Bayern München 1 - 1 Ajax: Hårsmån från seger efter bragdartad insats
Hakim Ziyech, en av planens bästa ikväll i duell med Serge Gnabry.

Ajax stod för en stark insats på Allianz Arena där man mätte sig bra mot Bayern München och om det inte varit för Manuel Neuers fingertoppar hade kunnat ta segern på stopptid efter en fantastisk Lasse Schöne-frispark.

Erik ten Hag bjöd på en överraskande startelva. Frenkie de Jong kunde inte komma till spel på grund av sin knäskada, men istället för att ersätta med Carel Eiting som tidigare valde han att flytta upp Daley Blind till mittfältet och sätta in Maximilian Wöber i mittförsvaret. Och dessutom stoppades Donny van de Beek in i startelvan, när ten Hag valde att sätta både Klaas-Jan Huntelaar och Kasper Dolberg på bänken och istället låta Dusan Tadic gå som falsk nia. Wöber gjorde försvaret mer robust och van de Beek bidrog med otaliga löpmeter.

Bayern München slog an tonen i början av matchen. Redan tre minuter in tvingades André Onana till ett första ingripande när Arjen Robben på patenterat vis bröt in från högerkanten och sköt mot bortre, Onana sträckte ut och räddade till en av många Bayern-hörnor. Och strax därefter kom 1-0. Mats Hummels dröjde kvar efter en hörna och undvek offsidefällan när Robben skickade in bollen igen och nickade distinkt in bollen i mål.

Men Ajax reste sig efter den tuffa inledningen. Första chansen skapades när David Neres och Nicolás Tagliafico sågade sig fram på vänsterkanten innan bollen spelades in till Tadic, men serben fick ingen träff. Några minuter därefter kom man betydligt närmre när Hakim Ziyech sköt ett lurigt distansskott hårt och lågt mot främre stolpen vilket tvingade Manuel Neuer att dyka och rädda till hörna.

Ajax tog helt över och halvvägs in i den första halvleken kom kvitteringen, från oväntat håll. Noussair Mazraoui bröt in från högerkanten, spelade till Tadic och fortsatte sin löpning. Med en väl avvägd passning spelade Tadic tillbaka till Mazraoui som höll undan försvarare och sköt in kvitteringen med vänsterfoten. Ett fantastiskt fint fotbolls mål – och "Nous" första i a-laget.

I slutet av den första halvleken visade Neuer prov på varför han av många setts som världens bästa målvakt under senare år. Ziyech fick på ett rungande distansskott som gick rakt mot krysset, Neuer kastade sig och sträckte ut så långt han och lyckades få fingertopparna på bollen och tippa den till hörna.

Tidigt i den andra halvleken skapade Ajax flera nya chanser att ta ledningen. Först när Wöber med en jättefin passning spelade fram Neres som i sin tur spelade in till Tadic framför mål men igen fick han ingen riktig träff och bollen gick rakt i famnen på Neuer. Strax därefter spelade Tadic i sin tur fram Tagliafico till ett skottläge men Neuer räddade också argentinarens försök och lyckades kasta sig fram och hålla returen precis framför fötterna på en framstörtande van de Beek.

Vid en timme på matchuret vaskade man fram en dubbelchans. Först när Neres kom fram till ett bra läge men inte fick ordning på fötterna i tid och inte hann få iväg ett skott då han är ovillig att använda högerfoten till det. I nästa våg dribblade Tadic på vänsterkanten tills han fick läge att skicka in ett inlägg mot bortre där Ziyech dök upp men inte fick riktig träff med huvudet.

Bayern började sedan ta över mer och mer i den andra halvleken, men Ajax kämpade tappert och försvarade sig väl. Thiago hotade med ett farligt skott utifrån men bollen strök precis utanför mål. Med tjugo minuter kvar fick Ajax ett nytt jätteläge. Ziyech dribblade sig rakt igenom Bayern-försvaret in i straffområdet men David Alaba kastade sig in och bröt, men höll då på att göra självmål när brytningen skickade bollen rakt mot eget mål så Neuer tvingades till en ny räddning. I nästa våg lyftes bollen in i straffområdet där Blind nicktouchade den vidare och van de Beek kastade sig fram men han tryckte bollen utanför.

Med kvarten kvar tvingades Onana visa yppersta klass när inhopparen Serge Gnabry spelade in bollen till en annan inhoppare, James Rodriguez som satte bollen mot bortre hörnet. Onana kastade sig reflexmässigt och lyckades precis få fingertopparna på bollen och rädda ut till hörna.

Så, på stopptiden, efter att man hållit stången mot Bayerns anstormning, var Ajax otroligt nära att ta segern i spektakulär stil. Dolberg hade kommit in och vann en frispark ungefär 30 meter från mål. Frisparksspecialisten Lasse Schöne la upp bollen. Och fick en kanonträff, bollen borrade sig mot krysset men så står den där jävla Neuer i målet, sträcker ut till max och lyckades precis toucha bollen upp i ribban. Vilken avslutning det kunde blivit!

Men men, 1-1 på Allianz Arena är förstås ett jättebra resultat för Ajax som leder gruppen på 4 poäng och bättre målskillnad än Bayern. Nere i Grekland lyckades Benfica vinna med 3-2 trots en man mindre. En eloge till hela laget som enhet ikväll men några som bör lyftas fram särskilt är duon Schöne och Blind på mittfältet, mittlåset de Ligt och Wöber, Mazraoui som stod för en jätteinsats och Ziyech, Neres och Tadics kreativitet som vanligt. Och Onana, tryggheten där bak.