Lagbanner
AZ 0 - 1 Ajax: Cupavancemang
Zakaria Labyad stod för matchens enda mål, och en målgest som väckte uppmärksamhet.

AZ 0 - 1 Ajax: Cupavancemang

Ajax kunde vila nästan hela startelvan och ändå komfortabelt vinna över AZ ikväll när det vankades åttondelsfinal i KNVB Cup. Quincy Promes gjorde matchens enda mål i matchen som annars kantades av ramträffar för Ajax.

Med det hektiska spelschemat i åtanke valde Erik ten Hag att rotera stort i elvan idag. Maarten Stekelenburg, som i somras återvände hem till Ajax för att vara backup till André Onana, fick starta mellan stolparna och gjorde därmed sin första match för Ajax på 9 år och 316 dagar, efter att han lämnade klubben sommaren 2011. I backlinjen startade Nicolás Tagliafico som vanligt till vänster men resten var utbytt, Lisandro Martínez och Perr Schuurs bildade mittlås med Devyne Rensch som högerback. På mittfältet startade Ryan Gravenberch, som klev av i halvtid mot Feyenoord med ryggproblem, med Jurgen Ekkelenkamp och Edson Álvarez bredvid sig. Kedjan bestod av Quincy Promes, Zakaria Labyad och David Neres, den sistnämnde tillbaka från skada.

AZ hade en kaotisk höst, som började med att man föll ur Champions League-kvalet och fick spela Europa League istället, och föll ur där i gruppspelet samtidigt som man kryssade de fem första omgångarna av Eredivisie. Just när det börjat ljusna lite gick tränaren Arne Slot bakom ryggen på klubben och förde förhandlingar med Feyenoord, vilket ledde till att han hastigt och lustigt fick sparken och assisterande tränaren Pascal Jansen fick huvudansvaret. Efter den tuffa inledningen har AZ under vintern stigit i tabellen till femteplats och med tanke på att man slog Ajax båda gångerna man möttes ifjol fanns det förhoppningar i Alkmaar-lägret ikväll. Man spelade med i princip sin bästa möjliga elva (succé-svensken Jesper Karlsson och mittbacken Bruno Martins Indi började på bänken men annars så) i hopp om att slå ut Ajax ur cupen i en liten miniskräll.

Så blev det dock inte alltså. Det var inget glimrande spel direkt men får sägas ändå en förvånansvärt bra insats av Ajax b-uppställning mot ett av Hollands bästa lags bästa elva. Man styrde det mesta av spelet i båda halvlekarna och vann i slutändan bekvämt om än ospektakulärt.

Promes hade tidigt ett bra skruvat skott i stolpe. Tio mintuer senare hade AZ sin bästa chans så långt när Myron Boadu sköt ett skott som Stekelenburg fick rädda ut till hörna. Sedan tog Ajax ledningen. Tagliafico skickade in ett inlägg som Ekkelenkamp tog ner och sköt på. Marco Bizot i AZ-målet räddade. Returen gick ut till Promes som sköt, men även det skottet räddades. Men nästa retur som hamnade hos Labyad kunde AZ inte hålla ute då Labyad skickade upp bollen i nättaket. Märkbart sedan hur han och Promes firade målet, Promes har i dagarna hamnat i lite blåsväder då gjorde ett besök hos frisören dagen innan De Klassieker, vilket inte rimmar helt väl med coronarestriktionerna för spelarna. Labyad och Promes firade således målet genom att låtsas att Promes klippte Labyads hår.

Till den andra halvleken kom Martins Indi in för AZ och Haller in för Ajax. Fransmannen försökte tidigt med en bicycleta som flög högt över och fick sen inte någon mer riktigt bra chans. Även Klaassen kom snart in och kom direkt i bra skottläge men Bizot räddade då.

Boadu, som efter succén förra säsongen haft problem med målskyttet den här säsongen, hade i 70:e minuten en boll i mål för AZ men domare Jochem Kamphuis dömde genast bort det för en tydlig hands. Några minuter senare hade Álvarez, som det måste sägas gjorde en ganska bra match, en nick i överkanten av ribban för Ajax. Även Tadic kom in i slutet för Ajax som började säkra upp segern. Den hade kunnat säkras helt om marginalerna varit mer på Gravenberch sida när han i 84:e minuten träffade stolpen med ett fint skott utifrån.

Men det gick vägen ändå, Ajax är vidare till kvartsfinal i KNVB Cup. Vem som blir motståndare där återstår att se. Ajax kommer spela hemmamatch, och man kommer få möta antingen Feyenoord, PSV, Vitesse eller vinnaren av VVV-Venlo - Go Ahead Eagles som spelas imorgon.

Härnäst för Ajax väntar bortamatch mot Fortuna Sittard på söndag kl 12:15.

Matchfakta

AZ 0 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Labyad '34
Gula kort: Rensch
AZ: Bizot; Hatzidiakos (Sugawara '61), Letschert, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Stengs, Clasie (Martins Indi '46); Gudmundsson (Evjen '80), Boadu, Aboukhlal (Karlsson '61)
Ajax: Stekelenburg; Rensch (J. Timber '62), Schuurs, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Ekkelenkamp (Klaassen '62), Gravenberch; Neres (Haller '46), Labyad (Tadic '78), Promes

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-20 23:32:48
Author

Fler artiklar om Ajax