Lagbanner
Ajax 5 - 0 Heerenveen: Ajax är Eredivisie-mästare för 36:e gången.

Ajax 5 - 0 Heerenveen: Ajax är Eredivisie-mästare för 36:e gången.

Efter en säsong full av toppar och dalar kunde Ajax äntligen säkra ligatiteln på onsdagskvällen. En seger behövdes mot Heerenveen och efter fler formsvaga matcher fanns det bara ett lag på banan ikväll och det var Ajax.

Erik ten Hag gjorde två förändringar i sin startelva ikväll från senaste matchen mot AZ Alkmaar då Noussair Mazraoui var tillbaka som högerback och Steven Berghuis var tillbaka på mittfältet i stället för Devny Rensch och Brian Brobbey som båda fick börja på bänken. Både Mazraoui och Berghuis har haft mindre bekymmer senaste veckorna men är nu helt återställda och med från start igen.

De två förändringarna innebar också att ten Hag återgick mer till de klassiska 4-3-3, eller 4-3-1-2 om man vill som det var ikväll, där Klaassen spelade i en fri roll mellan Tadic och Haller och där Berghuis droppa ner till mittfältet, i stället för den smått kritiserade 4-4-2-uppställningen han mönstrade senast mot AZ där Dusan Tadic spelade som falsk nia.

Maarten Stekelenburg i mål och backlinjen framför honom utgjordes förutom Mazraoui av Jurriën Timber, Daley Blind och Nico Tagliafico. På mittfältet startade Edson Álvarez, Berghuis och Kenneth Taylor, som fick fortsatt förtroende efter två fina matcher på rad från start. I kedjan var Tadic tillbaka på sin vänsterkant där han är som bäst och Haller till höger med Klaassen mellan dem.

Precis innan avspark hölls det också en tyst minut för Jody Lukoki som tragiskt gick bort i måndags endast 29 år gammal och för Ajax-legendaren Henk Groot som också gått bort 84 år gammal.

Efter den tysta minuten, där det var knäpptyst i den fullsatta Johan Cruijff ArenA, drog både kortsida och långsida i gång rejält för att sjunga in den 36:e ligatiteln. Trycket från läktarna höll i sig och detta behövde också formsvaga Ajax. Men när det verkligen gällde och med publiken i ryggen höjde också Ajax nivån från det vi blivit vana vid de senaste veckorna och man skulle avgöra matchen redan i första halvlek.

I den 18:e minuten slog Berghuis en långboll från mittplan i djupet på Mazraoui som gett sig i väg i djupet. Mazraoui hinner upp bollen precis innan den går ut över kortlinjen, spelar in bollen snett bakåt in till Taylor i straffområdet som bröstar ner den till Klaassen. Klaassen spelar tillbaka till Tadic som i sin tur hittar ut till Tagliafico som kommer löpandes från sin vänsterbacksposition. Publikfavoriten Nico placerar sedan in bollen i bortre: 1-0. Tadic här med sin 18:e assist denna säsong, bara Luciano Narsingh (21) och Ugur Yildirim (19) har gjort fler assist under en Eredivisie-säsong detta århundrade.

I den 33:e minuten var det dags igen efter ett väldigt fint kombinationsspel flera spelare emellan. Timber, som ofta ger sig i väg på offensiva räder, spelar ut bollen till Taylor, får tillbaka den, passar Tadic i straffområdet och ger sig sen iväg i en löpning in i straffområdet. Där får han tillbaka bollen, kommer fri på högersidan i straffområdet och spelar in bollen snett inåt bakåt mot Haller. Bollen går bakom Haller men på bortre kommer Berghuis löpandes och kan placera in bollen i öppen kasse: 2-0.

I den 37:e minuten får Ajax straff efter att Berghuis blivit fälld i straffområdet. Tadic ger straffen till Haller som haft en sex matchers lång måltorka. Haller placerar bollen i Heerenveen-målvakten Erwin Mulders vänstra stolpe. Mulder har fingertopparna på den men den är tillräckligt hård och tillräckligt långt ut mot stolpen för att han ska kunna rädda den: 3-0.

