Lagbanner
Atalanta 2 - 2 Ajax: Tappad ledning i jämn match
Lassina Traoré firar sitt första Champions League-mål.

Atalanta 2 - 2 Ajax: Tappad ledning i jämn match

Ajax hade en tvåmålsledning i halvtid men gav bort den i andra halvlek av den jämna matchen mot Atalanta. I slutminuterna bars Antony ut på bår efter en ful satsning av Ruslan Malinovskiy och många oroade sig att Ajax andra succévärvning likt Mohammed Kudus också skulle bli borta länge, men Erik ten Hag har kommit med lugnande besked.

Efter 0-13-segern mot VVV-Venlo i lördags där Lassina Traoré gjorde 5 mål och 3 assist fick den unge centern fortsatt förtroende av Erik ten Hag, som valde en offensiv uppställning. Båda brassarna Antony och David Neres fick starta på kanterna och Dusan Tadic flyttades ner till mittfältet som tia framför Ryan Gravenberch och Davy Klaassen.

Matchen var jämn från första början med chanser åt båda hållen inledningsvis.Tadic, Traoré och inte minst Noussair Mazraoui, som hade ett skott tätt över ribban efter en hörna, hotade för Ajax del medan Atalanta kom till chanser via Josip Ilicic och Duvan Zapata.

Spelet blev inte så böljande fram och tillbaka som man kanske hade kunnat tro med dessa lag, Ajax lyckades låsa Atalanta ganska bra med presspelet vilket frustrerade hemmalaget. Det blev mycket kamp på mittfältet med tuffa närkamper och korten haglade.

Ju längre den första halvleken led tog Ajax över lite mer och mer. Först hade Antony ett bra skott efter en hörna som målvakten Marco Sportiello fick sträcka ut sig för att rädda. Några minuter senare, med halvtimmen spelad fick Ajax en straff. Robin Gosens, tidigare i Heracles Almelo, träffade bollen i duellen med Traoré men hans höga spark nära ansiktet på Traoré bedömdes som farligt spel och straffen stod kvar efter VAR-koll, även om den kändes tveksam. Tadic klev som vanligt fram och lade in den, 0-1 till Ajax.

Före halvtid kom också 0-2 efter både tur och skicklighet. Ajax byggde snyggt upp ett anfall på vänsterbacken där Nicolás Tagliafico stiligt lättade fram bollen till David Neres som kunde ta sig ner mot kortlinjen och slå in bollen till Traoré som efter ett svagt ingripande av Sportiello lyckades trycka in bollen över mållinjen innan den rensades bort av en Atalanta-back.

Direkt från avspark i andra halvlek fick Traoré ett jätteläge att utöka ledningen när han fick bollen i straffområdet och vände upp och då Atalanta-backen i hans rygg halkade omkull fick han ett gratisläge men tyvärr uppfattade han inte det utan spelade bakåt istället för att gå på skott. Hade Traoré hunnit uppfatta hur fri han var hade matchen kanske fått en annan utgång...

Atalantas första bra chans i den andra halvleken kom några minuter in när Ilicic ordnade en frispark på straffområdesgränsen och själv slog den listigt och lågt, men Onana hann ner och göra en bra räddning och Klaassen var vaken och rensade undan returen.

Strax därefter lyckades unge mittbacken Perr Schuurs dribbla sig rakt igenom hela Atalanta och plötsligt hade han fritt läge i straffområdet. Tyvärr var hans skott inte bra nog utan Sportiello kunde rädda vad som annars hade blivit ett sagolikt mål.

Istället kom 1-2 snart. Atalanta kom i ett anfall som först såg ut att rinna ut i sanden efter en dålig sistapass, men kaptenen Papu Gomez hann fånga upp bollen innan kortlinjen och skicka in ett inlägg som farlige centern Zapata kom upp perfekt på och nickade ner i marken och in i mål förbi Onana, skickligt gjort.

Och bara några minuter senare kom också 2-2. Ajax anföll men tappade bollen och Atalanta ställde om blixtsnabbt, som de gillar att göra, när Ajax hade mycket folk framåt. Ruskigt snabbe och starke Zapata rusade mot mål med långsamme Blind på efterkälken. Blind kastade sig fram för att försöka blockera skottet men fick inte något för det då Zapata fick perfekt träff och fullkomligt mörsade upp bollen i krysset med ett riktigt kanonskott, helt otagbart för Onana.

2-2 med en halvtimme kvar och fortsatt jämnt mellan lagen. Det kändes farligt varje gång Atalanta kunde ställa om med hyperfarlige Zapata. Ajax skapade också chanser men tyvärr flöt det inte på bra nog framåt. Mycket för att Tadic tyvärr gjorde en svag match som tia och det blev sämre efterhand när spelare började bli trötta och ten Hag inte gjorde så många byten som han nog borde. Och för den delen att den offensiva kraft som kom in, Quincy Promes, inte uträttade någonting.

Antony stod för Ajax två farligaste chanser mot slutet, först när han avslutade ett bra anfall där Blind hittade upp till Traoré som lade upp för skott från Antony, men Sportiello sträckte ut och räddade igen. Sen kom Antony i ett läge där han skar in från kanten och överraska och gå på utsida och skjuta med högern, sin svagare fot, men igen lyckades Sportiello rädda till hörna.

På stopptiden kom Atalantas inhoppare Ruslan Malinovskiy in i en ruskig satsning på Antony som tog illa. Damir Skomina gav bara gult kort till Malinovskiy medan Antony vred sig i plågor och till slut fick bäras ut på bår. Djupt oroande bilder för Ajax, som förra veckan fick se den andra succévärvningen, Mohammed Kudus kliva av med en allvarlig knäskada.

Lyckligtvis ska det inte vara så allvarligt med Antony. ten Hag av på presskonferensen lugnande besked och sa att det inte verkade vara en så allvarlig skada, men noterade att man fortfarande kunde se märkena av Malinovskiys dobbar på Antonys fotled och smalben...

2-2 slutade matchen, nog ett rättvist resultat men Ajax får gräma sig att man tappade ledningen och sina missade chanser.

Matchfakta

Atalanta 2 - 2 Ajax
Mål: 0-1 Tadic (straff) '30, 0-2 Traoré '38, 1-2 Zapata '54, 2-2 Zapata '60
Gula kort: Traoré, Klaassen, Ilicic, Mazraoui, Djimsiti, Malinovskiy
Atalanta: Sportiello; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, Pasalic, Freuler, Gosens; Ilicic (Malinovskiy '79), Gomez (Muriel '79); Zapata
Ajax: Onana; Mazraoui (Klaiber '56), Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Tadic, Gravenberch; Neres (Promes '69), Traoré, Antony (Labyad '93)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-10-28 00:07:34
Author

Fler artiklar om Ajax