Lagbanner
Ajax släpper Three Little Birds-inspirerat tredjeställ
Bob Marley är inspirationen bakom Ajax nya tredjeställ.

Ajax släpper Three Little Birds-inspirerat tredjeställ

Ajax har idag släppt klubbens tredjeställ till den kommande säsongen, inspirerat av Bob Marley och hans sång Three Little Birds som i många år varit Ajax-supportrars speciella paradnummer.

Det läckte egentligen ut för flera månader sen redan men idag Ajax/status/1428627890535550977?s=20">presenterade Ajax officielt det nya tredjestället. I svart med detaljer i rött, grönt och gult syns det genast vad inspirationen är: reggaekulturen i Amsterdam, Bob Marley och framför allt hans låt Three Little Birds som Ajax supportrar sjungit minst en gång under varje match sen 2008. Traditionen började efter en försäsongsmatch borta mot Cardiff när de tillresta Ajax-supportrarna hölls kvar på läktaren efter slutsignal och för att ge någon underhållning satte Cardiffs klubb-dj på Three Little Birds i högtalarsystemet och Ajax-supportrarna började spontant sjunga med till låten som spelats otaligt med gånger i Amsterdam genom åren.

Låtens ton och text med rader som "Don't worry about a thing, 'cause every little thing's gonna be alright" fann man mening i och allsång till låten blev snabbt en tradition. I flera år spelades den i högtalarsystemet på Johan Cruijff Arena när andra halvlek skulle börja, istället för innan match (då den officiella klubbhymnen spelas), med allsång som följd. De senaste åren har den inte spelats i högtalarna till andra halvleks start varje match, däremot görs den det i stora matcher och i matcher när Ajax ligger under eller det av annan anledning är väldigt spänt och nervöst, vilket ger texten mer tyngd. Hösten 2018 var Bob Marleys son Ky-Mani Marley på en match och i halvtid ledde han F-Side i en mäktig allsång.

Matchtröjan kommer ha tre små fåglar, "three little birds" i rött, gult och grönt i nacken och ränder i samma färger på ärmarna, byxorna och strumporna. En annan detalj som kan märkas är de tre Sankt Andreas-korsen, den främsta symbolen för Amsterdam, på strumporna.

Den nya tröjan verkar redan vara en succé att döma av responsen online där presentationen av den blivit viral. Vill man ha sin egen tröja får man nog skynda sig i att beställa den från Ajax klubbshop som fått inrätta väntrum på grund av det höga trycket på servern.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-08-20 14:48:06
Author

Fler artiklar om Ajax