AZ 2 - 1 Ajax: Första ligaförlusten
Alfred Schreuder förlorade coachmatchen idag.

En tuff vecka för Ajax, förlusten mot Liverpool i Champions League följdes idag upp med den första förlusten i ligan, borta mot AZ.

I onsdags förlorade Ajax den tuffa bortamatchen på Anfield. Idag hoppades man repa sig från det och fortsätta på segertåget i ligan, där man vunnit sex av sex matcher. Så blev inte fallet.

Även om det började bra. Ajax tog ledningen tidigt i matchen efter att ha överlistat AZ:s offsidefälla. Daley Blind slog en fin svepande boll i djupled, Kenneth Taylor löpte smart för att hålla sig onside och kom igenom och kunde spela fram Mohammed Kudus som bara behövde stöta in bollen i öppet mål.

Men det var det enda positiva för Ajax idag. Laget såg segt ut och AZ spelade bra. Snart kvitterade hemmalaget till 1-1 efter en turlig chans. Jordy Clasie stack fram en boll som Devyne Rensch såg ut att bryta, men när han kastade sig fram för att glidtackla undan bollen studsade den rakt till Ajax-fostrade vänsteryttern Mees de Wit som sköt in bollen förbi Remko Pasveer.

På grund av många skadeavbrott och annat stök till följd av att han som vanligt tappat kontroll över matchen tidigt la domaren Bas Nijhuis, allmänt erkänd av supportrar till alla klubbar som Eredivisies sämsta domare, till fem minuters stopptid på den första halvleken. Sex och en halv minut in på den stopptiden gjorde AZ 2-1. Högerbacken Pantelis Hatzidiakos dängde upp en chansboll som föll till centern Jens Odgaard som åtminstone kom från klar offsideposition, och såg verkligen ut att vara minst sagt på gränsen, nog på fel sida, när han tog ner bollen och sköt den i mål. Men någon VAR-granskning blev det inte och man undrar egentligen om VAR-rummet ens hann kika särskilt noga på situationen då Nijhuis rask blåste för halvtid.

Davy Klaassen ersatte Kenneth Taylor till den andra halvleken men Ajax spel lyfte inte. AZ hade bud på fler mål tidigt i andra halvlek, och Ajax hade också några bra chanser men det ville sig inte riktigt. Alla stod för en blek insats och hade oerhört svårt att ordna något bra anfallsspel över tid.

Det saknades inte chanser för det, Kudus hade ett skott som rensades undan på mållinjen. Steven Bergwijn likaså. Inhopparen Lorenzo Lucca hotade med flera bra nickar i slutet, och på stopptid borde Ajax haft en straff när han fälldes i straffområdet men Nijhuis och VAR friade igen. Vid det laget hade de även missat ett solklart rött kort på AZ:s Tijani Reijnders som kapade Brian Brobbey bakifrån med dobbarna i vaden utan tillstymmelse till försök att nå bollen.

Det blev nästan tio minuters stopptid tillslut men Ajax fick inte in bollen. Den första ligaförlusten för säsongen är inkasserad och det var rättvist, AZ var det klart bättre laget. Ajax och Nijhuis stod för komplett värdelösa insatser.