Lagbanner
Benfica 1 - 1 Ajax: André Onana från syndabock till räddare i nöden
Ajaxs spelare omfamnar André Onana efter hans matchavgörande räddning i slutsekunderna.

Benfica 1 - 1 Ajax: André Onana från syndabock till räddare i nöden

Ajax står på randen till åttondelsfinal i Champions League efter en tät och tuff match i Lissabon där André Onana först stod för en grov målvaktstavla men sedan tog revansch med några matchavgörande räddningar på tilläggstid.

Erik ten Hag valde att precis som borta mot Bayern München starta utan en riktig center ikväll utan låta Dusan Tadic gå som falsk nia mellan David Neres och Hakim Ziyech. Så både Kasper Dolberg och Klaas-Jan Huntelaar satt på bänken. I övrigt var det den väntade startelvan, med Donny van de Beek på mittfältet bredvid Frenkie de Jong och Lasse Schöne. Hemmalaget gjorde flera ändringar jämfört med hur det såg ut i Amsterdam. 34-årige brassen Jonas gick som center istället för notoriske schweiziske målsumparen Haris Seferovic, Ruben Dias, avstängd senast, var tillbaka i mittlåset, Franco Cervi tog Rafa Silvas ytterplats och Gabriel Appelt tog Pizzis plats på mittfältet.

Benfica hade matchens första skott på mål redan efter 29 sekunder, när vänsterbacken Alex Grimaldo sköt mot krysset men André Onana hade inga problem att hålla den bollen. Några minuter senare kom portugiserna fram igen, Eduardo Salvio spelade fram Franco Cervi i straffområdet, ett helargentinskt samarbete. Onana stod för en fotparad och bollen gick ut till hörna.

Sen började Ajax ta kontroll över matchen och drog medvetet ner tempot. Det var en stor kontrast mot matchen i Amsterdam som startade i ett furiöst tempo med böljande fotboll och massor av chanser. Erik ten Hags matchplan framträdde ganska tydligt som att han ville dra ner på tempot för att sinka Benfica inledningsvis då Rui Vitorias manskap med sin otroligt energiska bollpress och snabba omställningar ville spela med fart. Ajax lyckades bra med att förhindra det genom att dra ner på tempot, och det hjälptes även av ett långt skadeavbrott efter att Jonas blev liggande sen Matthijs de Ligt manglat honom i en luftduell.

Men så, när det var som lugnast stod Onana för dubbla misstag. Han tog emot en hemåtpassning men istället för att spela ut bollen direkt så gjorde kameruanen, som är duktig i spelet med fötterna normalt sett, en sulvändning för att slå ut bollen till vänster men stressades av Jonas som pressade honom hårt och han tvingades sparka ut bollen till inkast. Högerbacken André Almeida kastade långt och då var Onana ute och cyklade rejält. Helt i onödan var han ute och flaxade när bollen damp ner i boxen och missade utboxningen totalt. Bollen hamnade hos Jonas som utan att tveka sköt in bollen i det tomma målet Ajaxs backar nu desperat försökte täcka. 1-0 Benfica.

När man hamnade i underläge på Allianz Arena reagerade Ajax bra genom att pressa på och ta över matchen. Men ikväll blev reaktionen mer som borta mot PSV när man föll ihop som ett korthus efter PSV:s 1-0-mål. Som tur är gick det inte så illa den här gången, men lugnet i spelet man hade innan Onanas fadäs var som bortblåst och spelarna stod för enkla misstag och drällde med bollen hela tiden. Man hade knappt bollen i Benficas straffområde alls i den första halvleken och hade bara två målchanser, båda två frisparkar som i och för sig båda var mycket bra.

Först var det Ziyech som avlossade och Odysseus Vlachodimos i Benfica-målet fick göra en stark räddning nere vid stolproten. Sedan på tilläggstiden av den första halvleken fyrade Schöne av en kanon från långt håll. Vlachodimos lyckades rädda igen, på returen vid kortlinjen störtade Tadic och en back fram, Tadic höll bollen i spel och bakom honom kom van de Beek som på något vis lyckades undgå att trycka in bollen i det öppna målet utan istället skicka den parallellt med mållinjen, och framstörtande de Jong i sin tur lyckades på något sätt missa bollen.

Den andra halvleken började inte bra heller för Ajax, man körde fast helt i Benficas press, men lyckades åtminstone hålla hemmalaget borta från att skapa farliga chanser. Ungefär en kvart in började man komma igång någorlunda och skapade en första farlighet när van de Beek vann bollen med en glidtackling utanför Benficas straffområde. Neres fick bollen och slog från kortlinjen ett inlägg in i boxen där Tadic fanns men serben fick ingen fart på nicken som Vlachodimos då kunde hålla.

