Ajax 5 – 2 Fortuna Sittard: Debutanten gör mål efter 8 minuter
Dusan Tadic fick börja på bänken för första gången i en ligamatch sen han kom till klubben.

En kalldusch i upptakten av matchen satte Ajax i gungning men trots frustration kunde man vända och till slut vinna matchen komfortabelt, där vi fick se 18-årige Brian Brobbey göra mål i sin a-lagsdebut.

Mellan matcherna i Champions League mötte Ajax ikväll jumbon Fortuna Sittard som har det kämpigt nere i botten av tabellen och inför kvällens match ännu inte tagit någon seger. Det såg enligt statistiken redan tufft ut på förhand då man endast lyckats vinna en gång tidigare i Amsterdam mot Ajax och då man inte ens lyckats göra mål borta mot Ajax detta århundrade, till stor del för man även spelat i Eerste Divisie. Det förväntades också på förhand att Erik ten Hag skulle göra en hel del rotation i laget sen förra matchen mot Atalanta och till en viss del blev det så.

Lisandro Martinez gick in som vänsterback istället för Nico Tagliafico, som inte alls var med i matchtruppen. Innan matchen uppgav ten Hag i en intervju med Fox Sports att Tagliafico ”inte är matchfit”. Backlinjen utöver det såg ut som senast mot Atalanta med Daley Blind och Perr Schuurs som mittbackspar. Noussair Mazraoui valdes återigen som högerback framför Sean Klaiber. In på mittfältet kom Jurgen Ekkelenkamp, istället för Dusan Tadic som man valde att vila idag, framför Davy Klaassen och Ryan Gravenberch. Detta var för övrig första gången Tadic inte startat en ligamatch för Ajax sedan han kom till klubben sommaren 2018. Kedjan såg ut precis som i veckan där Lassina Traoré fick fortsatt förtroende som center med Antony och David Neres på flankerna.

Matchen hinner inte bli många minuter lång innan Ajax åker på en rejäl kalldusch när Fortuna Sittard får fast bollen på Ajax planhalva via Zian Flemming som driver med bollen längst med Ajax straffområde mot vänsterkanten. Där kommer vänsterbacken George Cox löpande samtidigt som Mazraoui står och sover och har inte alls koll på Coxs löpning. Flemming hittar Cox med en pass i djupled som skär in från vänsterkanten, Blind försöker bryta men hinner inte och Cox placerar bollen längs marken mot Onanas vänstra hörn som inte hinner ner och rädda: 0-1. Inte den matchöppningen Ajax hade förväntat sig och man kunde efter det se en viss frustration.

Efter kallduschen försöker Ajax etablera spel mot Fortuna Sittards mål men man blir samtidig väldigt sårbara bakåt och åker på några kontringar från anfallarna i Fortuna Sittard som ser väldigt skärpta ut. Ajax fortsätter sätta press för att få in kvitteringen men passningstempot är för lågt och det blir enkelt för ett lågt stående Fortuna Sittard. I den 19:e minuten skulle det bli 1-1 när Klaassen drar iväg ett skott utanför straffområden som målvakten Yanick Van Osch på ren reflex får boxa rakt ut i straffområdet till en helt fri Ekkelenkamp som bara ska placera in bollen, men missar helt otroligt bollen.

Genom det låga bolltempot slutar Ajax anfall oftast i inlägg mot nickstarke Traoré eller skott utifrån straffområdet som inte bär frukt. Man kommer till en möjlighet när Mazraoui hittar en passning i djupled mot snabbe Antony som löpt ifrån Cox, men Antonys inlägget rensas precis framför fötterna på Traoré. I den 30:e minuten hittar Blind Antony precis utanför straffområdet som vänder upp och lägger en passning mellan Fortuna Sittards mittbackar till Ekkelenkamp som löpt sig fri men avslutet går tätt utanför den högra stolpen. Ekkelenkamps andra stora chans i matchen men siktet är inte lika bra inställt som förra helgen mot VVV-Venlo.

I anfallet precis efter hittar Mazraoui med en pass i djupled Traoré som löpt sig fri med Rienstra hack i häl. Mittbacken drar i Traoré, som nästan tar sig loss mitt i straffområdet men faller till slut och domaren blåser korrekt straff. Klaassen tar hand om straffen nu när Tadic inte finns på planen men slår bollen rätt i stolpen som studsar tillbaka på Van Oschs högra hand och ut igen till Klaassen som nu placerar in returen i det högra hörnet istället. Fortuna Sittard spelarna protesterar och menar att Van Osch aldrig var på bollen och att det i så fall skulle vara en dubbeltouch av Klaassen som är otillåtet. Men domaren viftar bort protesterna och målet står sig: 1-1.

Ajax börja nu jaga ett ledningsmål och skapar en farlig chans när Ekkelenkamp spelar fri Traoré i straffområdet men denna gången hinner Rienstra bryta precis innan Traoré ska avsluta. I anfallet efter passar Neres in bollen från högerkanten till Klaassen som vänder upp fint i straffområdet men avslutar tätt utanför Van Oschs högra stolpe. Ledningsmålet skulle komma precis innan halvtidsvilan när Neres återigen slår en krosspass in i straffområdet till huvudstarke Traoré som nu löpt sig fri från sin markering och nickar bollen i ribban. Bollen studsar ut till Klaassen som löpt in i straffområdet och nickar hårt in returen förbi Van Osch: 2-1.

