Lagbanner
Ajax 5 – 0 Fortuna Sittard: Ajax avslutar 2021 med ett målkalas
Det blev målkalas mot Fortuna Sittard.

Ajax 5 – 0 Fortuna Sittard: Ajax avslutar 2021 med ett målkalas

Ajax fick göra några förändringar i startelvan ikväll på grund av skador men man kunde ändå avsluta 2021 med en storseger hemma mot bottenlaget Fortuna Sittard. Man leder nu ligan igen, i alla fall tillfälligt tills vi vet hur det går för PSV Eindhoven imorgon mot Go Ahead Eagles.

Det blev lite förändringar i startelvan ikväll när Ajax ställdes mot ett Fortuna Sittard som kämpar på i botten av tabellen där de inför matchen låg på kvalplatsen. Davy Klaassen, Perr Schuurs och Devny Rensch var de som kom in i startelvan istället för Lisandro Martinez, Edson Álvarez och Noussair Mazraoui som alla tre är skadade.

Detta gjorde att Ajax startade matchen med åtta holländska spelare, Remko Pasveer mellan stolparna, Rensch på högerbacken, Schuurs som vänster mittback bredvid Jurriën Timber och Daley Blind som vänsterback. På mittfältet klev Klaassen direkt in på Álvarez plats tillsammans med Steven Berghuis och Ryan Gravenberch i vanlig ordning. I den icke holländska kedjan startade Antony, Sébastien Haller och Dusan Tadic.

Fortuna Sittard överraskade Ajax under matchens första tio minuterar då de var väldigt offensiva och fyllde på med mycket folk. Man skapade en del farligheter och ett par inläggssituationer som satte Ajax-försvaret i arbete. Även Pasveer sattes i arbete, framför allt via ett inlägg från Fortuna Sittards högerback George Cox som höll på att förlöpa in i Pasveers högra kryss, men Ajax-målvakten var med på noterna och kunde tippa ut bollen till hörna.

Till slut fick Ajax tag i bollen och kunde få kontroll på matchbilden och började även de skapa chanser. Det första målet skulle komma omgående då Antony slog en lång svepande boll från sin vänsterkant över till Tadic som precis hann nå bollen på vänstersidan innan den gick över kortlinjen. På ett tillslag spelade Tadic in den till Blind som letat sig in i straffområdet men vars avslut gick rakt på en täckande Fortuna-back, men på sin egen retur kunde Blind på ett mer distinkt sätt placera in kvällens första mål.

Antony var på hugget ikväll efter all den negativa kritik han har fått efter De Klassieker och efter 22 minuter fick han bollen igen på sin vänsterkant, drev inåt längst straffområdet och efter en snabb sidofint fick han en lucka för sin vänsterfot och placerade in bollen vackert tätt intill målvaktens högra stolpe, ett typiskt Antony-mål. Efter de första två målen hade Ajax total kontroll på matchen och bollinnehavet men fler mål i första halvlek blev det inte.

Till den andra halvleken kom Ajax ut och letade direkt efter sitt tredje mål för kvällen. Man fortsatte dominera bollinnehavet men Fortuna Sittard var inte blyga för att gå på kontring och var inte helt ofarliga, dessvärre för deras del saknade man både kvalitén och tillräckligt med folk som fyllde på i den sista tredjedelen.

Ajax skapade en mängd bra målchanser och närmst kom man via en nick från Schuurs som Cox fick rensa på mållinjen. Det tredje målet skulle komma men det dröjde ända tills den 82:a matchminuten  då Antony igen var den som skapade de farligaste chanserna för Ajax i matchen såhär långt. Efter att Ajax hade rullat runt bollen ett tag hittade Antony Rensch som gjort en fin löpning in i straffområdet som han är så duktig på. Rensch blev fri till höger med målvakten, stannade bollen med sin högra fot, avslutade sen fint med sin vänstra och bollen rullade retsamt in i bortre: 3-0. Målet dedikerade Rensch fint till sin farbror som nyligen avled och begravdes i tisdags.

I matchens sista minuterar fick Ajax straff efter att inhopparen Kenneth Taylor blivit kapade precis innanför straffområdet. Haller tog hand om straffen och dundrade in Ajax fjärde mål för kvällen. Men man skulle hinna med ett till då Timber på tilläggstid snodde åt sig bollen från en Fortuna-spelare som fumlade på mittplan och satte direkt full fart mot mål. Helt oattackerad kunde han sen spela Haller som följt med i kontringen, Haller avslutade med ett stenhårt skott upp i nättaket för sitt andra mål för kvällen och matchens sista: 5-0. Haller avslutar därmed hösten som Ajax bäste målskytt i ligan med sina 12 mål.

Ajax har nu hållit nollan i 24 Eredivisie-matcher under 2021 och tangerade därmed sitt eget rekord från 1974. På de 18 inledande omgångarna har man nu gjort 56 mål och släppt in endast fyra, men trots detta är det inte säkert att man går på jullov som ligaledare då PSV Eindhoven imorgonkväll ska spela sin match hemma mot Go Ahead Eagles, en match dem är storfavoriter i och vid vinst går om Ajax med ett poäng igen.

För Haller och Andre Onana väntar de afrikanska mästerskapen men för resten av Ajax-spelarna är det nu jullov fram tills den 16 januari då man är tillbaka med en ligamatch borta mot FC Utrecht.

Matchfakta
Ajax 5 – 0 Fortuna Sittard
Mål: 1-0 Blind '14, 2-0 Antony '22, 3-0 Rensch '82, 4-0 Haller '90 (straff), 5-0 Haller '90+3
Gula kort: Yanick van Osch
Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Schuurs, Blind; Klaassen, Berghuis (Taylor '86), Gravenberch (Tagliafico '52); Antony (Daramy '86), Haller, Tadic (Neres '79)
Fortuna Sittard: van Osch; Tirpan (Pinto '46), Angha (Lonwijk '73), Samaris, Janssen, Cox; Ferati (Noslin '85), Durate; Rienstra (Musaba '88); Seuntjens, Flemming
 

Joakim Dahl 2021-12-23 00:23:52
Author

Fler artiklar om Ajax