Lagbanner
Ajax 7 - 0 SV Spakenburg: Drömdebut för 16-årige Naci Unuvar
Det blev målkalas på Johan Cruijff ArenA på onsdagskvällen.

Ajax 7 - 0 SV Spakenburg: Drömdebut för 16-årige Naci Unuvar

Ajax besegrade ikväll amatörlaget SV Spakenburg i åttondelsfinalen i cupen i en utsåld Johan Cruijff ArenA.

Ajax ställdes mot amatörlaget SV Spakenburg i säsongens andra cupmatch ikväll där det blev en tämligen enkel seger med 7-0 efter ett hattrick från Siem de Jong. Erik ten Hag valde att vila många spelare och lufta reserverna ikväll, där det endast var Lisandro Martinez som fortsatte på sin mittbackposition i Daley Blinds frånvaro, Nico Tagliafico på sin vänsterbackposition samt Dusan Tadic och Ryan Babel i kedjan som var ordinarie. Trotts cupmatch och ett amatörlag som motståndare blev matchen slutsåld i förra veckan, ytteligare ett tecken på att det är högt tryck på biljetterna för att gå och se på Ajax i Johan Cruijff ArenA.   

Ajax gick ut med en 3-0 ledning i halvtid efter kraftigt spelövertag där man redan då hade avgjort matchen efter ett hattrick av Siem de Jong, det perfekta hattricket där han då gjort mål med både huvudet, höger- och vänsterfoten. Man fortsatte andra halvlek på samma sätt som man avslutade första med två snabba mål via Lassina Traore och ett via Tadic. ten Hags första drag i matchen var att byta ut Tadic och Babel efter 60 minuter för att ge även dessa lite vila och byta in Jurgen Ekkelenkamp och veteranen Klaas-Jan Huntelaar.

Men det är det tredje bytet han gör lite senare i matchen som kommer bli kvällens höjdpunkt då han byter i 16-åriga Naci Unuvar som därmed får göra sin a-lagsdebut till hemmapublikens förtjusning som den femte 16-åringen att få göra sin debut i Ajax A-lag efter Clarence Seedorf, Vurnon Anita, Richard Sneekes och Ryan Gravenberch.

I den 86:e minuten blir han själv fälld i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Huntelaar som just då är förste straffskytt på planen ger bollen till Unuvar istället som lurar målvakten åt fel håll och fastställer slutresultatet 7-0. Detta gjorde Unuvar historisk då han är den första och yngsta spelaren att göra mål i sin a-lags debut för Ajax, 16 år och 223 dagar gammal. Ryan Gravenberch är fortfarande den yngsta debutanten i a-laget då han gjorde sin debut 16 år och 130 dagar gammal.

Under onsdagen meddelade Ajax att Hakim Ziyech har drabbats av en muskelbristning och kommer bli borta några veckor. Han kommer definitivt missa de tre viktiga matcherna man har framför sig i ligan mot FC Groningen, PSV och FC Utrecht. Även matchen mot Getafe i Europa League senare i februari är i fara. Ett tungt avbräck för Ajax där Ziyech är en otroligt viktig spelare för Ajax som i stort sett styr spelet i den fria rollen han har haft större delen av säsongen. Ryan Gravenberch, som byttes ut mot Sparta Rotterdam i söndags med knäproblem, var tillbaka på träningen under tisdagen men spelade inte alls mot Spakenburg ikväll som en försiktighetsåtgärd.

I kvartfinalen väntar nu Vitesse i en betydligt svårare match efter att dessa tidigare ikväll slagit ut Heracles. Nästa match för Ajax är en besvärlig bortamatch i ligan mot svårspelade FC Groningen på söndag, en match som sänds på Viaplay med starttid 14:30.
 
Ajax 7 – 0 SV Spakenburg
Mål: 1-0 de Jong '18, 2-0 de Jong '42, 3-0 de Jong '45, 4-0 Traore '49, 5-0 Traore '52, 6-0 Tadic '56, 6-0 Unuvar '86 (Str).
Ajax: Varela; Dest, Alvarez, Martinez, Tagliafico; Eiting, Marin, De Jong; Tadic, Traoré, Babel.
SV Spakenburg: Deckers; Will, Werkman, Beijer, Van der Neut, van den Houten; Ghaddari, Koelewijn, Pires Tavares; Dekker, Jordi Bitter.

Joakim Dahl 2020-01-22 23:43:00
Author

Fler artiklar om Ajax