I halvtid gör ten Hag ett byte där han byter in Quincy Promes som ”nummer 10” istället för Ekkelenkamp, som kom till två fina chanser men missade båda och fick inte en lika lyckad kväll som förra helgen mot VVV-Venlo. Halvleken börjar med en jättechans för Fortuna Sittard där man hittar Flemming med en pass i djupet, Schuurs sträcker sig men hinner inte bryta och Flemming möter passen precis framför en utrusande Onana men missar bollen och springer istället in i Onana. Den andra halvleken börjar nästan som den första men denna gången klarar sig Ajax. Promes, som vill spela tillbaka sin startplats, gör ett piggt inhopp och är nära att göra ett vackert mål när han tar emot en hög boll i straffområdet och vänder i samma moment upp mot mål med mottagningen, men en Fortuna Sittard-back hinner precis bryta när Promes ska trycka av.

Även Mazraoui, som stod och sov vid 0-1-målet, gör för övrigt en fin match offensivt då han ofta kommer upp på sin högerkant och med fint samspel med Neres ofta får till farliga inlägg. Tyvärr för Mazraouis del blir han tvungen att byta efter en timmes spel efter att han i ett försök att ta emot en utspark hoppar och landar sen konstigt och får efter det problem. Klaiber kommer in som högerback istället och precis efter det bjuder ten Hag också på en efterlängtad debut när Brian Brobbey kommer in istället för Traoré. Samtidigt kommer Tadic in istället för Antony.

Passningstempot är fortfarande lågt för Ajax del men i den 74:e minuten skruvar man upp tempot då Klaiber slår en fin krossboll från sin kant ut till Martinez på vänsterkanten. Martinez passar Tadic som hittar Promes i djupet ute på vänsterkanten som i sin tur passar Klaassen snett bakåt. Det blir kortpassningsspel mellan Klaassen, Tadic och till slut Neres som tar emot bollen i straffområdet och löper ut mot vänster och avslutar mot bortre. Bollen går i stolpen och studsar ut till Brobbey som med snabba reflexer knäar in bollen i öppet mål. 18-åringen, som förhandlar om ett nytt kontrakt med Ajax, gör mål i sin debut efter att bara ha varit på planen i 8 minuter.

I slutet av matchen byter ten Hag in Edson Alvarez istället för Gravenberch. Ajax skapar en del farliga chanser, främst via Neres som löper sig fri men avslutar någon decimeter utanför stolpen. Avlutningen på matchen skulle bli livlig. Fortuna Sittard börjar pressa högre upp i planen och chansar lite mer mot slutet, samtidigt som Ajax skruvar upp passningstempot igen. I den 82:a minuten får Tadic bollen utanför straffområdet. Han chippar den till Promes i straffområdet men Van Osch kommer ut, boxar bollen rätt ut till Brobbey som klackar bollen till Tadic som löpt in i straffområdet. Tadic skjuter mot öppet mål men en Fortuna Sittard-back täcker bollen med handen och domaren blåser straff. Det tar sen VAR en mindre evighet att först kolla så att inte Promes är offside och sen för att se om bollen tog på handen. Efter att han sprungit ut och kollat på sin skärm beslutar domaren sig för att straffen är korrekt och Tadic får till slut slå straffen som han sätter: 4-1.

Ajax fortsätter att anfalla och när vi har kommit till den 94:e matchminuten blir det straff igen, återigen efter att en Fortuna Sittard-spelare täckt bollen med handen. Denna gången behövdes inte ett VAR-stopp på flera minuter utan domaren var säker på sin sak. Promes tog hand om straffen som han satte säkert till 5-1. Direkt efter avsparken, när man fortfarande rullade repriserna, kom kvällens snyggaste mål. Fortuna Sittard anfaller direkt, slår ett inlägg från högerkanten som rensas ut från straffområdet. Där kommer vänsterbacken Cox som får till ett stenhårt skott med skruv mot Onanas högra kryss. Onana är på bollen men skottet är så pass hårt att han inte kan hålla det utan den stutsar upp i nättaket.

Cox mål är det sista som händer och Ajax vinner till slut inte helt smärtfritt med 5-2 efter att ha varit i gungning i första halvlek. Efter matchen säger ten Hag att man var väldigt okoncentrerade både i sitt eget och i motståndarnas straffområdet, vilket inte är acceptabelt, men att han hela tiden hade en känsla att det bara var en tidsfråga innan Ajax kunde reparera underläget man hamnade i tidigt i matchen. Han säger också att han förväntar sig att Tagliafico är tillbaka igen till nästa match.

På tisdag är det Champions League-match igen när man ska möta Midtjylland borta och nästa söndag är det en svår bortamatch mot FC Utrecht innan det sen är landslagsuppehåll.