Lagbanner
Ajax ställningstagande emot The Super League: "Chockade och besvikna"
Edwin van der Sar för Ajax talan emot "superligan".

Ajax ställningstagande emot The Super League: "Chockade och besvikna"

Nyheterna om tolv snorrika fotbollsföretags formering av den så kallade ”superligan" har skakat om fotbollsvärlden. Igår tog Ajax genom VD:n Edwin van der Sar ställning emot projektet.

Fotbollsvärlden skakas om av nyheten att tolv stenrika företag maskerade som fotbollsklubbar går samman för att bilda en "superliga". Företagen det rör sig om är Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona, Juventus, Milan, Inter, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal och Tottenham. De har gått samman för att starta en så kallad "stängd liga" för sig själva, gentilt nog säger de att fler ska kunna ta sig in där, men ingen ska åka ur. Viktigt för att garantera profiten för miljardklubbarna, som får 3,5 miljarder var för besväret och garantin att inte på sportsliga grunder gå miste om pengar. Viktigt inte minst för Juventus, Tottenham och Arsenal som denna säsong haft sådana problem i ligaspelet att de riskerade att missa Champions League-spel nästa säsong. Noteras kan för övrigt att i denna "superliga" ingår fyra företag (Manchester City, Arsenal, Tottenham och Atletico Madrid) som aldrig vunnit Europacupen/Champions League. Arsenal har inte vunnit sin liga sen 2004 och Tottenham har inte vunnit någonting av värde, bortsett Ligacupen en gång, sedan 80-talet.

Maktkampen mellan utbrytarna och UEFA går vidare då UEFA sätter hårt mot hårt och hotar kasta ut företagen ur UEFA-tävlingar, ligor och förbjuda företagens spelare att delta i EM och VM. Den enda från utbrytarna som offentligt gått ut och försökt försvara projektet är Real Madrids president Florentino Perez, som i spansk tv igår kväll bland annat sa att de "bara vill rädda fotbollen" (från exakt vad är djupt oklart), att de inte alls pratat med PSG (flera olika opartiska uppgifter utgör dock att detta är ren och skär lögn) och att de kanske måste korta ner fotbollsmatcher för att ungdomar inte orkar med 90 minuter och 40 % av folk i åldern 16-24 inte är intresserade av fotboll (djupt oklart var Perez får dessa siffror ifrån).

Ajax kom igår kväll med ett uttalande tydligt emot "superligan". Edwin van der Sar, Ajax verkställande direktör, ingår i ECA:s (European Club Association) styrelse och var mötesordförande för ett extrainsatt styrelsemöte igår natt. van der Sars uttalande å Ajax vägnar lyder som följer:

"Ajax är chockade och besvikna av utannonseringen av en potentiell Super League. Vi stöttar den nya strukturen föreslagen av UEFA på måndagen. Genom mitt jobb för ECA har jag i flera år varit delaktig i diskussioner om ett nytt format för UEFA:s klubblagsturneringar. Tidigare har Ajax jobbat med ECV och KNVB för att göra ett flertal ändringar, till exempel att göra deltagande i Champions League tillgängligare för fler klubbar. Vi trodde att vi hittat lösningen den så kallade schweiziska modellen, med flera Europamatcher för fler klubbar.  Vi är mycket besvikna över den plötsliga och sena vändningen som direktörer i vissa andra europeiska toppklubbar gjort denna helg, med resultatet att en mycket osäker tid hotar europeisk fotbolls framtid."

Med den så kallade schweiziska modellen menas alltså förändringarna av upplägget för Champions League som UEFA klubbat igenom, som också mötts av motstånd från flera håll.

Noteras kan för övrigt att Manchester Citys tränare Pep Guardiola idag ifrågasatt "superligan" bland annat genom att fråga varför inte Ajax är en del av den om det ska vara en superliga.

Undertecknad är givetvis totalt emot "superligan" som varken är super eller en liga i tävlingshänseende. Deltagande i den så kallade superligan innebär att man slutar fungera som en fotbollsklubb överhuvudtaget utan bara är ett franchiseföretag. Hyperkommersialiseringen och extremkapitalism har korrumperat toppfotbollen i decennier, det är ingen nyhet och givetvis är UEFA själva allt annat än klanderfria och Champions League har på grund av de skenande ekonomiska klyftorna blivit ett sämre och sämre koncept. Men det har trots allt fortfarande varit en riktig tävling. En tävling där Ajax, trots att man för deltagandet bara fick en spottstyver av de pengar t.ex. Barcelona fick för sitt, kunde gå till semifinal 2018/19 och på vägen slå ut både Real Madrid och Juventus. "Superligan" är ingen riktig tävling, det är bara ett koncept för miljardföretag som Juventus att tjäna ännu mer pengar på. Det är ju garanterad profit i kontrast till Champions League där de gång på gång visat sig vara för dåliga på fotboll för att konkurrera om titeln.

Slutligen stöttar undertecknad Inter-redaktionens beslut om att tillfälligt pausa sitt arbete i protest mot Inters involvering i "superligan". Den dag Ajax går med i en stängd "superliga" lägger undertecknad ner engagemanget.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-20 15:25:33
Author

Fler artiklar om Ajax