Ajax 8 - 0 De Graafschap: Ziyech och Blind(!) med varsitt hattrick i jätteseger
Daley Blind oväntad hattrickhjälte.

Ajax körde över jumbon De Graafschap i årets sista hemmamatch. Hakim Ziyech och Daley Blind stod för varsitt hattrick i segern som innebar att man kvittade PSV:s målskillnad och har gått obesegrade på hemmaplan i alla tävlingar under 2018.

Eftersom PSV vann med fyra bollar borta mot Heracles Almelo igår så gällde två saker för Ajax idag: 1. Vinna så att avståndet upp till serieledarna förblir 2 poäng. 2. Knapra in på PSV:s målskillnad som i och med 0-4-segern i Almelo var 8 mål bättre än Ajaxs. Eftersom nykomlingen och jumbon De Graafschap var dagens gäster i Johan Cruijff Arena såg man minst sagt goda förhoppningar om att uppfylla båda punkterna.

Erik ten Hag gjorde några ändringar från onsdagens galna drabbning med Bayern München. Maximilian Wöber petades till bänken igen så Daley Blind föll ner i backlinjen igen och Lasse Schöne kom in på mittfältet. David Neres bänkades också då Kasper Dolberg kom in så man fick en riktig center igen efter att Dusan Tadic agerat falsk nia mot Bayern. De Graafschap kom till Amsterdam med en 0-0-match borta mot ADO Den Haag förra omgången, deras första poäng sen 27 oktober då man slog Excelsior, efter det var det idel förluster för nykomlingen som kvalade sig upp. Senast lagen möttes var i den sista omgången av Eredivisie 2016 när redan nedflyttningsklara De Graafschap höll serieledande Ajax till 1-1 på De Vijferberg vilket innebar att Ajax gick miste om ligatiteln till PSV den säsongen, Frank de Boers sista vid rodret.

Ajax satte fart redan från början och etablerade tryck mot De Graafschaps mål som vaktades av andremålvakten Agil Etemadi då PSV-lånet Hidde Jurjus är skadad. Kasper Dolberg hade matchens första avslut mot mål, ett volleyskott knappt två minuter in i matchen. Ett par minuter senare lurade Ziyech upp vänsterbacken Jordy Tutuarima på läktaren innan han skruvade bollen mot bortre krysset vilket tvingade Etemadi till en kvalificerad räddning på. Etemadi lyckades få ut bollen till den första i en serie hörnor som skapade konstant oro i straffområdet då De Graafschap-spelarnas markeringsspel bjöd på övrigt att önska.

Efter en av de många inledande hörnorna kom dock De Graafschap i en oväntad omställning. Då Ajax hade hela laget uppe fick yttern Daryl van Mieghem ett rent friläge när Youssef El Jebli lyckades skicka iväg bollen i djupet för honom. Ensam med André Onana, men med Ziyech och Noussair Mazraoui jagande bakom sig, gick van Mieghem på ett skott som Onana kunde rädda till hörna. Det var också i princip Onanas enda ingripande i en första halvlek som sedan blev nästan helt sysslolös för hans del, men raka motsatsen för kollegan Etemadi.

1-0 kom i den 18:e matchminuten efter att Ziyech snott bollen på mittplan från Ajax-fostrade högerbacken Leeroy Owusu så spelade Ziyech en fantastiskt fin passning diagonalt i djupet för Tadic som på randen till straffområdet sköt ett hårt skott med sin högerfot, ribba in och målkontot var öppnat.

2-0 följde i den 25:e minuten efter ett fint anfall. Ziyech hade bollen ute till höger och passade in till Donny van de Beek i straffområdet. van de Beek klackade bollen bakåt för Mazraoui som löpt in från sin högerbacksposition och distinkt sköt in sitt tredje mål för säsongen - men första någonsin i Eredivisie, hans två tidigare fullträffar har ju varit viktiga mål i Champions League mot Bayern München och Benfica.

Några minuter senare spelade Mazraoui fram till 3-0 när han med ett fint inlägg hittade Ziyech helt fri i straffområdet. Ziyech lade behärskat in trean och man började tycka synd om stackars Etemadi som stod för flera fina räddningar inledningsvis men inte fick mycket hjälp av sina utespelare.

