Lagbanner
Ajax betalar miljoner i skadestånd till Abdelhak Nouris familj, tröja nummer 34 officiellt pensionerad
Abdelhak Nouris tröjnummer 34 har officiellt pensionerats och fler hedranden är på gång.

Ajax betalar miljoner i skadestånd till Abdelhak Nouris familj, tröja nummer 34 officiellt pensionerad

Ajax och Abdelhak Nouris familj har idag gemensamt tillkännagivit att man nått en överenskommelse gällande det skadestånd Ajax ska betala till familjen. Skadeståndet till trots är banden mellan Ajax och familjen Nouri fortsatt starkt, Ajax har nu officiellt pensionerat hans tröja nummer 34, Abdelhak Nouri-trofén fortsätts delas ut och man kommer fortsätta samarbeta med familjens välgörenhetsorganisation.

Det är snart fem år sedan den hemska dagen den 8 juli 2017 när Abdelhak Nouri kollapsade under träningsmatchen mot Werder Bremen till följd av hjärtstopp. Som en följd av hjärtstoppet och att Ajax dåvarande klubbläkare (sedermera entledigad) Don de Winter inte påbörjade livräddningsförsöken snabbt nog fick "Appie" allvarliga och permanenta hjärnskador. Fram tills mars 2020 låg Nouri i koma. Hans tillstånd är fortsatt allvarligt och kräver vård och omsorg 24 timmar om dygnet. Han kan kommunicera via ansiktsrörelser och äta, nysa, rapa osv.

Även om relationen mellan Ajax och Nouris familj alltid varit fortsatt god har det i flera år löpt en skadeståndsprocess mellan Ajax och Nouris familj. Förra året tog familjens advokater det till KNVB:s (holländska fotbollförbundets) skiljenämnd. Den processen har dock avbrutits och idag utannonserade Ajax tillsammans med familjen Nouri att man nått en överenskommelse om ett skadestånd på 7,85 miljoner euro (omkring 83,6 miljoner svenska kronor) för skadorna och hur de stoppat Appie från arbete. Ajax har även sedan 2017 betalat alla sjukhus- vård- och omsorgskostnader för Abdelhak Nouri och kommer fortsätta göra så i framtiden.

Ajax VD Edwin van der Sar kommenterade det hela: "Det är bra att vi nått en överenskommelse och kan lägga detta bakom oss. Vi vet alla om att lidandet för Abdelhak och hans familj inte är över. Det är fortfarande en väldigt sorglig situation, så känner vi i Ajax också. Vi beundrar enormt hur Abdelhaks familj tar hand om honom dag och natt med mycket kärlek och omsorg. När jag hälsar på honom välkomnas jag alltid med öppna armar av familjen. Detsamma gäller mina kollegor i Ajax och vi uppskattar det enormt. Bandet mellan Ajax och familjen Nouri är permanent. Inte bara för Abdelhak Nouri-trofén, som familjen varje år tilldelar den största talangen i vår ungdomsakademi, utan också för att vi bestämt oss för att ge tröjnummer 34 till familjen Nouri. I Ajax kommer tröjnummer 34 aldrig användas igen (det har aldrig använts sen Appies kollaps, men nu pensioneras det alltså officiellt, reds. anm.), såvida inte familljen Nouri och Ajax tillsammans bestämmer sig för att göra ett undantag. Abdelhaks plats i omklädningsrummet kommer placeras i Ajax Fanshop, vid arenans huvudentré. Vi har noga bevarat det i arenan de senaste åren och kommer nu ge det en fin plats tillgänglig för alla."

Appies pappa Mohammed Nouri förde talan å familjens vägnar: "I sommar är det fem år sen Abdelhak belades med ett hemskt öde. De senaste åren har dominerats av hans omvårdnad. Utöver alla svårigheter, har detta också lett till betydelsefulla saker för oss. Särskilt insikten att Abdelhak för många är personifikationen av gemenskap och brödraskap. Det är en väldigt tröstande tanke. Ajax inblanding och stöd har varit extremt viktigt under åren. Ajax har varit en oskiljaktig del av våra liv sen Abdelhak var ung (Appie började spela i Ajax pojklag som sjuåring, reds. anm.). Vi värnar om bandet med personerna i klubben och de lojala supportrarna. Abdelhak kommer för evigt sammanlänkas med nummer 34, efter hans löfte till supportrarna att ta hem det 34:e ligaguldet (Appie valde tröjnummer 34 av den anledningen, hans lagkamrater uppfyllde löftet åt honom 2018/19, reds. anm.). Det gör oss stolta att detta historiska nummer fortsätter knytas till honom. Det numret fanns också på hans plats i omklädningsrummet. Han var väldigt stolt över den platsen, det var ett tecken för honom att han närmade sig sitt mål att bli en viktigare spelare för Ajax. Det är en fin gåva till supportrarna att det kommer få en plats i fanshopen för alla att se. Det är bra att diskussionerna om ansvar och konsekvenser nu hör till det förflutna och att vi kan se framåt tillsammans. Vi kommer främst fokusera på de stora planer vi har för Abdelhak Nouri Foundation. Vi vill göra Abdelhak rättvisa med den, tillsammans med Ajax. Vi kommer utannonsera välgörenhetsorganisationen och dess mål inom en snar framtid.

Läs allt om Abdelhak Nouri på vår specialsida här.

#StayStrongAppie

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-21 18:46:00
Author

Fler artiklar om Ajax