Sedan kom kvitteringen. Spelgeniet Ziyech slog ännu en helt fantastisk passning, skruvad i djupled för Tadic som löpte in mellan mittbackarna och i kamp med utrusande Vlachodimos lyckades Tadic få en tå på bollen som saktade rullade in i mål. Ett oerhört viktigt mål av succévärvningen.

Kvitteringsmålet gav matchen ny fart. Benfica fick en chans till ett nytt ledningsmål direkt efter när Grimaldo dribblade sig in i straffområdet och avlossade ett hårt skott som Onana stod för en bra räddning på. Spelet böljade fram och tillbaka men båda lagen hade svårt att få till det i sista tredjedelen. Ajax saknade en riktig centertyp länge, ten Hag hade Dolberg-bytet på gång länge men valde att avvakta när kvitteringsmålet kom, men väntade onödigt länge, först efter sjuttio minuter fick dansken komma in, och istället för att plocka ut någon av van de Beek eller Schöne som båda hade riktigt dåliga dagar på jobbet ikväll (och plocka ner Ziyech på mittfältet) så tog han ut Neres trots att brassen var en av få som var ett hot framåt med sin teknik, dribblingsförmåga och förmåga att hålla i bollen under press. Benfica å sin sida tappade en dimension när 34-årige Jonas gick av skadad och ersattes av Seferovic som inte satte en fot rätt under sitt inhopp. Schweizaren fick en chans när Gabriel slog en fin djupledspassning för honom men Onana kom ut och avvärjde.

På tilläggstiden kom snabbe Rafa Silva i djupet hela vägen in i Ajaxs straffområde och han fick på ett bra skott som Onana stod för en ännu bättre räddning på. Maximilian Wöber, som kommit in när de Jong några minuter innan fick kliva av efter en smäll mot höften, försökte rensa undan bollen innan den gick över kortlinjen men hann inte, det blev hörna. Den skruvades in i mitt i straffområdet där det blev kalabalik. Efter lite flipperspel fick Gabriel iväg ett hårt skott mot mål och då stod Onana för en jätteräddning som rånade Benfica på segermålet. Gabriels spark blev matchens sista. Så fort Gianluca Rocchi blåst av var hela laget framme och omfamnade Onana, härlig laganda att se.

Och lagandan var det bästa vi fick se ikväll, spelmässigt var det Ajaxs överlägset sämsta insats i Champions League den här hösten. Matthijs de Ligt och Frenkie de Jong var de enda som var genomgående bra. André Onana visade starkt psyke när han revanscherade sig från misstaget i första halvlek med flera matchavgörande räddningar i andra. Hakim Ziyec, David Neres och Dusan Tadic kom igång mer i den andra halvleken och Ziyechs genialitet gav ju målet men de var inte på samma nivå som tidigare matcher. Noussair Mazraoui och Nicolás Tagliafico fick kämpa på ytterbacksplatserna. Donny van de Beek åstadkom ingenting på hela matchen och Lasse Schöne gjorde att man tappade mittfältet ikväll, han var långsam och otajmad. Sämst måste dock Daley Blind varit som slog bort passning efter passning och som blev ifrånsprungen varje gång en boll gick i djupled, de Ligt och Onana fick städa upp för honom gång efter gång.

1 poäng innebär i alla fall att Ajax är mycket nära åttondelsfinal nu. Man står på 8 poäng gentemot Benficas 4 och kan säkra avancemang med en seger borta mot AEK Aten i nästa omgång. Faktum är att det inte ens nödvändigtvis måste vara en seger då Benfica måste vinna borta mot Bayern München för att fortsätta hålla liv i det. Men poäntapp har också gjort att Ajax tappat förstaplatsen i gruppen till Bayern, som utan problem besegrade AEK ikväll. Om både Ajax och Bayern vinner sina respektive matcher i omgång 5 så blir mötet lagen emellan i Amsterdam i den sista omgången en avgörande gruppfinal där Ajax måste vinna för att vinna gruppen.

Härnäst för Ajax väntar bortamatch mot Excelsior på söndag kl 14:30.

Matchfakta

Benfica 1 - 1 Ajax
Mål: 1-0 Jonas '29, 1-1 Tadic '61
Gula kort: Tagliafico, Jonas, de Ligt, Fejsa, Jardel, van de Beek, Tadic
Benfica: Vlachodimos; Almeida, Dias, Jardel, Grimaldo; Gabriel, Fejsa, Gedson (Pizzi '75); Salvio (Rafa Silva '48), Jonas (Seferovic '55), Cervi
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek, Schöne, de Jong (Wöber '86); Ziyech, Tadic, Neres (Dolberg '74)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-11-07 23:50:40
Author

Fler artiklar om Ajax