Lagbanner
André Onanas dopningsavstängning sänkt från 12 till 9 månader — Arsenal-övergång på horisonten?
André Onana kan nu spela fotboll igen i november.

André Onanas dopningsavstängning sänkt från 12 till 9 månader — Arsenal-övergång på horisonten?

Idrottens skiljedomstol CAS meddelade precis sin dom i fallet André Onana vs UEFA. Onana stängdes i februari av 12 månader av UEFA för dopning, ett mycket hårt straff då Onana inte medvetet dopade sig vilket även UEFA själva accepterat. Onana och Ajax överklagade domen till CAS som nu meddelat att man sänker straffet från 12 till 9 månaders avstängning. Den kortade avstängningen öppnar månne upp för en övergång till Arsenal för Onana.

Den 2 juni framträdde André Onana tillsammans med Ajax och sina advokater via videolänk för CAS, idrottens skiljedomstol för att lägga fram sin sak i fallet mot UEFA. Det hela började 30 oktober 2020 när Onana gjorde ett rutinmässigt "out of competition"-dopningstest. Testet visade positivt för ämnet Furosemide. Furosemide är ett lagligt preparat som används för att behandla hjärtsvikt och ödem. Det är dopningsklassat inte för att det är prestationshöjande på något vis utan för att det är vätskedrivande vilket gör att det kan användas för att försöka dölja spår av prestationshöjande medel. Onana förklarade för Ajax och UEFA att han av misstag råkat ta en tablett Lamisac, utskriven till hans flickvän, när han skulle ta en vanlig värktablett efter att ha vaknat upp med huvudvärk. Onana råkade ta fel tablett då de är lika båda till namn och utseende. Både Ajax och UEFA accepterade Onanas förklaring och UEFA gjorde själva ett uttalande där de sa att de tror på att Onana inte försökt dopa sig utan råkat ta en vätskedrivande tablett av misstag.

Trots detta delade man ut en stenhård dom, 12 månaders avstängning från all fotbollsaktivitet både på klubblagsnivå och internationell nivå. Avstängningen gäller inte bara matcher utan även träning. Om UEFA misstänkt att Onana medvetet dopat sig hade avstängningen blivit flera år lång.

Ajax har stöttat Onana till 100 % både publikt och internt. Onana har sedan avstängningen skött sin träning på egen hand och delvis ihop med en amatörförening i Amsterdam då det var tillåtet inom regelverket. Onana och Ajax överklagade UEFA:s dom till CAS som alltså tog upp fallet den 2 juni.

Idag kom CAS dom. Man sänker Onanas avstängning från 12 till 9 månader vilket innebär att avstängningen upphör 4 november 2021. Två månader innan det, 4 september 2021, får Onana återuppta sin träning.

Ajax VD Edwin van der Sar uttalar sig: "CAS dom gör att vi vinner tillbaks 3 månader, så det var värt att överklaga. Vi står upp för en ren idrott. Men jag säger återigen att vi tror André tog tabletten av misstag och inte för att dopa sig. Det stöds av alla parter, även av UEFA vilket vi kan se båda fallen med UEFA och CAS. Efter att vi pläderat vår sak med André och advokaterna till CAS åkte jag från De Toekomst med en bra känsla. Jag har blandade känslor nu eftersom vår förhoppning var att han skulle vara tillbaka till att spela matcher i sommar."

Det sänkta straffet underlättar möjligen en övergång till Arsenal som det ryktats om. Sen Onana blev avstängd har Maarten Stekelenburg presterat så bra i målet att han fick en EM-plats. Ajax har sedan förstärkt med Vitesses Remko Pasveer och har även Go Ahead Eagles Jay Gorter på väg in på målvaktssidan. Ajax förhandlade tidigare med Onana om en kontraktsförlängning men förhandlingarna lär ha strandat under senvåren och Ajax sägs vilja sälja Onana i sommar. Då hans kontrakt går ut nästa sommaro och han fortfarande är avstängd till november kan Ajax inte få så bra betalt för världsklassmålvakten. Tidigare har spekulerats att Ajax om avstängningen stod kvar skulle få max 2 miljoner euro för Onana, om avstängningen hävdes upp mot 9 miljoner euro. Nu blev det ett mellanting med en tre månaders sänkningen, vi får se vad det gör med prisläget.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-10 15:25:04
Author

Fler artiklar om Ajax