Lagbanner
Ajax 5 - 0 FC Emmen: Nykomlingen utklassad
Klaas-Jan Huntelaar hittade nätet två gånger om ikväll.

Ajax 5 - 0 FC Emmen: Nykomlingen utklassad

Lilla FC Emmen gör sin första säsong någonsin i Eredivisie. Besöket på Johan Cruijff Arena slutade som väntat med storförlust mot ett Ajax som gick på sparlåga och roterade spelare med tisdagens retur mot Dynamo Kiev i åtanke.

FC Emmen från regionen Drenthe (nej inte Royston) i nordöstra Nederländerna kvalade sig upp till Eredivisie för första gången i klubbens historia till den här säsongen, en liten knall. De fick en flygande start också med en seger på bortaplan mot ADO Den Haag i den första omgången. Tyngre gick det dock i hemmapremiären förra helgen när man föll med 1-4 mot AZ. När de nu begav sig till Johan Cruijff Arena förväntade sig alla precis den utklassning som vi fick se.

Erik ten Hag roterade lite grann i startelvan efter Dynamo Kiev-matchen i onsdags, returen i Ukraina spelas på tisdag. Noussair Mazraoui och Lasse Schöne fick vila, Rasmus Nissen Kristensen och Carel Eiting kom in i startelvan. I övrigt var det samma manskap som senast, Kasper Dolberg fortfarande inte i speldugligt skick efter sin skada, liksom Vaclav Cerny som är tillbaks i träning efter sin korsbandsskada. David Neres lårskada höll honom borta idag och gör honom högst tveksam även för tisdag. Joël Veltman, Daley Sinkgraven och Hassane Bandé är fortfarande långtidsskadade.

Ajax behövde verkligen inte ta ut sig för att enkelt dominera ikväll. 1-0 kom tidigt. Dusan Tadic vann bollen på mittplan och man ställde om snabbt, Klaas-Jan Huntelaar lade bollen i djupled för Hakim Ziyech som gick rakt mot straffområdet, vek inåt vänster förbi sin överrock och pricksköt in 1-0 i närmsta hörnet.

Efter tjugo minuter var 2-0 nära efter att Huntelaar kom upp bra på Eitings fina inlägg, men hans nick gick rakt på välplacerade Kjell Scherpen i Emmens mål. 18-årige Scherpen var Emmens klart bästa spelare och visade prov på sin talang, inte utan att man tyckte lite synd om honom som fick plocka bollen ur nätet fem gånger tack vare sina undermåliga lagkamrater.

Något fint skedde också när mitt i den första halvleken bildproducenten hittade Bob Marleys son Ky-Mani på läktaren iförd Ajax-tröja (med vad som såg ut att vara Neres namn på ryggen). Är man en Marley är man dirket omåttligt populär i Amsterdam och Ky-Mani applåderades av publiken och F-Side stämde spontant upp i pappans hit Three Little Birds, som man annars av tradition brukar sjunga i början av andra halvlek (eller vid andra tillfällen, som här efter Schalke borta 2017). Ky-Mani Marley vinkade glatt och i halvtid fångade kameror hur han poserade för foton med supportrar som kom fram.

Ziyech var sedan nära att göra sitt andra mål när han på Eitings inspel skickade bollen i stolpen. Och stolpen skulle sedan vara i vägen för honom en gång till strax därefter, men då kunde Huntelaar raka in returen till 2-0.

Tadic var nära att utöka ledningen tidigt i den andra halvleken med ett hårt distansskott, men Scherpen gjorde en fin räddning och tippade bollen över ribban till hörna.

Istället var det Huntelaar igen som hittade nätet för trean. Ett nytt fint inlägg av Eiting och den här gången satt nicken för Huntelaar vid den bortre stolpen. Tadic fick istället göra 4-0-målet. Ziyech väggspelde sig fram med Tadic och när Ziyechs skott fastnade på täckande försvarare slog Tadic in returen.

Efter timmens spel gjorde ten Hag ett dubbelbyte, Kaj Sierhuis och Noussair Mazraoui kom in, Huntelaar och Frenkie de Jong klev av. Sierhuis tredje framträdande i a-laget, och Mazraoui fick nu lite speltid som mittfältare likt i våras istället för högerback. Mazraoui som för övrigt kontaktats av Hollands förbundskapten Ronald Koeman som bett honom överväga att spela för Oranje, Mazraoui håller dubbla medborgarskap och var uttagen i Marockos preliminära VM-trupp i somras men blev lämnad som reserv på hemmaplan.

Donny van de Beek var målsugen och kom nära första gången med kvarten kvar att spela. Han fick bollen av Tadic och väggspelade sig fram i straffområdet med Sierhuis, men Scherpen kom ut från sin linje och räddade från nära håll när han skulle avsluta.

ten Hags sista byte var att ta av Ziyech så han kunde få ta emot publikens ovationer. Ziyechs namn ekade från läktarna och han applåderade tillbaka. Efter allt stök mellan Ziyech och vissa supportrar tidigare är det skönt att se att alla verkligen har vett att uppskatta honom så här långt denna säsong. Unge norske yttern Dennis Johnsen kom in istället och hade en fot med i 5-0-målet. Han passade inåt till Sierhuis som i sin tur spelade till Tadic. van de Beek kom i en bra löpning och Tadic spelade igenom honom, men Emmen-mittfältaren Glenn Bijl kastade sig fram i en glidtackling för att avvärja situationen. Det ledde dock bara till att Bijl själv skickade bollen i eget mål.

Helt i sin ordning en lätt affär för Ajax, denna match och nu är fokus helt på returen mot Dynamo Kiev på tisdag.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 FC Emmen
Mål: 1-0 Ziyech '8, 2-0 Huntelaar '38, 3-0 Huntelaar '59, 4-0 Tadic '71, 5-0 självmål Bijl '86
Ajax: Onana; Kristensen, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, F. de Jong (Mazraoui '64), Eiting; Ziyech (Johnsen '77), Huntelaar (Sierhuis '64), Tadic
FC Emmen: Scherpen; Klok, Veendorp, Bakker, Cavlan; Slagveer (Bos '78), Chacon, Bijl, Marinus (Gronsveld '46); Pedersen (Arias '46), Jansen

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-25 21:03:24
Author

Fler artiklar om Ajax