Lagbanner
Ajax erkänner att Appie Nouri inte fick adekvat läkarvård på planen
Ajax erhåller sitt ansvar för Appie Nouri.

Ajax erkänner att Appie Nouri inte fick adekvat läkarvård på planen

Abdelhak "Appie" Nouri fick inte adekvat läkarvård på planen efter att ha kollapsat under träningsmatchen mot Werder Bremen den 8 juli 2017 och Ajax kommer ta fullt ansvar för det. Det meddelade Edwin van der Sar på en presskonferens idag.

För några timmar sedan utannonserade Ajax en extrainsatt presskonferens med VD Edwin van der Sar gällande situationen med Abdelhak "Appie" Nouri. Appie fick en hjärtattack på planen under träningsmatchen mot Werder Bremen den 8 juni 2017. Han återupplivades på planen men fem dagar senare kom beskedet att syrebrist medfört att Appie fått allvarliga och permanenta hjärnskador. Han ligger sedan dess på sjukhus i Amsterdam. Hans bror Abderrahim sa förra sommaren att läkarna sade att Appie aldrig mer skulle kunna tala, gå, äta själv eller känna igen folk. Det har varit få nyheter om förändring i hans hälsotillstånd sen dess, han har viss känsel och hans familj säger sig ha kunnat se honom le när han placerade en fotboll i hands händer. Familj och vänner vakar konstant vid hans sida.

Under det gångna året har en juridisk strid uppstått mellan Ajax och familjen Nouri gällande ansvar och om hjärnskadorna hade kunnat undvikas. Ajax har tidigare gått ut med att man, efter att ha konsulterat en "second opinion", kommit fram till att läkarvården Appie fick på planen (av Ajaxs klubbläkare, Werder Bremens klubbläkare och strax därpå ambulanspersonal) var adekvat. Familjen Nouris advokater har dock konsulterat andra läkare som kommit fram till att läkarvården inte varit adekvat vilket man gjort känt. I respons på det stod Ajax fast vid sin hållning men sade att man skulle undersöka det vidare och om man fann att vården inte var adekvat skulle man ta fullt ansvar.

Presskonferensen idag började 18:30 på Johan Cruijff Arena, med VD Edwin van der Sar och operativ direktör Rutger Arisz och sändes live på Ajaxs Youtubekanal. van der Sar läste upp ett uttalande som också släppts i sin helhet. Hastigt översatt lyder det:


"Damer och herrar

Tack för att ni kunde komma hit så snabbt på kort varsel. Vi har viktiga nyheter gällande den fortlöpande utvecklingen av den förskräckliga händelsen med Abdelhak Nouri förra året. Utifrån nya rön som vi tyvärr inte kunnat ta del av förrän alldeles nyligen, har vi kommit fram till nya slutsatser. Det innebär att läkarvården Abdelhak fick på planen i Österrike i juli 2017 inte var adekvat. Vi erhåller vårt ansvar för konsekvenserna av det. Först och främst vill jag här och nu be om ursäkt till familjen Nouri för att vi så sent byter ståndpunkt i frågan.

Jag läser detta uttalande i sin helhet - det är en omskakande situation även för mig och jag vill använda rätt ord.

Förra året var vi väldigt noga med att granska hur vården på planen i Österrike gick till med anledning av Abdelhaks olycka. Det har skrivits och sagts mycket om det. Olyckligtvis hamnade vi - för en kort stund - i ett läge där våra åsikter om det och familjens och deras rådgivares gick isär. Jag vill betona att vi ångrar att det blev så.

Som klubb granskade vi situationen först utifrån information från våra egna anställda, men också utifrån tv-bilder och annan medicinsk data. En extern medicinsk rådgivare, som assisterades av en intensivvårdsläkare, granskade all information som fanns tillgänglig för oss vid den tidpunkten och gav oss en professionell 'second opinion'.

Vid ett specifikt tillfälle var situationen följande: Efter att all tillgänglig information vidarebefodrats från Ajax till medicinska och juridiska rådgivare kom de fram till att vården på planen var adekvat och att utifrån denna slutsats vilade det inget ansvar hos klubben. Denna slutsats nåddes också efter konsultation av tv-bilder och data från hjärtmonitor Abdelhak bar. Läkare på planen kände ett hjärtslag och data från hjärtmonitorn bekräftade detta. Med detta och den externa åsikten som grund tog vi som klubb ståndpunkten att det inte fanns någon anledning till att anta att vården på planen inte var adekvat.

Den juridiska inlaga familjen Nouri överlämnade till KNVB (holländska fotbollsförbundet, reds. anm.) innehöll för oss ny information som var anledning nog att söka även en "third opinion". Vi började tvivla på slutsatserna från våra egna rådgivare. Och vi ville veta 100 % säkert att vår ståndpunkt var korrekt. Därav väcktes frågor kring gällande informationen som låg till grund för det tidigare medicinska utlåtandet och ståndpunkten som nåddes utifrån den. Detta behövdes undersökas närmre. I Abdelhak och hans familjs intresse. Och för de andra spelarna, anställda och supportrar av Ajax.

