Ajax 5 - 0 Heracles Almelo: Drömmål och skadeoro
David Neres gjorde sitt första mål för säsongen, och en kandidat till säsongens snyggaste.

Ajax körde över Heracles idag efter flera fina mål inklusive ett pangskott i krysset av David Neres. Men oro inför onsdagens Champions League-match skapades också då flera spelare klev av skadade.

Det blev den väntade startelvan från Erik ten Hag i dagens grekisk mytologi-derby mot Heracles Almelo. Antony, som klev av mot Utrecht innan landslagsuppehållet med lårproblem, saknades och är enligt ten Hag ett frågetecken till onsdagens Champions League-match mot FC Midtjylland. David Neres, Lassina Traoré och Dusan Tadic blev således kedjan, med Zakaria Labyad som tia framför Davy Klaassen och Ryan Gravenberch och den ordninarie backlinjen. Läktarna är fortfarande tomma i Holland men på F-Side märktkes en banderoll "Tonny Bruins Slot rust zacht", dvs "Tonny Bruins Slot vila i frid", från supportrarna till minne av Ajax legendariske scout och assisterande tränare som nyligen avled.

Ajax fick en drömstart på matchen då bara några minuter in Neres kunde vända och vrida bort sin back och skicka in bollen i straffområdet där Traoré distinkt sköt in 1-0. Heracles Feyenoord-fostrade mittback Mats Knoester gick bort sig vid det målet och vi fick ett tidigt tecken på hur matchen skulle bli. Ajax kunde enkelt rulla över ett av ligans svagaste lag, Heracles är uddlösa framåt, blir enkelt överkörda på mittfältet och deras backlinje är ganska ihålig.

Tråkigt nog fick vi sen se Klaassen kliva av tidigt. Han fick en smäll i en duell med Heracles tia Rai Vloet och kunde spela vidare ett tag men signalerade för byte och efter tjugo minuter ersattes han av Jurgen Ekkelenkamp. Förhoppningsvis är det inte för allvarligt utan mer en försiktighetsåtgärd inför onsdagen. Men man påmindes återigen om hur galet det är att landslagsuppehållen tvunget ska hållas för ointressanta glorifierade träningsmatcher även denna höst trots att det tuffa spelschemat skapar förslitningsskador till höger och vänster.

När matchen närmade sig halvtimmen spelad började det hetta till runt Heracles-målet igen. Först fick Tadic ett fritt läge efter att Daley Blind spelat igenom honom med en helt underbar genomskärare rakt igenom alla linjer av Heracles-laget. Tadic lyfte bollen känsligt över Heracles-målvakten Michael Brouwer men Brouwer lyckades precis få fingertopparna på bollen så han kunde styra den utanför stolpen. Den efterföjande hörnan nickades bort, men utanför straffområdet fick Gravenberch ner bollen någorlunda, men inte under kontroll så den studsade istället till Neres som drog till direkt på volley och fick en drömträff. Bollen borrade sig in stenhårt rätt upp i krysset för Neres första mål för säsongen, första mål på ett år efter knäskadan som höll honom borta så länge.

Bara några minuter senare kom 3-0 påpassligt. Ajax fick en ny hörna och då Heracles-laget stod och sov och fortfarande organiserade sig när domaren Pol van Boekel blåste i pipan så slog Tadic bollen snabbt rakt mot första stolpen där Labyad var med på noterna och sprang fram och tog emot bollen och distinkt sköt in den ur snäv vinkel förbi en frustrerad Brouwer.

Ajax hade flera chanser till fler mål i slutet av första halvlek. Först var Ekkelenkamp snubblande nära men hindrades på mållinjen, sen hade Neres igen ett tungt skott från distans men nu räddade Brouwer till hörna, och sen fick Tadic fritt läge igen men stoppades av Brouwer ånyo.

I slutet av första halvlek gick Noussair Mazraoui i backen, också i en duell med Vloet precis som Klaassen gjort och till andra halvlek ersatte Sean Klaiber honom på högerbacksplatsen. Precis som med Klaassen hoppas vi att det inte är så allvarligt.

I den andra halvleken behöll Ajax greppet och utökade ledningen. Tadic fick äntligen sitt mål. Perr Schuurs, som var felfri som bolldistributör idag, klev upp bra och spelade en bra boll snett in i straffområdet. Labyad dämpade ner farten på den för Tadic som sen helt fri i det virriga Heracles-försvaret (som just blivit rörigare efter att tränare Frank Wormuth gjort ett trippelbyte) enkelt kunde placera in 4-0.

Tadic fick sen kliva av och vila inför onsdag, Quincy Promes ersatte honom och spelsugen bidrog han med energi. Sen var det Heracles tur att få ett skadeavbräck och det förefall vara det klart mest allvarliga i matchen då mittbacken och kaptenen Robin Pröpper (Davy Pröppers bror) vred knäet i en duell med Traoré och låg kvar och skrek och slog i marken i smärta och frustration. Pröpper har haft allvarliga knäskador förut och fick tröstas av lagkamrater och Ajax-spelare innan han kunde hjälpas upp och gråtandes i alla fall kunde gå av planen själv.

ten Hag gjorde samtidigt sina sista två byten då Blind och Traoré togs ut för Lisandro Martínez och Klaas-Jan Huntelaar. Kaptensbindeln vandrade då från Tadic via Blind till Huntelaar. Strax efter bytena var Labyad nära att sätta en frispark i krysset men Brouwer gjorde en ny fin räddning. Strax efter det fick Heracles även se deras bästa spelare, högeryttern Silvester van der Water, kliva av med en ljumskskada och med alla byten gjorda fick de göra sista kvarten med 10 man.

Men Labyad skulle få sitt andra mål några minuter senare. Ute till höger om straffområdet spelade Huntelaar in till Klaiber som släppte bollen, tanken var för Neres men istället rullade den vidare till straffområdeskanten där Gravenberch mötte den och sköt på mål. Browuer räddade men Labyad fick returen rakt på sig och kunde lugnt stöta in 5-0.

Ajax fortsatte jaga mål i slutet — Gravenberch jagar sitt första för säsongen, Labyad jagade ett hattrickmål och Huntelaar jagar alltid. Men 5-0 blev det och även Ajax fick avsluta med 10 man då Labyad i 85:e minuten sträckte baksida lår och klev av.

En ny fin seger och Ajax behåller serieledningen två poäng före Vitesse som tappadep poäng idag, och med överlägsen målskillnad (37-5). Men oroväckande minst sagt att med Antony redan på skadelistan få se Klaassen, Mazraoui och Labyad alla kliva av med känningar.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 Heracles Almelo
Mål: 1-0 Traoré '6, 2-0 Neres '29, 3-0 Labyad '36, 4-0 Tadic '58, 5-0 Labyad '77
Gula kort: Vloet, Schoofs, Bijleveld
Ajax: Onana; Mazraoui (Klaiber '46), Schuurs, Blind (Martínez '70), Tagliafico; Klaassen (Ekkelenkamp '23), Labyad, Gravenberch; Neres, Traoré (Huntelaar '70), Tadic (Promes '63)
Heracles Almelo: Brouwer; Schoofs (Breukers '57), Pröpper (Rente '70), Knoester, Hardeveld (Quagliata '70); Kiomourtzoglou (Azzaoui '57), Bijleveld, Vloet; van der Water, Bakis (Burgzorg '57), de la Torre