Lagbanner
Ajax 5 – 0 FC Twente: Ajax är redo för Champions League
Sébastien Haller med hattrick mot FC Twente.

Ajax 5 – 0 FC Twente: Ajax är redo för Champions League

Twente har varit den stora överraskningen i Eredivisie denna säsong och låg inför matchen idag på en fjärdeplacering i tabellen. Men trots att deras målvakt Lars Unnerstall storspelade kunde överraskningslaget Twente inte stå emot stormen i Amsterdam mot ett Ajax som ser mer och mer redo ut för Champions League.

Inför matchen var fyran FC Twente obesegrade i de senaste tio omgångarna, sedan den 30 oktober i höstas då man förlorade borta mot PSV Eindhoven med 5-2 och har varit en av de stora överraskningarna i Eredivisie denna säsong. Man har också ställt till med en del problem för Ajax de senaste säsongerna.

Man snodde poäng av Ajax i den andra omgången som spelades den 22:a augusti efter att Robin Pröpper kvitterade till 1-1 i den 87:e matchminuten efter att Sébastien Haller gett Ajax ledningen i den 52:a matchminuten. Dessutom vann man på Johan Cruijff ArenA förra säsongen med 1-2 efter att den före detta Ajax-spelaren Queensy Menig gjort båda målen för Twente i den matchen.

Twente slog också ut Feyenoord ur cupen i sextondelsfinalen men åkte sedan själva ut mot AZ Alkmaar i åttondelsfinalen, som för övrigt kommer bli Ajax motståndare i semifinalen som spelas den 1:a, 2:a eller 3:e mars i Alkmaar.

Mazraoui var tillbaka idag i startelvan efter att ha behövts bytas ut i matchen mot Heracles Almelo förra helgen och fick sen stå över veckans cupmatch mot Vitesse, då han ersattes av Devny Rensch. Men den stora snackisen inför matchen mot Twente var om Erik ten Hag skulle fortsätta med Davy Klaassen och Steven Berghuis på mittfältet nu när Ryan Gravenberch var tillbaka efter att ha haft Covid-19 och suttit i karantän. När startelvan släpptes inför matchen kunde vi se att Klaassen och Berghuis, som varit fenomenala de senaste två matcherna, fanns med och Gravenberch fick ta plats på bänken. Så förutom att Mazraoui var tillbaka istället för Rensch var det inga förändringar i startelvan från senast matchen mot Vitesse.

Matchen började lite trevande då Ajax försökte få kontroll på matchen och sätta press mot Twente-målet men gästerna var bättre organiserade än vad Vitesse hade varit i onsdags. Den första riktigt stora chansen kom i stället för Twente efter 12 minuter spel. Vänsterbacken Gijs Smal fick i väg ett inlägg från sin vänsterkant som den ensamme centern Ricky van Wolfswinkel kom högst på och nickade bollen rakt i kryssribban, som sen smekte insidan av Remko Pasveers högra stolpe på väg ner innan den sen gick ut igen till van Wolfswinkel som fick en retur. Men han sköt då på Lisandro Martinez som stod framför honom innan Ajax sen kunde rensa i väg bollen. En varningssignal till Ajax att man nu möter en bättre motståndare än i de två tidigare matcherna i Johan Cruijff ArenA.  

Ajax hade högt bollinnehav men svårt att ta sig igenom ett välorganiserat Twente-försvar. Ajax första riktigt stora möjlighet kom efter 27 minuters spel då Dusan Tadic fick bollen ute till vänster om straffområdet, ryckte inåt och försökte med sin högra placera in bollen i bortre. Men Lars Unnerstall i Twente-målet sträckte ut alla sina centimetrar och fick sina fingertoppar på bollen precis framför sin vänstra stolpe.

Men sen kom det förlösande 1-0-målet, efter att man kämpat med att såga sig igenom Twentes försvar i en halvtimme, på en hörna. Haller nådde högst på Antonys hörna och kunde skarva bollen bakåt där Klaassen höll sig framme och nickade in bollen i ett öppet mål. Efter målet lossnade det lite för Ajax och man skapade en del fina möjligheter. Bland annat hittade Berghuis med ett vackert inlägg Mazraoui som löpt sig fri framför målet mellan två Twente-backar. Mazraoui skulle bara bredsida in bollen men missade av någon anledning den.

