Lagbanner
Barry Hulshoff död, 73 år gammal
Barry Hulshoff under sin tid som interimtränare för Ajax 1988.

Barry Hulshoff död, 73 år gammal

Ännu en legendar ur Ajax berömda 70-talslag har gått ur tiden. Försvarsjätten Barry Hulshoff har dött 73 år gammal. Hulshoff var fanatisk Ajax-supporter från barnkammaren till graven och var under elva år en jätte i Ajax försvar.

Barry Hulshoff avledd under söndagen efter en kort tids sjukdom, meddelar Ajax via officiella kanaler under måndag eftermiddag. Ett sorgligt besked om att en till av de legendariska 70-talslirarna lämnat oss. De senaste åren har Gerrie Mühren, Gert Bals, Piet Keizer och inte minst Johan Cruijff lämnat jordelivet och nu även Hulshoff.

Barry Hulshoff, eller Bernardus Adriaan Hulshoff som hans fullständiga namn var, föddes i Deventer i provinsnen Overijssel den 30 september 1946. Som ung flyttade han till Amsterdam och växte upp som Ajax-supporter. 1965 fick han debutera i a-laget under Rinus Michels. Under sin första säsong var han med att spela "De Mistwestrijd", den mytomspunna matchen då Ajax besegrade Bill Shanklys Liverpool i Amsterdams dimma och för första gången gjorde avtryck på den internationella scenen. Han var en av de unga spelarna Michels började bygga sitt lag runt, det lag som under 1970-talet kom att erövra världen och med en revolutionerande fotboll.

Barry Hulshoff var där för allting. En evig stöttepelare i mittlåset under hela storhetstiden var han med om att vinna tre Europacuptitlar, sju Eredivisietitlar, fyra cuptitlar och VM för klubblag en gång, bland mycket mer. Han hade en viktig men underskattad roll, den som städgumma. Han var den utespelare med klart störst defensivt ansvar, medan den andra mittbacksplatsen var vigt åt en libero, och ytterbackarna hela tiden tryckte framåt, såg Barry Hulshoff till att hålla stadga i defensiven. Och som han gjorde det — i 45 % av hans hundratals Eredivisie-matcher höll Ajax nollan.

Han var också viktig som en lojal och långvarig del av lagbygget. Från 1965 till 1977 spelade han i Ajax a-lag, splare kom och gick, liberorollen gick från Velibor Vasovic till Horst Blankenburg till Ruud Krol men Hulshoff var en konstant bredvid. Han avslutade spelarkarriären 1979 som 33-åring efter två säsonger i MVV efter Ajax-tiden. 385 matcher i Ajax och 14 landskamper blev det under dessa år.

Hulshoff var lätt att känna igen på planen med sitt långa yviga hår och ännu yvigare skägg, och blev något av en kultspelare i vissa läger. Hos lagkamraterna var han omtyckt för sitt glada och skojfriska humör. Lite kul trivia är att Hulshoff var en av de första holländska spelarna att göra produktreklam för annat än fotbollsgrejer. 1974 gjorde han — och hans hund Buddha — reklam för hundmatsmärket Chappi och fick betalt på speciellt vis: Gratis hundmat till Buddha, och en videokamera för Barry.

Även efter spelarkarriären höll Hulshoff nära band med Ajax. På våren 1988 när Johan Cruijff abrupt lämnade tränarjobbet efter en konflikt med dåvarande ordföranden var Hulshoff en del av en tränartrojka som tog över styret säsongen ut, ihop med Bobby Haarms och Spitz Kohn. Senare har han också jobbat som teknisk direktör i Willem II och i (nu nedlagda) Ajax America. Den 27 juli 2013 fick han äran att räcka över Johan Cruijff Schaal till kapten Siem de Jong. Under sina sista år var han Matthijs de Ligts agent och rådgivare, en roll han hade sen 2016 och som han delade med Mino Raiola sen 2018.

Ajax meddelar att samtliga Ajax-lag i alla åldrar och kön spelar med sorgband den här veckan. Jong Ajax-match mot NAC Breda ikväll kommer inledas med en tyst minut för att hedra Barry Hulshoff. Han kommer givetivs hyllas och hedras kring a-lagets spel med, exakt hur och om det blir tyst minut och så vidare på torsdag borta mot Getade eller borta mot Heracles på söndag, är inte klarlagt än.

Vila i frid Barry Hulshoff, 30 september 1946 — 16 februari 2020.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-02-17 18:12:48
Author

Fler artiklar om Ajax