Lagbanner
Ajax har förlängt kontraktet med stjärnskottet
Devyne Rensch mot AS Roma's Edin Dzeko under Europa League i våras.

Ajax har förlängt kontraktet med stjärnskottet

Vi tar en titt på kontraktsläget i Ajax, där man är på gång att försöka förlänga kontraktet med flertalet spelare. Vissa förhandlingar går bra och vissa mindre bra. En ny träningsmatch är klar och flertalet planeras och kommer bekräftas inom kort.

Efter att Antony blev uttagen i den slutgiltiga truppen för det brasilianska u-23 landslaget inför OS i Tokyo som kommer spelas mellan 21 juli och 8 augusti har han nu också fått tillåtelse av Ajax att medverka i turneringen. Ajax satte sig emot att Antony skulle delta i OS i sommar då det krockar med Ajax försäsong som innehåller två träningsläger och flera träningsmatcher i juli. Finalen i OS spelas under samma helg som Ajax startar sin säsong med den inhemska supercupen (Johan Cruijff Schaal) mot PSV (7 eller 8 augusti), så redan nu kan man konstatera att Antony kommer missa den matchen och troligtvis även ligapremiären mot NEC Nijmegen följande lördag den 14 augusti. Detta var Antonys enda chans att spela OS för Brasilien. Ajax ville inte beröva honom den chansen och resonerade att det är bättre att få en nöjd än en besviken spelare tillbaka efter sommaren.

Även Edson Álvarez kommer representera sitt México i Concacaf Gold Cup som startar den 10 juli. Finalen där spelas den 1 augusti så även för Álvarez del är det ytterst tveksamt om han hinner tillbaka till Ajax tills säsongen börjar.

Ajax har förlängt kontraktet med den multifunktionella backen Devyne Rensch med ytterligare två år fram till 2025, det gamla kontraktet löpte till sommaren 2023. Rensch har spelat i Ajax ungdomsakademi sedan 2016 och tog tillvara på den chansen han fick under förra årets försäsong av Erik ten Hag på ett utomordentligt sätt. Kring denna tid förra året vann han Abdelhak Nouri-priset som ungdomsakademins störste talang och fick efter det göra sin officiella debut för a-laget den 28 november i matchen mot FC Emmen och tog efter det en plats i startelvan som framför allt högerback. Han valdes före tilltänkta andravalet Sean Klaiber, som värvades in från FC Utrecht i oktober, efter att Noussair Mazraoui besvärades av skador. Han spelade 27 matcher för a-laget under förra säsongen och stod även för tre mål när Ajax tog hem dubbeln.

Men det är inte på alla fronter som kontraktsförhandlingarna är lyckade. Enligt flera holländska medier så har kontraktsförhandlingarna angående en förlängning med Mazraoui misslyckats. Den nu 23-årige Mazraouis kontrakt med Ajax löper till sommaren 2022 och en potentiell försäljning i sommar skulle nu vara steget närmre då Ajax inte vill att han lämnar gratis nästa sommar. Detta är en anledning till att Sean Klaiber ryktesvis ska fått höra att han inte får lämna Ajax i sommar. Mazraoui fick större delen av säsongen 2019/20 spolierad på grund av diverse småskador och lika så under föregående säsong där han under våren drabbades av en märklig ögonskada efter att ha blivit touchad av en boll i ena ögat under hemmamatchen mot Heracles Almelo. Mazraouis skadebekymmer var också en stor anledning till att Rensch fick möjligheten att glänsa som högerback för Ajax under stora delar av vintern och våren, där han valdes före nyförvärvet Klaiber som hade köptes in från Utrecht av det ändamålet.

Även defensiva mittfältaren och mittbacken Enric Llansana har förlängt sitt kontrakt med Ajax fram till sommaren 2023. Född i Tarragona, Spanien men uppväxt i Amsterdam och Ajax-spelare sedan 2012 då han var 11 år gammal gjorde Llansana debut i Jong Ajax den 25 oktober 2019 där han nu gjort 36 matcher och anses vara en av ungdomsakademins största talanger. 20-åring väntar fortfarande på sin debut i a-laget men satt på bänken för Ajax ett flertal gånger under förra säsongen. Han ska följa med på Ajax första träningsläger till De Lutte måndagen den 5 juli där han är ivrig att, precis som Rensch gjorde förra året, visa framfötterna för en chans till spel i a-laget. Till Ajax hemsida säger han att han är mycket stolt över att få skriva på ett nytt kontrakt med "den vackraste klubben i Nederländerna" och kommer nu träna hårt för en chans till spel i ten Hags Ajax kommande säsongen.

Det väntas inom kort också bli officiellt att Ajax signar den 16-årige mitt- och högerbacken Tristan Gooijer till sitt första kontrakt med klubben, som också anses vara en av akademins större talanger. Detta har inte bekräftats men anses av flera säkra källor redan vara så gott som klart.

Sedan tidigare har en träningsmatch mot Anderlecht den 16 juli bekräftats, som efter ett lokalt beslut inte kommer tillåta några ditresande Ajax-supportrar. Nu har man även bekräftat en träningsmatch mot Bayern München lördagen den 24 juli kl. 16:30 på tyskarnas hemmaplan Allianz Arena. Direkt efter det mötet beger sig ten Hag och Ajax till Österrike för sitt andra träningsläger under försäsongen. Ajax mötte nyligen Bayern i gruppspelet under den minnesvärda Champions Leagues säsongen 2018/19. Ajax fick då med sig 1-1 från Allianz Arena och oavgjort blev det även senare hemma på Johan Cruijff ArenA efter en intensiv 3-3-match där båda lagen fick varsin utvisning.

En träningsmatch mot det holländska amatörlaget Quick'20 tisdagen den 6 juli planeras också men har ännu inte bekräftats. Ajax kommer mot all förmodan också spela en träningsmatch mot RB Leipzig någon gång under veckan på träningslägret i Österrike, men denna matchen har ännu inte bekräftats från någon av klubbarna.

Ajax-redaktionen önskar er en Glad Midsommar!
 

Joakim Dahl 2021-06-25 14:22:59
Author

Fler artiklar om Ajax