Lagbanner
Ajax 5 – 0 Willem II: Willem II hade inget att sätta emot Ajax ikväll
Antony blev tvåmålsskytt för Ajax ikväll.

Ajax 5 – 0 Willem II: Willem II hade inget att sätta emot Ajax ikväll

Efter att Antony fått in det där så viktiga första målet tidigt i matchen rann det bara på för Ajax som ikväll överlägset och dominant besegrande Willem II hemma på Johan Cruijff ArenA. Ajax har visat upp väldigt höga toppar denna hösten och man kan undra hur långt det kommer att bära dem i vår.

Sébastien Haller och Antony missade som bekant förra matchen mot Sparta Rotterdam, då de ersattes av Danilo och David Neres, men var tillbaka båda två i startelvan ikväll. Steven Berghuis blev igår pappa för andra gången vilket gjorde att han ikväll fick börja matchen på bänken och ersattes av Davy Klaassen på mittfältet. Annars var det samma elva som i förra matchen med Remko Pasveer i mål, Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Lisandro Martinez och Daly Blind i backlinjen. Förutom Klaassen startade Edson Álvarez och Ryan Gravenberch på mittfältet och i kedjan startade Dusan Tadic tillsammans med Haller och Antony.

Matchen började precis som befarat med ett högt bollinnehav till Ajax och ett Willem II som backade hem och försökte gå på kontring och efter tio minuter spel var det tydligt att när Willem II väl fick en kontringsmöjlighet fyllde man på med mycket folk och gjorde det bra, dock utan att skapa några riktigt farliga chanser i början av matchen.

Men det så viktiga 1-0-målet skulle komma och det var Antony som stod för det då han efter att ha fått bollen av Álvarez strax utanför straffområdet, la upp bollen för sin farliga vänsterfot och elegant skruvade in den i bortre.

Bara några minuter efter Antonys mål var det dags igen. Tadic slog en hög hörna som hittade Haller i straffområdet som i sin tur nickade ner bollen bakåt där Lisandro Martinez kom löpande och avslutade. Willem II:s målvakt Timon Wellenreuther var skymd av allt folk framför honom efter hörnan och kunde inte göra något åt Martinez avslut som hittade in nätmaskerna.

I den 23:e matchminuten kom så också 3-0-målet och återigen var det Antony som blev målskytt efter att Gravenberch snubblat fram bollen till Haller som på ett tillslag gjorde ett tillbakalägg till Antony som i sin tur placerade in bollen tätt inpå Wellenreuther högra stolpe. Antony blev i och med sitt andra mål ikväll för första gången dubbel målskytt för Ajax, han ligger nu på 17 gjorda mål och 13 assist i alla turneringar sedan han kom till Ajax.

Haller hade efter cirka en halvtimmes spel bollen i mål igen, men denna gång gick VAR in och dömde korrekt bort målet för offside. Resultatet höll sig halvleken ut där Ajax efter målen var i total kontroll över matchen. Resultatet gjorde också att Ajax slog ytterligare ett rekord, man blev nämligen det första laget i Eredivisies historia att lyckas med att inte släppa in något mål innan halvtidsvilan i de första 15 omgångarna av ligan.

Ajax fortsatte med sin totala dominans i den andra halvleken då det var spel mot ett mål och Willem II backade av förståeliga skäl hem ännu mer för att göra det så tätt som möjligt. Men Ajax lyckades trots det utöka sin ledning i den 70:e matchminuten då Berghuis, som kommit in istället för Antony, slog en kort hörna till Gravenberch som förde bollen inåt straffområdet och slog ett inlägg framför mål där Klaassens panna dök upp: 4-0.

I den 74:e minuten byttes Danilo in i stället för Haller och i den 76:e matchminuten blev han också målskytt efter att elegant ha blivit serverad av Devny Rensch framför mål: 5-0. Detta blev också slutresultatet vilket gör att Ajax återigen leder ligan med fyra poäng över Feyenoord, som igår besegrade Heracles men fortfarande har en match mindre spelad än Ajax.

Efter 15 omgångar är detta redan Ajax andra bästa säsong detta århundrade när det gäller att gör fem mål eller fler i en och samma match. I sju matcher har man lyckats med det hittills under denna säsong jämfört med säsongen 2018/19 då man lyckades med det vid tio tillfällen.
Samtidigt höll man nollan för sjunde matchen i rad (något man inte lyckats med sedan 1997) och förbättrade samtidigt sin målskillnad till overkliga 48-2. Om Ajax håller detta målsnitt kommer man landa på fem insläppta mål när ligan är färdigspelad och slår då FC Twentes rekord sedan säsongen 1971/72 då de endast släppte in 13 mål.

Nu väntar en spelfri helg för Ajax och sen väntar den sista gruppspelsmatchen hemma mot Sporting CP på tisdag.

Matchfakta
Ajax 5 – 0 Willem II
Mål: 1-0 Antony '15, 2-0 Martinez '18, 3-0 Antony '23, 4-0 Klaassen '71, 5-0 Danilo '76
Gula kort: Saddiki, Yeboah
Ajax: Pasveer, Mazraoui (Rensch '61), Timber (Schuurs '74), Martínez, Blind; Álvarez, Klaassen, Gravenberch, Antony (Berghuis '61), Haller (Danilo '74), Tadic (Neres '83).
Willem II: Wellenreuther; Owusu, Michells, Jenssen, Koehn; Saddiki, Roemeratoe; Nunnely (Schippers '66), Saglam (Meerveld '66), Koehlert (Yeboah '86); Svensson (Kabangu '46).
 

Joakim Dahl 2021-12-02 23:36:24
Author

Fler artiklar om Ajax