Ajax och Benfica, Cruijff och Eusébio - 49 år senare
Eusébio och Johan Cruijff på Europa League-finalen 2013 mellan Benfica och Chelsea på Amsterdam Arena. (Ignorera den korrupta killen i mitten).

På tisdag kväll drabbar Ajax och Benfica samman i Champions Leagues gruppspel. För 49 år sedan möttes man i kvartsfinalen av samma turneringen. Här är berättelsen om mötet mellan två klassiska klubbar med två ikoniska legendarer, en gastkramande tiebreaker och en golvläggare från Bromölla som avgjorde allting.

1969 vinner Benfica sin åttonde ligatitel för decenniet. Ajax har vunnit fyra men förlorar det året titeln till Feyenoord. Benfica leds av 27-årige världsstjärnan Eusébio, skyttekung i VM tre år tidigare, som under sin totala karriär i Benfica gör fler mål än matcher, på 14 år. Ajax leds av 21-årige Johan Cruijff som kommer att ha ungefär lika stort inflytande på Ajax som Jesus hade på kristendomen. I februari möts de i kvartsfinalen av Europacupen. Benfica är fortfarande inne i sin guldålder, även om topparna från tidigt 60-tal, när man vann Europacupen två år i följd, aldrig återuppnås. Ajax är i förstadiet till sin. 70-talet med Gloria Ajax väntar runt hörnet men man är inte riktigt där än. Rinus Michels är inne på sin tredje säsong som tränare, adepten Cruijff inne på sin fjärde i a-laget. Eusébio var världens bästa spelare 1965. Cruijff blir världens bästa spelare 1971, 1973, 1974. Om vi ser till Ballon D'Or alltså.

De Meer Stadion var för liten så Europamatcher i Amsterdam spelades på Olympiastadion. Där går den första matchen av stapeln den 12 februari. Jacinto Santos ger Benfica ledningen från straffpunkten efter en halvtimme. Centerforwarden José Augusto Torres utökar ledningen fem minuter senare. Tidigt i den andra halvleken reducerar Inge Danielsson för Ajax. Men José Augusto Almeida punkterar matchen med sitt 1-3-mål efter en timmes spel. En vecka senare reser Ajax till Lissabon med ett mardrömsresultat i ryggen. Flera mål att hämta upp, borta mot Eusébio, tio andra högklassiga spelare och 60 000 Lissabonbor på Estadio da Luz läktare. Rinus Michels, känd för sitt strategiska geni, mannen bakom Totalfotbollen, kombinerar sitt taktiska kunnande med sin förmåga att motivera sina spelare. Ajax öppnar hårt och får till en chockstart. Inge Danielsson igen, nionde minuten. 0-1. Johan Cruijff tre minuter senare, 0-2. Johan Cruijff igen, tjugo minuter senare. 0-3. Ajax lamslår Benfica i den första halvleken. Stänger man matchen? Nej, man är ju Ajax trots allt. I den andra halvleken reducerar José Augusto Torres. 1-3 i Amsterdam. 1-3 i Lissabon. 4-4 och lika antal bortamål. Straffläggning? Nej, inte på den tiden.

Man får spela en extra, avgörande match på neutral plan två veckor senare. Stade Olympique Yves-du-Manoir, främst en rugbyplan och friidrottsarena, men som också stått värd för VM-finalen 1938 i Paris, valdes som neutral mark. Det är den största match Ajax ditills någonsin spelat. Spänt, nervöst, jämnt. 0-0 efter 90 minuter. Förlängning i tiebreakande matchen. Två män kliver fram då: Johan Cruijff från Amsterdam och Inge Danielsson från Bromölla. Cruijff ser till att Ajax tar initiativet i förlängningen, gör 1-0 redan i den tredje minuten av den. Danielsson ser till att avgöra matchen med två mål. Ajax går vidare till semifinal, Benfica är ute. Ajax fortsätter klättra, Benfica når aldrig upp till höjderna från tidigt 60-tal igen. I semifinalen avfärdar Ajax Spartak Trnava, av alla lag. I finalen på Santiago Bernabeu ställs man mot AC Milan. Cruijff vs Gianni Rivera. Danielsson vs Kurre Hamrin. Måltjuven Pierino Prati ger Milan en 2-0-ledning i den första halvleken. Ajaxs jugoslaviske libero Velibor Vasovic reducerar från straffpunkten i den andra, men Angelo Sormani och Pierino Prati avgör matchen för Milan. Inge Danielssons fyra mål mot Benfica är hans största stund i Ajax-tröjan. Han gör totalt 21 mål på 27 matcher denna säsong, sin enda i Amsterdam. Han är småbarnsfar och vänder hem till nordvästra Skåne igen, spelar med Helsingborg i division 2 och startar en golvfirma. I Amsterdam fasar Michels gradvis ut det gamla gardet för att leda in en ny era. Den unga stommen bestående av Cruijff, Vasovic, Piet Keizer, Sjaak Swart, Wim Suurbier, Barry Hulshoff och Gert Bals behålls. Gamla stjärnor som Henk Groot, Klaas Nunninga och Bennie Muller ger plats för nya. Johan Neeskens, Ruud Krol, Arie Haan, Gerrie och Arnold Mühren. Ajax missar att bli första holländska lag att vinna Europacupen – det gör Feyenoord, ledda av Ove Kindvall och tränaren Ernst Happel året efter. Man väger upp med att vinna den tre år i följd 1971, 1972, 1973.

Johan Cruijff från Akkerstraat i Betondorp, ett stenkast från De Meer Stadion i östra Amsterdam. Eusébio da Silva Ferreira från dåvarande Lourenço Marques, nuvarande Maputo, i Moçambique. Johans far dog när han var 12. Eusébios när han var 8. Johan växte i princip upp i Ajaxs omklädningsrum. Fadern var fruktgrossist som levererade till klubben, modern fick jobb som städerska på anläggningen efter makens död. Johans blivande styvfar var vaktmästare och alltiallo. Johan spelade fotboll på gatorna i betongkvarteren i Betondorp och på De Meers anläggning. Eusébio på Maputos gator med ihoprullade sockar fyllda med tidningspapper. Johan var 17 när han debuterade i Ajaxs a-lag, Eusébio var 18 när han flyttade till Lissabon och debuterade för Benfica. Eusébio var 71 år gammal när han lämnade jordelivet den 5 januari 2014. Johan var 68 när han gjorde detsamma den 24 mars 2016. Eusébios kista fördes runt Estadio da Luz. I Amsterdam ledde Sjaak Swart tiotusentals Ajax-supportrar och hundratals före detta spelare i en marsch genom Amsterdam, förbi var De Meer en gång stod, genom Betondorp, över Akkerstraat och hela vägen ner till arenan som i dag bär Cruijffs namn. Johan från Akkerstraat och Eusébio från Maputo, stjärnor, vänner och de största legendarerna Ajax och Benfica någonsin kommer se.