Vi beslöt om att låta hjärtspecialister, kardiologer, analysera den nytillängliga informationen, tillsammans med all övrig tillgänglig data. För två veckor sedan fann vi professor Douwe Atsma och professor Martin Schalij, doktorer i kardiologi på LUMC (Leidens universitetssjukhus, reds. anm.) som var redo att titta på all nu tillgänglig information och tv-bilder. Vi ville helt enkelt ha tydlighet där frågetecken uppstått.

Resultaten av kardiologernas undersökning av läkarvården på planen är tydliga:

1. Man fokuserade för lite på att mäta hjärtrytmen, blodcirkulation och en eventuell återupplivning, man fokuserade för länge på att frigöra Abdelhaks luftvägar.

2. Defibrillatorn som fanns tillgänglig skulle ha använts tidigare för att skapa sig en bättre bild av situationen.

3. Vårdpersonalen borde efter att ha frigjort luftvägarna stannat upp och reflekterat då situationen inte förbättrades.

Låt mig säga detta nu: Om det fanns någon som vid detta tillfälle hade velat ge Appie bästa möjliga vård, hade det varit vårdpersonalen som var runt om honom.

Kardiologerna finner det osannolikt att Abdelhak efter kollapsen skulle haft bra blodcirkulation. Om defibrillatorn hade använts (tidigare än vad den gjordes, reds. anm.), hade detta visat sig och återupplivningsförsöken hade kunnat inledas redan då. Om så hade skett hade Abdelhak möjligen klarat sig bättre ur situationen. Det sistnämnda är inte säkert, men det är möjligt.

Ni kan föreställa er vad denna insikt gjort med mig och mina kollegor. Rutger informerades i slutet av förra veckan av kardiologerna om deras preliminära slutsatser, som visade att fallet var annorlunda än vad vi tidigare trott. Han ringde mig genast på min utlandssemester. Nyheterna tog hårt och känns fortfarande som en chock. Först och främst för familjen, som jag informerat tidigare i eftermiddag. Vi har också framfört våra djupaste ursäkter över att det tog oss så lång tid att få det här tydliggörandet.

Laget informerades om den ny situationen i eftermiddag. Så många andra som möjligt, till exempel våra VM-spelare, har just informerats.

Under en lång tid var vi styrande, men också vår medicinska personal, under uppfattningen att Abdelhak fick bästa tänkbara vård på planen. När då, av ledande kardiologer, en ny uppfattning nås efter en grundlig analys av händelserna, så tar det hårt. Även om vi insisterat på denna 'third opinion' själva.

Det första vi kommer göra är att tala med familjen Nouri igen. Det handlar nu om att göra det som krävs för att ge substans till det ansvar vi har, som klubb, men också som människor, kollegor och vänner till Appie. Vi vill lösa detta på bästa möjliga vis och det är vårt fokus nu. Syftet med arbitrationsfallet (som familjen Nouri startat hos fotbollsförbundet, reds. anm.) var att lyfta frågan om vi agerat adekvat på planen. Så är inte fallet och vi kommer givetvis ta fullt ansvar för det. Vi har också tidigare lovat familjen att om vi finner något fel kommer vi ta ansvar. Vad detta kommer leda till är något vi kommer diskutera först med familjen. Jag vill framföra våra djupaste ursäkter till Abdelhak, hans familj och hans vänner, å Ajaxs vägnar, även framför er. Det måste ha varit förskräckligt frustrerande att det tog så lång tid för oss att nå samma slutsats, utöver sorgen över vad som hände Abdelhak.

Jag vill också beröra en annan punkt. För vi känner att vi har ett större ansvar för situationen. För vad som hände Appie i Österrike kan hända andra fotbollsspelare. Inte bara professionella spelare utan även amatörer. Det har hänt förut. Vi känner ett ansvar, att som Hollands största klubb, att använda våra erfarenheter till att utbilda alla involverade i holländsk fotboll i fotbollsspelares hälsa. Klubbläkare, fysioterapeuter, lagledare i amatörfotboll - det är viktigt att alla vet hur man ska agera när en spelare kollapsar på planen. Vi kommer därför, inom kort, starta ett initiativ till att träna folk på amatörnivå i detta. Vi känner ett ansvar för Abdelhak, hans familj, våra spelare och i förlängningen alla spelare i Holland.

Men nu gäller det att ge den vård och omsorg Abdelhak och hans familj behöver - nu när vi etablerat detta tillsammans. Det är nu vår prioritet.

Slutligen: På familjens begäran, ber vi er att lämna dem ifred i så hög grad som möjligt och inte närma sig dem med frågor."

van der Sar var märkbart berörd under presskonferensen och hade gråten i halsen när han läste upp detta. Efteråt svarade han och Rutger Arisz på frågor från det samlade pressuppbådet.

Spelarna, som just nu befinner sig på träningsläger i Tyskland, informerades av sportchef Marc Overmars på hotellet. van der Sar ringde personligen till Hakim Ziyech (som befinner sig på VM där han i skrivande stund befinner sig på planen för Marocko mot Spanien) och Donny van de Beek som båda är väldigt nära vänner till Appie. Donny och Appie är vänner sedan barnsben och Hakim delade rum med Appie på träningslägret i Österrike. Alla spelare besöker regelbundet Appie på sjukhus men Donny och Hakim ska vara de mest frekventa besökarna.

Det ska även finnas mer information gällande orsaken till Nouris kollaps men denna information har familjen, inte klubben.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-06-25 20:09:29
Author

Fler artiklar om Ajax