Lagbanner
AZ 0 - 3 Ajax: Fin och viktig seger gör att Ajax rycker stort i tabelltoppen
Davy Klaassen visade sin klass både offensivt och defensivt.

AZ 0 - 3 Ajax: Fin och viktig seger gör att Ajax rycker stort i tabelltoppen

Efter att PSV föll med 3-1 mot Feyenoord tidigare på eftermiddagen hade Ajax chansen att rycka till sju poängs serieledning med en seger borta mot ligafyran AZ. Det var precis vad man gjorde också, med en av säsongens bästa insatser tog Ajax en klar och välförtjänt seger.

Feyenoord, som efter förlusten i De Klassieker också förlorat mot AZ och Heerenveen, kontrade sönder PSV idag och vann med 3-1. Ajax fick därmed oväntad hjälp från de bittra rivalerna, PSV:s poängtapp kopplat med Vitesses igår (bara 1-1 mot RKC Waalwijk) gjorde att Ajax gick in i matchen mot AZ med vetskapen om att man vid seger skulle ha sju poängs ledning i toppen av tabellen efter 20 av 34 omgångar. AZ:s form in till matchen var svårtolkad, efter segrar mot PSV och Feyenoord på sistone föll man i veckan med 0-1 mot Utrecht. Och Ajax kunde med en b-betonad elva skicka AZ ur cupen nyligen.

Som tidigare rapporterat saknades Nicolás Tagliafico för Ajax idag på grund av ögonskadan han fick mot Willem II i torsdags. Även Noussair Mazraoui saknades på grund av en skada han ådragit sig i träning. Det innebar flera förändringar i backlinjen. Devyne Rensch ersatte Mazraoui rakt av på högerbacken. Daley Blind flyttades ut på Tagliaficos vänsterbacksplats och mittlås bildade istället Lisandro Martínez och Perr Schuurs, Schuurs som valdes före Jurriën Timber. På mittfältet fortsatte formstarke Edson Álvarez bredvid Ryan Gravenberch med Davy Klaassen som tia framför dem, och anfallskedjan utgjordes som väntat av Dusan Tadic, Sébastien Haller och Antony.

Unge Rensch, nyss fyllda 18 år, ordnade matchens första målchans för sig själv när han smart och modigt löpte framåt, fick bollen och förbluffande lätt rann rakt igenom AZ in i straffområdet, men Marco Bizot i målet räddade skottet. Bra intentioner från Rensch, och från hela Ajax som inledde matchen bra. Presspelet klickade och man stängde ner AZ mycket effektivt och kopplade greppet om matchen. Snart fick man också utdelning på det. Blind hade bollen ute på vänsterkanten och skickade den in centralt. Klaassen hoppade listigt över den vid straffområdeskanten vilket lurade AZ-backarna så bollen rullade vidare till Antony som vände upp och kyligt placerade in 0-1 i bortre gaveln.

Ajax fortsatte spela bra och var snart nära 0-2 flera gånger om. Klaassen löpte bra in i boxen och nickade ett inlägg från Antony mot mål men Bizot stod för en jätteräddning då han lyckades styra bollen ut till hörnan. Hörnan genererade lite flipperspel i målområdet och slutade med att Álvarez var nära att liggandes raklång på marken nicka in bollen i mål efter backen(!) men den hölls ute till en ny hörna, som blev resultatlös.

Först efter en halvtimme spelad och lite till därutöver skapade AZ sin första målchans. Det var Jesper Karlsson som måttade in ett fint inlägg mot bortre stolpen där islänningen Albert Gudmundsson dök upp fri efter att ha undgått markering, men André Onana gjorde en grym räddning på hans nick från nära håll.

Några minuter senare var Ajax nära igen när Rensch skickade in ett inspel och Klaassen igen smart hoppade över bollen för att släppa den till en lagkamrat, nu Tadic vars skott tyvärr inte var bra nog för att överlista Bizot.

I slutet av första halvlek fick Gudmundsson ett nytt jätteläge för AZ när han på en smart frisparksvariant serverades ett nickläge i målområdet men Onana var återigen i vägen med en jätteräddning ut till hörna.

Efter pausvilan fick AZ chansen att bita sig fast och skapa lite tryck mot Ajax-målet tidigt i andra halvlek via fasta situationer. Gudmundsson stod först för en jättemiss när han fick ett öppet skottläge just utanför straffområdet och skickade bollen högt, högt över mål. Strax därefter var han nära att nickskarva Calvin Stengs volley i mål men nickade över.

Men istället var det Ajax som hittade rätt och gjorde ett mycket viktigt mål i ett avgörande skede av matchen. En omställning drogs upp på vänsterkanten. Haller och Klaassen löpte båda bra in i straffområdet och Tadic skickade in ett mycket fint inlägg som gick över Haller men föll perfekt för Klaassen som i steget satte dit den direkt på volley i mål, 0-2 mycket vackert av Ajax. Framspelningen gjorde för övrigt att Tadic gick om Hakim Ziyech som den spelare med flest assist i Eredivisie det senaste decenniet, 68 stycken.