Precis innan halvtid efter fint samspel mellan Tadic och Berghuis ute på vänsterkanten hittade Berghuis återigen in med bollen i straffområdet till Klaassen som avslutade, men avslutet gick rakt på Unnerstall som kunde rädda på mållinjen. Ajax skulle ha lett med minst 2-0 i halvtid men Klaassens mål blev det enda i första halvlek.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil och efter fem minuter hittade Tadic in med en boll till Antony som precis framför målet fick i väg en nick, men Unnerstalls reflexer var lika skarpa som i första halvleken och han kunde rädda igen. Trots att Twentes försvarsspel är organiserat och det krävs mycket av Ajax börjar man nu med fantasi och fina kombinationer hitta igenom, men Twente hålls vid detta lag kvar i matchen tack vare sin målvakt Unnerstall.

Men bara ett par minuter efter Antonys jättechans blev trycket från Ajax för stort. Ajax spelar kort på en hörna och får fram bollen till Jurriën Timber som avlossar ett skott utanför straffområdet, såklart räddar Unnerstall igen men lämnar denna gång en retur som Haller var snabbast på och kunde stöta in 2-0-målet.

Efter 60 minuters spel blev Haller fälld i straffområdet när Twentes mittback Mees Hilgers var för het och domaren tvekade inte utan blåste straff till Ajax. Tadic stegade fram och slog en hård straff i det högra hörnet men Unnerstall läste den och räddade straffen.

I den 77:e matchminuten kombinerar sig Berghuis och Gravenberch, som bytts in strax innan, vackert igenom Twentes försvar. Berghuis passar Gravenberch som står i höjd med straffpunkten, tar en löpning och får tillbaka bollen ute till vänster i straffområdet. Där spelar han in bollen mot Mazraoui som kom farandes men Robin Pröpper kommer emellan och styr olyckligt in bollen i eget mål: 3-0.

Strax innan minut 80 börjar publiken skandera den omåttligt populäre Nico Tagliaficos namn och påminde ten Hag att det är hög tid för argentinaren att komma in. Tagliafico skulle sen ha en fot med i Ajax två sista mål.

I den 85:e matchminuten kom matchens snyggaste mål då Tagliafico satte fart med bollen från sin vänsterbacksposition, spelade ut bollen till Tadic ute på vänsterkanten, som i sin tur spelade bollen till Antony som kom löpande utifrån sin kant. Strax utanför straffområdet till vänster slog Antony ett fint inlägg som gick i en båge till Haller som tåade in sitt andra mål för kvällen: 4-0.  

Tre minuter senare kom femman. Efter att Ajax sicksackat sig och gjort 511 passningar i Twentes straffområde spelar Tadic bollen mellan två Twente-backar och Tagliafico blev fri ute till vänster i straffområdet. Tagliafico slår sen in bollen till Haller som flickar in Ajax femte mål och sitt tredje för kvällen.

Efter Klaassens 1-0-mål dominerar Ajax matchen men Twente står emot bra, mycket tack vare sin målvakt Lars Unnerstall som gör sin livs match. Men trycket blev för stort från Ajax och efter Ajax tredje mål blåstes Twentes försvar bort och inte ens matchens lirare Unnerstall kunde göra något åt det längre.

På en vecka, en vecka då det har stormat runt klubben efter Marc Overmars-skandalen, har Ajax spelat tre matcher hemma på Johan Cruijff Arena. Man har vunnit alla tre med sammanlagt 13-0.

Härnäst väntar en bortamatch mot Willem II på lördag kl. 18:45, därefter är det dags för matchen mot SL Benfica onsdagen den 23 februari.

Matchfakta
Ajax 5 – 0 FC Twente
Mål: 1-0 Klaassen '31, 2-0 Haller '53, 3-0 Pröpper '77 (självmål), 4-0 Haller '85, 5-0 Haller '88
Gula kort: Tadic, Rots
Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind (Tagliafico '80); Álvarez, Klaassen (Gravenberch '64), Berghuis (Kudus '86); Antony (Danilo '86), Haller, Tadic.
FC Twente: Unnerstall, Troupée, Hilgers (Bruns '84) Pröpper, Smal; Zerrouki, Sadílek; Rots (Cerny '69), Bosch (Vlap '69), Limnios (Misidjan '68); van Wolfswinkel (Cleonise '69)
 

Joakim Dahl 2022-02-13 19:44:39
Author

Fler artiklar om Ajax