Lagbanner
Ajax utredde klagomål även mot Winston Bogarde: "En privat angelägenhet"
Winston Bogarde, här i aktion under Champions League-finalen 1996, har fått stanna i klubben efter externa utredningar.

Ajax utredde klagomål även mot Winston Bogarde: "En privat angelägenhet"

I kölvattnet av Marc Overmars-affären har tidningen NRC publicerat en artikel om att Ajax även känt till och hanterat klagomål mot assisterande tränaren Winston Bogarde. Ajax har bekräftat uppgifterna i artikeln och klargjort att en extern utredning kom fram till att det hela skulle betraktas som en privat angelägenhet, inte något jobbrelaterat.

Holländska tidningen NRC, som jobbade på en stor granskning om Marc Overmars innan Ajax själva förekom dem genom att låta Marc Overmars gå, har nu kommit med en ny artikel som avslöjar "gränsöverskridande beteende" från en högt uppsatt person i Ajax. Även denna gång rör det sig om en gammal spelare som blivit ledare i klubben, Winston Bogarde. Bogarde återvände till klubben 2017 som assisterande tränare till sin kompis Michael Reiziger i Jong Ajax. Efter att Reiziger befordrats till en av Erik ten Hags assistenter i a-laget befordrades även Bogarde 2020 och har ingått i a-lagets stab sen dess. Han har lyfts fram internt av spelare och ledare som en duktig försvarstränare, särskilt för sin förmåga att träna spelare mentalt och "tuffa till" dem, vilket bland andra mittbacken Perr Schuurs vittnat om.

Incidenten NRC avslöjat går tillbaka till hösten 2020. Ajax har bekräftat att man 1 oktober 2020 mottog en anonym anklagelse riktad mot Winston Bogarde gällande "gränsöverskridande beteende". Ajax ska direkt ha tagit tag i saken genom att kontakta ISR, den holländska idrottsdomstolen, som tillsatte en utredning. ISR:s utredning kom fram till att det hela var en privat angelägenhet, inte något jobbrelaterat, och därför bör skötas (och om nödvändigt, utredas) privat, och lade ner utredningen då det inte hade med ISR:s område att göra.

Efter ISR:s utredning kontaktade Ajax en undersökningsbyrå för ytterligare en extern utredning, vilket både Bogarde och personen som rapporterat klagomålet samtyckte till. Efter den utredningen drogs anklagelsen tillbaka. Efter detta nådde Ajax slutsatsen att det hela var en privat angelägenhet och inget som hade med Winston Bogardes arbete som assisterande tränare i Ajax att göra, därför vidtogs inga åtgärder. Till skillnad från Marc Overmars som alltså trakasserade kvinnor inom klubben och gravt missbrukade sin maktposition inom klubben.

Läs mer:

Marc Overmars lämnar Ajax med omedelbar verkan
Krönika: Om Marc Overmars och styrkan i nolltolerans
Overmars-affären: 11 kvinnor vittnar om sexuella trakasserier från Overmars och en sexistisk klubbkultur

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-22 12:11:10
Author

Fler artiklar om Ajax