Strax efter 0-2-målet ersattes en duktig men trött Rensch av Jurriën Timber. AZ bytte också, och tog av målsumparen Gudmundsson som haft samtliga av deras fyra-fem klara målchanser och bränt samtliga. Tidigare på säsongen har lyckats missa vidöppet mål från 1 meters avstånd — två gånger!

Senare kom också David Neres in för Ajax, i Antonys ställe, och det kändes som idealiskt läge för Neres att komma in och göra mål. Det tog inte många minuter heller innan hade bollen i nät. Efter att Bizot stått i vägen för Hallers avslut två gånger om lättade Blind bollen mot bortre stolpen där Neres kastade sig fram och språngnickade in 0-3. VAR dömde dock bort målet för offside på Haller i läget innan.

Istället fick Neres göra 0-3 i slutminuterna istället, och då fick Tadic assist numer 69 för årtiondet med när han snyggt lade fram bollen för Neres när Ajax nätt sågade sig igenom på små ytor i straffområdet.

Ajax tog en klar, säker, välförtjänt och viktig seger idag efter en av säsongens bästa insatser, kanske den bästa. Försvarsspelet såg mycket tryggt och bra ut, Schuurs och framför allt Martínez var grymma i mittförsvaret, Martínez måste få mer speltid. Blind fungerade bra ute till vänster och Rensch/Timber visade återigen sin talang på andra sidan. Gravenberch var som vanligt bra som spelmotor på mittfältet, men det tar man nästan för givet nu med 18-åringen. De som verkligen stack ut på mittfältet var Álvarez och Klaassen. Álvarez helomställning den senaste tiden är slående. Från att tidigare sett helt fel ut i Ajax, otajmad och meningslös, har han de senaste veckorna radat upp man of the match-insatser med sitt närkampsspel, rörelsemönster och enkla men säkra passningsspel. Betydelsen av att hans familj äntligen fick göra honom sällskap i Amsterdam förefaller vara stor, men det verkar också som att allt klickat för honom taktiskt nu. Han rör sig precis som han ska både med och utan boll och är med sin löpkapacitet och närkampsspel jätteviktig i presspelet. Och med bollen gör han det han ska, han ska inte stå för fina avgörande passningar, utan vinna boll och ge den till en mer kreativ spelare. Men när tid och utrymme finns har han också börjat våga slå bollar framåt vilket är mycket välkommet. Klaassen, som inledde sin Ajax-comeback mycket fint med flera starka insatser i en ny roll som sexa, gick sedan in i en formsvacka men verkar nu vara på väg ut ur den med besked när han är tillbaka i sin gamla roll som löpstark tia. Målet han gör idag är exakt sådana han älskar att göra, och som han gjort många för Ajax. Han var även helt rätt i samspelet med lagkamraterna där framme, specifikt hans förmåga att lura motståndare genom att släppa bollen till lagkamrater i rätt lägen är i all sin enkelhet smått genialisk. Han gör dessutom ett enormt arbete utan boll idag när han fullständigt raderar ut AZ:s spelfördelare Teun Koopmeines ur matchen vilket låste AZ:s anfallsspel så gott som man kan.

Januari lider mot sitt slut och då toppmatcherna radade upp sig visste vi alla att det skulle bli en viktig månad för toppstriden i Eredivisie. Och nu ser vi att den stora vinnaren blev Ajax och den stora förloraren PSV. 2-2 slutade matchen lagen emellan, men efter det har PSV förlorat mot AZ och Feyenoord. AZ tog också poäng av Feyenoord, men föll mot Utrecht och AZ. Feyenoord slog alltså PSV, men föll mot Ajax, AZ och Heerenveen. Och den sista toppkonkurrenten, Vitesse, förlorade mot VVV-Venlo och tappade poäng mot RKC. Ajax 5 segrar och 1 kryss medan resten av topplagen förlorade och tappade poäng om vartannat gör att Ajax rycker i serieledning nu till 7 poäng. Tabelltoppen efter 20 omgångar av 34:

1. Ajax 50p
2. PSV 43p
3. Vitesse 42p
4. Feyenoord 38p
5. AZ 37p

Matchfakta

AZ 0 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Antony '14, 0-2 Klaassen '60, 0-3 Neres '90+5
AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Stengs, Koopmeiners; Gudmundsson (Evjen '64), Boadu, Karlsson (Aboukhlal '77)
Ajax: Onana; Rensch (J. Timber '62), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez, Klaassen (Labyad '89), Gravenberch; Antony (Neres '76), Haller (Brobbey '89), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-31 19:32:26
Author

Fler artiklar om Ajax