Lagbanner
Ajax 5 - 0 Vitesse: Propagandafotboll
Steven Berghuis briljerar i Ryan Gravenberchs roll.

Ajax 5 - 0 Vitesse: Propagandafotboll

Efter kaotiska dagar för klubben var det tillbaka till fotbollsplanen ikväll för Ajax i cupkvartsfinalen mot förra säsongens finalmotståndare Vitesse. Precis som i ligan tidigare under säsongen vann Ajax med 5-0 efter propagandafotboll.

Inför matchen intervjuades Erik ten Hag i tv och fick frågor om Marc Overmars, som tvingats avgå efter att det uppdagats att han utsatt flera kvinnor inom klubben för sexuella trakasserier. ten Hag, som jobbade nära ihop med Overmars, var rakryggad och komprosmisslös i sina svar: "Jag blev helt chockad. Det är helt enkelt katastrofalt, speciellt för offren, för kvinnorna. Jag kämpar med det. Vi har såklart haft några tuffa dagar här, men i slutändan måste laget fokusera på vad vi är här för: vi är en fotbollsklubb och vi ska möta Vitesse. Det här vi riktat in oss på. Jag har varit tillbakadragen, tystare och mindre energi än normalt. Givetvis måste jag som tränare ge energi till mitt lag, men det har varit svårt efter det som hänt. Det har tagit hårt.

ten Hag bekräftade också att han pratat med Overmars efter hans avgång. "Det är jobbigt eftersom vi höll på att bygga något fint tillsammans här men nu är det förstört. Jag måste låta det landa mer tror jag. Det är svårt. Vad vi sa till varandra stannar mellan Marc och mig. Visst känner jag för honom men mina första tankar är hos kvinnorna. Jag känner mig inte förråd av honom. Jag vet inte heller fakta. Utredningar borde klargöra exakt vad som hänt, men han har redan dragit sina egna slutsatser, det är uppenbart.

Gällande vad Ajax ska göra i framtiden säger ten Hag: "Vi måste alltid upprätthålla standard och värderingar inom klubben och exemplifiera det. Det berör oss alla djupt inombords."

Sen skickade ten Hag ut sitt lag på planen där de körde över Vitesse helt och totalt. Med Ryan Gravenberch fortfarande borta pga covid-19 tog Steven Berghuis återigen hans roll som playmaker och Davy Klaassen låg framför i sitt esse som löpande offensiv mittfältare. Noussair Mazraoui, som klev av skadad mot Heracles Almelo i helgen, saknades och Devyne Rensch spelade i hans ställe.

Frågan är om Gravenberch kan ta tillbaka sin plats sedan, för med Berghuis i den rollen har Ajax verkligen hittat formen igen. Stortalangen Gravenberch har varit en besvikelse den här säsongen, han har inte presterat bra på mittfältet, det har ofta gått trögt och spelet har hackat runt honom. Berghuis däremot har nu varit bäst på plan två matcher i rad i den rollen, där han spelar med mer tempo och fart och skapar otroligt mycket framåt.

1-0 kom när Ajax ställde om blixtsnabbt efter att ha försvarat en hörna. Berghuis nickade ner bollen för Dusan Tadic som genast lyfte fram bollen för Antony vid mittlinjen vilket tog Vitesse på sängen. Antony drev i hög fart in i straffområdet och avslutade otroligt kyligt med ett nätt och välplacerat skott innan han firade med att slå volter.

Ajax belägrade Vitesses planhalva och satte en hög press vilket ledde till många bollerövringar högt upp i planen. En sådan ledde direkt till 2-0 då Antony tog bollen på kanten utanför Vitesses straffområde. Han dribblade bort flera motståndare innan han spelade bollen bakåt till Jurriën Timber. Timber passade framåt till Klaassen som direkt skarvade bollen vidare för Sébastien Haller som då var igenom och distinkt sköt in 2-0.

Direkt i andra halvlek ökades ledningen på till 3-0. Berghuis hade bollen ute på vänsterkanten och måttade in ett perfekt inlägg för Haller som styrde in 3-0 i nät, lekande lätt och Ajax-spelarna kunde skratta åt hur enkelt det gick.

4-0 var en riktig deliktatess från kapten Tadic. Lisandro Martínez fälldes utanför Vitesses straffområde. Bra frisparksläge från ungefär 25 meters håll och Tadic skruvade elegant upp bollen i krysset.

Antony hann sedan med att missa en jättechans när han försökte nå Berghuis istället för att skjuta själv, innan brassen revanscherade sig med att läckert sätta 5-0 med ett av hans patenterade hårda, skruvade skott i bortre burgaveln.

Noterbart i övrigt är att precis som mot Heracles fick Nico Tagliafico hoppa in och precis som då fick han ovationer och blev tillsjungen av supportrarna. Om det varma mottagandet efter att offentligt pratat om sin besvikelse över att Ajax inte lät honom gå till Barcelona sa Tagliafico efter Heracles: "Ögonblick som dessa visar varför dessa supportrar är så speciella... TACK för det otroliga stödet och kärleken ni visar mig!"

Målkalaset ikväll innebar att Ajax nådde en milstolpe och slog ett rekord: Man har nu gjort 100 mål på 31 matcher den här säsongen i alla tävlingar (Eredivisie, cupen, Champions League. Man gjorde inga mål i Supercupen), inget holländskt lag har nånsin nått 100 mål på så få matcher en säsong (tidigare hade Louis van Gaals AZ rekordet för sin galna 2006/07-säsong).

Härnäst för Ajax väntar Twente hemma på söndag kl 16:45.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 Vitesse
Mål: 1-0 Antony '17, 2-0 Haller '30, 3-0 Haller '46, 4-0 Tadic '51, 5-0 Antony '62
Gula kort: Wittek
Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Martínez (Tagliafico '56), Blind; Álvarez (Schuurs '65), Klaassen (Kudus '78), Berghuis (Taylor '65); Antony, Haller (Danilo '78), Tadic
Vitesse: Houwen; Dasa (Domgjoni '82), Doekhi, Bazoer (Oroz '82), Hajek, Wittek (Hernandez '74); Bero, Trondstad, Frederiksen (Manhoef '64); Grbic (de Regt '74), Buitink (Yapi '64)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-09 21:49:33
Author

Fler artiklar om Ajax