Lagbanner
Ajax 5 - 0 Vitesse: Utklassning i cupfinalsreprisen
Antony var på spelhumör och inledde målskyttet idag.

Ajax 5 - 0 Vitesse: Utklassning i cupfinalsreprisen

Ajax ser ut att ha hittat formen med en övertygande 5-0-seger över vårens cupfinalmotståndare Vitesse.

Ajax har blandat och gett i säsongsinledningen — 0-4-förlust mot PSV i Johan Cruijff Schaal föjdes av 5-0-seger i ligapremiräen mot NEC som följdes av 1-1 i en slätstruken insats mot Twente förra helgen. Dagens motståndare, NEC:s lokalrivaler i Gelderland, Vitesse, tog sig i veckan till Europa Conference League-gruppspel efter att imponerande slagit ut Anderlecht i kvalet. Vitesse var förra säsongens överraskningslag då man slutade fyra i Eredivisie och tog sig till cupfinal, finalen som Ajax som bekant vann med 2-1 efter ett sent avgörande av David Neres. Ajax vann även båda ligamatcherna mot Vitesse då, vilket gästernas tränare Thomas Letsch tog fasta på inför matchen: "De tre matcherna med Ajax förra säsongen var ganska jämna, men i slutändan förlorade vi alla tre. Det är dags att ta några poäng här. Mentalt så är torsdagens match en stor fördel för oss. Vi är inte favoriter mot Ajax men vi åker dit med självförtroende."

Tvärtemot vad Letsch hoppats på blev skillnaden lagen emellan större idag än tidigare. Ajax dominerade från matchens första till sista spark och körde över Vitesse fullständigt. Antony, som startade för första gången efter sin hemkomst från OS, var på stort spelhumör och inledde målskyttet i matchinledningen, snyggt framspelad av Noussair Mazraoui, som är i bländande form, sköt brassen in 1-0.

Efter en kvart var Ryan Gravenberch mycket nära 2-0 efter en bra rak insparksvariant. Maarten Stekelenburgs långa inspark nickades skickligt ner av Sébastien Haller till Dusan Tadic som på en touch frispelade Gravenberch som lyckades runda den utrusande målvakten Markus Schubert och ur dålig vinkel skicka bollen mot mål, men på mållinjen lyckades Sondre Tronstad kasta sig fram och blockera ut bollen till hörna.

2-0 kom istället senare från oväntat håll, och en av matchens bästa spelare, Edson Álvarez. Gravenberch skruvade in en hörna i boxen som Davy Klaassen gick upp i duell med forne Ajax-spelaren Riechedly Bazoer på, bollen skarvades mot mål och Álvarez nickade in den från nära håll. Målet vinkades först bort för offside men en VAR-koll visade att det var Bazoer, inte Klaassen som varit på bollen så målet godkändes.

Strax före halvtid fick Gravenberch göra sitt mål då han kunde stöta in en retur, men om skottet i förstaläget från Álvarez hade gått in hade det varit en verklig klassiker. Den mexikanske mittfältaren, känd för sitt närkampsspel och kämpaglöd snarare än sina offensiva förmågor, fick på en kalasträff med ett skott från distans som skruvade sig upp mot krysset men rammade ribban och gick ut vilket ledde till att Gravenberch med en felträff fick bollen att gå i en båge över Schubert och in till 3-0.

Haller var mycket bra idag, väldigt nyttig i kombinationsspelet och var nära mål själv flera gånger, bland annat tidigt i första halvlek när Tadic spelade igenom honom men Schubert gjorde en vass räddning. Några minuter senare skarvade han med en fin touch fram Antony till ett läge som ledde till ett stolpskott av brassen och returen över av Haller, men det visade sig vara en knapp offside på Antony i förstaläget så hade bollen gått in hade det inte godkänts.

4-0 kom sedan efter ny inblandning av Haller, som fick bollen av Daley Blind och snyggt spelade vidare till Tadic vars flacka inspel mot mål/målområdet styrdes in i eget mål av Vitesses tjeckiske mittback Tomas Hajek.

Slutresultatet 5-0 fastställdes senare då Tadic efter en hörna skickade in ett inlägg mot Lisandro Martínez som dröjt sig kvar. Martínez nick mot mål gick rakt mot Schubert men innan den nådde fram hann Davy Klaaassen dyka upp som gubben i lådan och styra bollen förbi målvakten och i nät.

På läktarplats satt nyförvärvet Mohamed Daramy och njöt av matchen. I slutet byttes David Neres in för vad som förmodligen var hans sista insats för Ajax, Marc Overmars sa innan match i en intervju att "chansen att Neres stannar är liten". Leicester och Everton ska vara intresserade.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 Vitesse
Mål: 1-0 Antony '5, 2-0 Álvarez '31, 3-0 Gravenberch '43, 4-0 självmål Hajek '60, 5-0 Klaassen '67
Gula kort: Bazoer, Oroz
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Rensch '68), Timber, Martínez, Blind (Tagliafico '68); Álvarez (Schuurs '83), Klaassen (Berghuis '75), Gravenberch; Antony (Neres '75), Haller, Tadic
Vitesse: Schubert; Dasa, Hajek, Bazoer (Gong '46), Oroz, Wittek; Bero, Tronstad, Gboho (Vroegh '46); Openda, Frederiksen (Buitink '46)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-08-29 17:11:02
Author

Fler artiklar om Ajax