Onana, kanske uttråkad i den första halvleken, visade tidigt i den andra halvleken sig på styva linan när han kom ut lång utanför straffområdet och fräckt bröt en De Graafschap-omställning. Några minuter senare fick han också göra ett till ingripande då Erik Bakker nickade mot mål på Stef Nijlands inlägg, det var också i princip det hela Onana fick göra i den andra halvleken.

Ziyech testade tidigt i andra med att igen komma till sitt favoritläge genom att vika in från höger och skruva mot bortre med vänsterfoten, men Etemadi räddade igen fint till hörna. Men tillslut fick Etemadi kapitulera igen, när Ziyech på nytt prövade att lirka in bollen i bortre i den 62:a minuten fick han in den till 4-0.

5-0 följde strax därpå och det var matchens snyggaste. Daley Blind kom, precis som Matthijs de Ligt matchen igenom, upp från sin backposition och fick nu bollen, tid och rum att skjuta från minst 25 meters håll. Blind använde sin fina vänsterfot och fick på bra träff, bollen borrade sig stenhårt upp i krysset.

Några minuter senare fullbordade Ziyech sitt hattrick när han med ett hårt och lågt skott från distans utökade till 6-0. Ziyechs första hattrick någonsin i Eredivisie.

En annan som aldrig gjort hattrick innan är, helt väntat, Daley Blind. Men han kom sedan att ändra på den saken! Med kvarten kvar stötte han elegant på volley in en Lasse Schöne-hörna till 7-0 efter att De Graafschaps markeringsspel återigen fallit ihop helt. Och i slutminuterna forcerade han in sitt tredje för halvleken, inhopparen Neres lättade bollen till honom vid bortre, Blind snubblade den först i stolpen men lyckades under press av en försvarare få kontroll över returen vid kortlinjen och sno runt och vräka in bollen i krysset till slutresultatet 8-0.

Så, seger för att hålla PSV:s försprång till bara 2 poäng? Check. Ta in 8 mål på PSV? Check! 8-0-segern var för övrigt Ajaxs största i ligan sen 2001, när man demolerade Sparta Rotterdam med 9-0. Bakom siffrorna 8-0 idag gömmer sig även bland annat följande: 74 % - 26 % i bollinnehav, 35-3 i avslut mot mål, 17-2 i avslut på mål. Bland annat hade de Ligt ett skott i stolproten och Ziyech en frispark i ribban.

Det var även den sista matchen för året på Johan Cruijff Arena vilket innebär att Ajax gått obesegrade i alla tävlingar på hemmaplan under 2018. 30 matcher, 23 segrar, 7 oavgjorda, 90-16 i målskillnad och hela 19 hållna nollor. Nollan idag var Onanas 50:e på 112 matcher i Ajax. Under höstens ligaspel har Ajax bara släppt in två mål på hemmaplan, Kristoffer Petersons kanonskott i första omgången, och Aaron Meijers frispark för ADO Den Haag i omgång 14.

Härnäst väntar åttondelsfinal i cupen borta mot Roda JC på onsdag kväll kl 20:45, sedan avslutar man höstdelen av Eredivisie-säsongen med bortamatch mot formstarka FC Utrecht söndag den 23 december.

Matchfakta

Ajax 8 - 0 De Graafschap
Mål: 1-0 Tadic '18, 2-0 Mazraoui '25, 3-0 Ziyech '32, 4-0 Ziyech '62, 5-0 Blind '65, 6-0 Ziyech '69, 7-0 Blind '74, 8-0 Blind '90
Gula kort: van de Pavert
Ajax: Onana; Mazraoui (Kristensen '59), de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, Schöne, de Jong; Ziyech (Sinkgraven '72), Dolberg, Tadic (Neres '59)
De Graafschap: Etemadi; Owusu, S. Nieuwpoort, van de Pavert, Tutuarima; Olijve, El Jebli (Vet '75), Bakker; Narsingh (Abena '46), Nijland (Serrarens '66), van Mieghem