Lagbanner
Ajax lottade mot Int- förlåt, Benfica, i Champions Leagues åttondelsfinal — Super-Jan returns!
Dusan Tadic i duell med German Conti senast Ajax mötte Benfica i Champions League.

Ajax lottade mot Int- förlåt, Benfica, i Champions Leagues åttondelsfinal — Super-Jan returns!

Efter mycket om och men blev Ajax till slut lottade mot Benfica i Champions Leagues åttondelsfinal. Det innebär att Super-Jan Vertonghen återvänder till Amsterdam, och en repris på historiskt viktiga matcher.

Det kan väl inte undgått någon att UEFA hade eh, lite problem vid lottningen idag. Om det kan man läsa här, så behöver vi inte dra allt igen.

I den första lottningen fick Ajax italienska mästarna Inter, en i sammanhanget medelsvår motståndare, inte en av de på pappret tuffaste men heller inte en av de lättare. När lottningen då skulle göras om kunde det alltså gå på tre vis — svårare, lättare eller samma igen. Som gnällbälting utgick förstås undertecknad från att det skulle bli svårare och Ajax skulle få Chelsea, Atletico Madrid eller PSG.

Men så blev det inte, Ajax drog Benfica. Fortfarande ett bra lag förstås — det är Champions League-slutspel, alla lag är bra — men i sammanhanget en av de mer tacksamma lotterna.

Också en rolig lott för Ajax. Det innebär att klubbhjälten Jan "Super-Jan" Vertonghen får återvända till Amsterdam. Om Super-Jans betydelse för Ajax kan man läsa här. Dessutom har Ajax haft flera högdramatiska duster med Benfica genom åren.

Senast förstås under Champions League-äventyret 2018/19, då man möttes i gruppspelet. I hemmamatchen i Amsterdam dominerade Ajax men hade förtvivlat svårt att få bollen förbi målvaktsfantomen Odysseas Vlachodimos. Men så, i 92:a minuten, pangade Noussair Mazraoui, av alla, in matchens enda mål vilket fick Johan Cruijff Arena att explodera i ett enormt jubel.

Bortamatchen blev tät och tuff, Benfica tog ledningen i första halvlek genom brassen Jonas. I andra halvlek lyckades kapten Dusan Tadic kvittera till 1-1 vilket blev slutresultatet.

Än mer dramatiskt var det 1968/69, när lagen möttes i kvartsfinalen av Europacupen. Eusébios Benfica mot Johan Cruijffs Ajax. Dubbelmötet blev ett trippelmöte och svenske Inge Danielsson blev stor hjälte. Allt om de matcherna kan man läsa här. Och mer om Inge Danielsson finns här.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-12-13 16:18:14
Author

Fler artiklar om Ajax