 3-1 Akpom '84, 4-1 Akpom '90+2
Gula kort: van Amersfoort, van den Boomen, Olsson
Ajax: Ramaj; Gaaei (Rensch '73), Sutalo, Hato, Martha (Sosa '83); van den Boomen, Hlynsson (Akpom '73), Taylor (Vos '59); Berghuis, Brobbey (Forbs '83), Bergwijn
Heerenveen: Noppert; Braude (Ali '62), van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Brouwers (Webster '83), Haye, Olsson (van Ee '83); Nunnely (Witteveen '62), van Amersfoort (Karlsbakk '46), Sahraoui