Lagbanner
Ajax 4 - 2 Sporting CP: Full pott!
Ajax firar ett av sina 20 mål i gruppspelet.

Ajax 4 - 2 Sporting CP: Full pott!

Ajax avslutade ikväll Champions League-gruppspelet med ännu en seger och blev därmed historiskt som första holländska lag någonsin, och det nionde totalt, att vinna alla gruppspelsmatcherna en säsong.

Med gruppsegern redan klar fanns det bara en sak för Ajax att spela för ikväll: äran att bli det nionde laget i Champions League-historien, och första holländska, att vinna alla matcher i gruppspelet en säsong. Erik ten Hag valde att rotera lite grann i startelvan, inte lika mycket som mot Besiktas. Kapten Dusan Tadic, som dragits med ryggont sen man spelade på konstgräs borta mot Sparta Rotterdam för två veckor sen, vilades som väntat och David Neres tog hans plats i startelvan. I övrigt startade Perr Schuurs i Jurriën Timbers ställe, i övrigt var det ordinarie manskap med Edson Álvarez tillbaka i elvan efter avstängning.

Precis som i Lissabon bjöd Sporting tidigt Ajax på chansen att ta kontroll på matchen. Ikväll från elva meter då Daniel Bragança stämplade ner dobbarna i Ryan Gravenberchs smalben. Domaren Davide Massa missade det i realtid men efter VAR-koll var det inget snack om saken, straffen var given och det diskutabla var snarare att Bragança klarade sig undan med bara ett gult kort. Med Tadic på bänken fick förstås målkungen Sébastien Haller förtroende att slå straffen och han höll sig superkylig och rullade in 1-0 efter marken. Hans elfte mål i Champions League den här hösten och han blev därmed den andre spelaren i historien, efter Cristiano Ronaldo, att göra mål i alla sex gruppspelsmatcher i Champions League.

Matchbilden var sig sedan lik den i Lissabon, om än med mindre intensitet till följd av de tomma läktarna på grund av covid-lockdown i Nederländerna. Ajax hade kontrollen och kunde spela sig runt Sporting som var aggressiva men missriktade i sitt presspel. Ajax skapade chanser, närmast att öka på ledningen var Steven Berghuis efter att Lisandro Martínez och David Neres rullat upp Sporting-försvaret.

Men sedan ur ingenting kvitterade Sporting efter ett misstag av Perr Schuurs, som inte upprätthöll linjen i offsidefällan vilket gjorde att Nuno Santos kunde ta ner Bruno Tabatas inlägg och skjuta in 1-1 på volley.

Sporting bjöd Ajax på ledningen i slutet av den första halvleken då man misslyckades fatalt med att smånätt spela sig ur Ajax höga press efter en kort inspark. Lagkaptenen Luis Neto slog en inte helt snäll passning till mittbackskollegan Gonçalo Inacio som direkt tappade den till Antony som sen mycket kyligt höll i och höll inne på skottet när Sporting-backar kastade sig fram för att täcka, och väntade ut till han fick en lucka och kunde placera in 2-1 i mål.

I andra halvlek revanscherade sig Schuurs för sitt tidigare misstag med en fin aktion då han först stod för en klockren brytning på mittplan och drev upp ett anfall själv och, då Sporting överbelastade högersidan, hittade en fri David Neres till vänster. Neres flög in i straffområdet och sköt in 3-1.

4-1 kom sedan på ett stiligt anfall som Gravenberch drog igång. Han drev upp bollen och passade Antony som skar inåt från vänster och spelade inbytte Davy Klaassen som lirkade fram bollen till Berghuis som löpt smart i en svårsedd lucka och distinkt sköt in bollen i närmsta hörnet.

Sporting fick i slutet in ett tröstmål då Bruno Tabata fick kalasträff och pangade upp bollen i krysset, men någon fara på taket var det aldrig för Ajax. Det enda orosmomentet ikväll var att Noussair Mazraoui fick kliva av med en skadekänning, oklart hur allvarligt.

Ajax har gjort det, man har vunnit 6 av 6 gruppspelsmatcher i Champions League som nionde lag i historien och första holländska. Än har man bara börjat, men nog stiger förhoppningarna om en ny minnesvärd säsong...

I övrigt kan rapporteras att De Telegraaf gått ut med nyheten att sportchef Marc Overmars, som på senare tid kopplats samman med allt från Barcelona till Arsenal till Newcastle, förlänger kontraktet med Ajax till 2026, fantastiska nyheter för klubben!

Härnäst för Ajax väntar hemmamatch mot AZ i ligan kl 16:45 på söndag.

Matchfakta

Ajax 4 - 2 Sporting CP
Mål: 1-0 Haller (straff) '8, 1-1 Santos '22, 2-1 Antony '42, 3-1 Neres '58, 4-1 Berghuis '62, 4-2 Tabata '78
Gula kort: Bragança, Schuurs, Álvarez, Tabata
Ajax: Pasveer; Mazraoui (Timber '77), Schuurs (Rensch '60), Martínez, Blind (Tagliafico '46); Álvarez (Taylor '72), Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Neres (Klaassen '60)
Sporting CP: Virginia; Esteves (Nazinho '73), Neto, Inacio, Reis, Esgaio; Ugarte (Sarabia '73), Bragança (Essugo '81); Tabata, Tomas (Gonçalves '60), Santos (Paulinho '60)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-12-08 00:05:54
Author

Fler artiklar om Ajax