Lagbanner
Ajax 5 - 0 AZ: Total utklassning
Hakim Ziyech bjöd på nya trollkonster idag, men blev det för kostsamt då han tvingades kliva av med en sträckning?

Ajax 5 - 0 AZ: Total utklassning

Ajax utklassade AZ totalt i eftermiddag. Publiken bjöds på vackra mål i 5-0-segern men också ett orosmoment i slutet när Hakim Ziyech klev av efter att ha sträckt baksida lår. Är det en allvarlig skada är det ett tungt avbräck för Ajax.

Erik ten Hag valde en nästan identisk startelva som mot Bayern München, enda ändringen var att Kasper Dolberg klev in från start och David Neres förpassades till bänken. Både Donny van de Beek och Maximilian Wöber behöll sina platser i startelvan. Dagens match var för övrigt även André Onanas 100:e i Ajax-tröjan och Lasse Schönes 250:e.

Innan matchstart sattes ett stiligt rekord. Inför varje hemmamatch låter Ajax en av klubbens pojklagsspelare stå vid sidlinjen och jonglera med en boll under uppvärmningarna. Det är en säsongslång tävling för knattarna där den som håller bollen i luften längst vinner Richard Witschge-pokalen, en referens till det ikoniska ögonblicket från 1997 när Richard Witschge under De Klassieker mot Feyenoord jonglerade med bollen nio gånger medan han tog sig framåt på mittplan. Idag var det 10-årige Sean Steur som fick jonglera och han gjorde det så bra att han aldrig tappade bollen utan till slut blev man tvungna att – till publikens ljudliga missnöje – avbryta honom då matchen skulle börja. Då hade Steur nått 2245 bolltoucher under sin trixstund, ett alla tiders rekord för tävlingen och han fick välförtjänta ovationer från läktarna.

Ajax fick en drömstart på matchen. Före detta Ajax-spelarne (1993-1995) John van den Brom är AZ:s tränare. Han stod för det lite märkliga taktiska valet att bilda ett mittlås av Ajax-fostrade högerbacken Ricardo van Rhijn och unge innermittfältstalangen Teun Koopmeiners. Inte ett lyckat drag mot Ajax. Det ledde till problem från första början. van Rhijn stressades till att slå ett dåligt uppspel på Fredrik Midtsjø som Nicolás Tagliafico kunde bryta. Tadic fick bollen och stack igenom en fin passning för van de Beek som smart löpt igenom och fri med Marco Bizot (också Ajax-fostrad) höll han sig lugn och placerade in 1-0.

Efter en kvart var Ajax nära att göra 2-0 på ett otroligt fint sätt. Hakim Ziyech slog en smörpassning in till Lasse Schöne i straffområdet. Schöne lättade bollen med en nätt skruvad yttersida in i boxen där Tagliafico med fin akrobatik kastade sig upp i en bicycleta och fick träff på bollen. Bizot förflyttade sig längs mållinjen och lyckades precis avstyra med fötterna, en kombination av tur och skicklighet. Bollen gick ut till hörna istället, en hörna som Matthijs de Ligt kom upp bra och nickade över.

Efter en halvtimme kom Dolberg nära när han avslutade från nära håll två gånger om på Ziyechs inlägg, först räddade Bizot och returen styrdes ut till hörna. Strax innan halvtid bjöds Tadic på ett gratisläge efter ett jättemisstag av Koopmeiners som spelade bollen rakt på Tadic i eget straffområde efter en kort inspark av Bizot. Som tur var för Koopmeiners hann han kasta sig fram och täcka Tadics skott ut till hörna.

2-0 kom istället tidigt i andra. Ziyech gick på skott utifrån och Bizot som tidigare räddat AZ stod nu för en groda då han inte kunde hålla skottet och släppte returen rakt ut till Dolberg som högg direkt och tryckte upp bollen i krysset. Direkt efter var han nära sitt andra mål när han avslutade direkt på Tadics inspel men den gången stod Bizot för en bra räddning.

3-0 kom på ett turligt vis när Daley Blind sköt ett skott utifrån som ändrade riktning på olycksgubben van Rhijn vilket ställde Bizot helt. Sen verkade van Rhijn hamna i mer problem när domaren Dennis Higler blåste för straff efter att van Rhijn fällt Ziyech i straffområdet. Men när bollen låg på straffpunkten och Tadic väntade på att få ta den så gick VAR in och dömde bort straffen då det var offside på Dolberg i speluppbyggnaden när han fick en passning av Tagliafico och med ett akrobatiskt nummer skarvade vidare till Tadic som drev framåt och spelade in bollen till Ziyech.

Men det gjorde inte mycket, den uteblivna straffen. Istället kom 4-0 på ett snyggare sätt. de Ligt spelade upp till Ziyech som ryckte ifrån vänsterbacken Thomas Ouwejan och drev in i straffområdet. Han dribblade bort van Rhijn, snubblade till men lyckades hålla sig uppe och kontroll på bollen, vände bort både van Rhijn och Midtsjø och sköt sen in fyran i bortre hörnet.

Slutresultatet 5-0 fastställdes när Ajax ställde om snabbt efter ett misslyckat försök till anfall av AZ. Neres som nu hoppat in spelade ut bollen på Ziyech och löpte in i straffområdet. Ziyech spelade bollen tillbaka in mot Neres som hoppade över den så Tadic fick den istället och serben sköt lugnt in femman.

Vi fick även se en Eredivisiedebutant idag då 18-årige mittbacken Perr Schuurs fick komma in med tio minuter kvar, hans debut för Ajax kom i cupmatchen mot Te Werve då han även blev målskytt, idag blev det så den första ligamatchen för talangen inhämtad från Fortuna Sittard.

Precis i slutet var Ziyech nära ett nytt fantastiskt mål efter en soloräd som slutade med att han prickade insidan av stolpen med skottet. Direkt efter la han sig ner och tog sig åt baksida lår. Higler blåste strax därefter av matchen. Hur allvarligt det är med Ziyech får vi höra sen, men det är åtminstone tur att det är landslagsuppehåll nu så han kan vila om det behövs. Skulle Ziyech bli borta tappar Ajax enormt mycket anfallsstyrka och kreativitet.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 AZ
Mål: 1-0 van de Beek '3, 2-0 Dolberg '48, 3-0 självmål van Rhijn '52, 4-0 Ziyech '61, 5-0 Tadic '84
Gula kort: Idrissi, Vejinovic, Huntelaar, Hatzidiakos, Tagliafico
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Wöber (Schuurs '81), Tagliafico; van de Beek, Schöne, Blind (Neres '70); Ziyech, Dolberg (Huntelaar '60), Tadic
AZ: Bizot; Svensson, van Rhijn, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Vejinovic (Hatzidiakos '57), Til; Gudmundsson, Johnsen, Idrissi

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-07 19:10:15
Author

Fler artiklar om Ajax