Matchen var avgjord men det var ett taggat Ajax som kom ut i andra halvlek, nu ville man avsluta med stil, dunder och brak, och visa att tallriken (Eredivisie-bucklan är en tallrik) välförtjänt hör hemma i Amsterdam. Bara några minuter in i andra halvlek var det nära då Klaassen hittade Berghuis med ett inlägg. Berghuis lyckades dock att få bollen tätt över ribban fem meter från mål. Sen lugnade det ner sig och Ajax verkade nöjda med att bara spela av matchen.

I den 70:e minuten fick F-side nog och började fyra av både knallskott och bengaler vilket fyllde Arenan med rök igen. Detta elda på Ajax åter igen och i samma veva sköt Mohammed Kudus, som hade kommit in för Klaassen, i virket.

Det fjärde målet skulle komma men det var de andra tre inhopparna som stod för det. I den 85:e matchminuten slog Rensch en underbar krossboll mot Mohamed Daramy som löpte på djupet. Daramy avslutade direkt och fick på ett bra avslut men det gick rakt på Mulder som hade kommit ut från sitt mål. Men han lämnade en retur som Brobbey var först på: 4-0.

Bara några minuter senare kom femte då bollen damp ner hos Daramy efter en hörna. Strax utanför straffområdet avlossade Daramy ett missriktat skott tillbaka in i straffområdet som Álvarez satte en tå på: 5-0.

Matchen slutar 5-0 och Heerenveen var helt chanslösa ikväll. Det gör också Ajax historiska som det första laget att vinna med fem mål eller fler i tio matcher under en och samma Eredivisie-säsong. Den 36:e ligatitel man säkrade ikväll blev också den sjunde titeln man vinner på de 11 senaste säsongerna (borträknat säsongen 2019/20 som avbröts på grund av pandemin).

Detta var ten Hags sista hemmamatch och det blev ett fint avslut för Ajax bästa tränare på många, många år. Tre ligatitlar, två cuptitlar, etablerat klubben i Champions League med en semifinal 2019 och med denna titel säkrar han även en direktbiljett till Champions League återigen för Ajax nästa säsong. Bara Rinus Michels och Frank de Boer har fler ligatitlar som Ajax-tränare än ten Hag där båda har fyra. Louis van Gaal har precis som ten Hag tre titlar.
Tack för allt, Erik ten Hag!

Alfred Schreuder kommer med största sannolikhet bli den som efterträder ten Hag. Schreuder, som var ten Hags assisterande tränare i Ajax mellan 2018 och 2019, är för närvarande tränare i Club Brugge sedan i höstas. Schreuder har en utköpsklausul på 1,5 miljoner euro som Ajax kommer aktivera och enligt De Telegraaf är Ajax och Schreuder överens om ett tvåårskontrakt, med option på ytterligare ett år, där endast smådetaljer uppges återstå.

Även Mazraoui och Tagliafico gör sin sista hemmamatch i Ajax-tröjan då båda med största sannolikhet lämnar Ajax i sommar. För Mazraouis del fattas i princip bara en underskrift i hans förväntade flytt till Bayern München.

En ceremoni kommer ske efter matchen inne på Johan Cruijff Arena och inte senare på Museumplein som det traditionellt brukar göra, detta på grund av att staden inte kan musta fram tillräckligt många ordningsvakter för att hålla säkerheten. Trots detta kommer det att bli större ansamlingar av Ajax-supportrar som kommer fira den 36:e ligatiteln ikväll och inatt, många har uppmanats att samlas på Leidseplein och redan innan matchen hade tusentals samlats där för att fira in titeln.

Vi på Ajax-redaktionen vet inte, men kan med förtroende gissa på att många i Amsterdam har tagit ut en semester dag imorgon.

Matchfakta
Ajax 5 - 0 Heerenveen
Mål: 1-0 Tagliafico '19, 2-0 Berghuis '33, 3-0 Haller '38, 4-0 Brobbey '85, 5-0 Álvarez '90
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Rensch '56), Timber, Blind, Tagliafico; Álvarez, Klaassen (Kudus '68), Taylor (Regeer '82); Berghuis, Haller (Brobbey '57), Tadic (Daramy '82).
Heerenveen: Mulder; Woudenberg, Dresevic, van Beek; van Ewijk, Tahiri (Al Hajj '81), Halilovic (de Jong '74), Haye (Madsen '74), Kaib; Sarr (van der Heide '74), van Hooijdonk (Musaba '46).
 

Joakim Dahl 2022-05-11 23:19:14
Author

Fler artiklar om Ajax