Lagbanner
Blick på Jong Ajax: Försvarar de ligatiteln? Vilka talanger tar steget till a-laget?
Noa Lang är en av spelarna som hoppas ta klivet från Jong Ajax till a-laget i år.

Blick på Jong Ajax: Försvarar de ligatiteln? Vilka talanger tar steget till a-laget?

Ikväll inleder Jong Ajax sitt ligaspel i divisionen under Eredivisie, en division man vann förra säsongen. Kan Michael Reiziger och Winston Bogarde leda sitt lag till en ny triumf? Och vilka talanger finns i laget, vem kan bli näst på tur att ta klivet till a-laget?

Till säsongen 2013-14 tog KNVB, det holländska fotbollsförbundet, det historiska beslutet att låta tre reservlag spela i vad som då hette Jupiler League, den nedre av två proffsdivisioner i Holland. Tidigare hade alla spelat i en separat reservlagsliga. Jong Ajax, Jong PSV och Jong FC Twente fick då förmånen att träda in i den nästhögsta divisionen i landet, med provisionen likt systemet i exempelvis Spanien att de kan vinna ligan men inte flyttas upp till samma division som föreningens a-lag. Prefixet Jong i lagnamnen finns framför reservlag i Holland för att tydliggöra att det inte är så mycket reserver i lagen utan snarare talanglag, fyllda av unga spelare på väg upp till a-laget. Jong-laget är ett mellansteg mellan ungdomsakademierna och a-laget. Jong FC Twente drogs förut ur divisionen 2015 på grund av Twentes ekonomiska problem och ersattes 2016 av Jong FC Utrecht.

Den första säsongen med reservlagen i ligan slutade Jong PSV på 10:e plats, Jong Ajax på 13:e och Jong Twente på 17:e. 2014-15 slutade Jong Ajax, Jong Twente och Jong PSV 12:a, 13:e och 14:e i den ordningen. Jong Ajax leddes dessa år av Alfons Groenendijk, numera tränare för ADO Den Haag. 2015-16 tog Jaap Stam över och ledde laget till en nionde plats. 2016-17 tog Marcel Keizer över och ledda av mittfältstriumviratet bestående av Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Frenkie de Jong och Carel Eiting (där flera av dem växlade spel i a-laget med Jong Ajax) slutade man 2:a i divisionen. När Keizer sommaren 2017 fick ta över a-laget anställdes Michael Reiziger som ny tränare för Jong Ajax och Winston Bogarde, tidigare individuell försvarstränare i ungdomsakademin, blev hans assisterande. Med ett på pappret sämre lag än Keizer hade förfogat över (Nouri, van de Beek, de Jong och Eiting med flera var borta t.ex.) fick man stor utväxling på de unga spelare man förfogade över och ledde laget till en historisk titel i våras.

Siktet är nu inställt på att försvara titeln, men framför allt på att utveckla spelare och slussa dem vidare till a-laget. Under fjolårssäsongen fick flera Jong-spelare sina debuter i a-laget: Carel Eiting, Noussair Mazraoui, Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp och Azor Matusiwa. Mazraoui är numera förstavalet på högerbacksplatsen i a-laget och Eiting konkurrerar om en mittfältsplats. De är två av fjolårets nyckelspelare Reiziger nu inte kan räkna med. Andra som försvunnit är mittbacken och kapten Léon Bergsma, vänsterbacken Mauro Savastano, vänsteryttern Vince Gino Dekker (alla till AZ), mittfältaren Zian Flemming (Zwolle), mittbacken Danilho Doekhi (Vitesse), högerbacken Terry Lartey Sanniez (NEC), mittfältaren Reda Boultam (Cremonese), centern Mateo Cassierra (utlånad till Groningen), mittbacken Darren Sidoel (Reading), vänsteryttern Mees de Wit (Sporting Lissabon), högerbacken Robin Schouten (utlånad till Volendam) och målvakten Peter Leeuwenburgh (Cape Town City). Men Dani de Wit, Ekkelenkamp, Matusiwa och flera andra tongivande spelare är kvar och man har fyllt på med nya talanger under ifrån U19-laget. En genomgång av laget:

Dominik Kotarski, 18 år. Kroatisk målvakt som värvades från Dinamo Zagreb förra sommaren men lånades tillbaka dit under hösten, kom till Amsterdam i januari och fick stå en del i Jong Ajax under vårkanten och imponerade med snabba reflexer och bra kommando över straffområdet. Precis som tidigare år lär man skifta runt på målvaktsposten, men Kotarski är nog den som är mest utpräglad förstemålvakt. Ajax har förhoppningar om honom för framtiden.

Stan van Bladeren, 20 år. Har gått hela vägen genom akademin och imponerade i Youth League för U19-laget tidigare år. Men har dragits med skadeproblem senaste året och stannat av lite i utvecklingen. Hans utlöpande kontrakt förlängdes i sommar och han lär få spela en del i Jong men är ingen man riktigt räknar med för a-laget.

Issam El Maach, 18 år. Plockades över från Vitesses akademi förra sommaren och gjorde en fin säsong som förstemålvakt i U19-laget där han visade upp fina reflexer. Marockanskt påbrå. Lär varva spel i U19 med Jong Ajax i år.

Perr Schuurs, 18 år. Väldigt lovande mittback från Fortuna Sittard som man gjorde klart med under förra säsongen men lät honom slutföra den i Fortuna på lån - där han 17 år gammal var lagkapten och stöttepelare för laget som slutade tvåa bakom Jong Ajax i divisionen och tog direktplatsen upp till Eredivisie. Lång, fysiskt stark, bra passningsspelare och farligt hårt tillslag. Tillhör officiellt a-lagstruppen men kommer få inleda i Jong Ajax för speltid. Stort framtidsnamn.

Navajo Bakboord, 19 år. Lovande högerback/mittback med surinamesiskt påbrå som gjorde delar av försäsongen med a-laget. Fick fjolåret förstört av skador men sågs innan det som en av klubbens mest lovande försvarsspelare och han verkar vara tillbaka i full gas nu. Snabb, fysisk och hårt jobbande åt båda hållen. Kan mycket väl bli aktuell för a-laget i framtiden.

Mitchel Bakker, 18 år. Tog plats i U19-laget som 15-åring och blev bofast i det som 16-åring. Som 17-åring förra säsongen var vänsterbacken en av Jong Ajaxs bästa spelare och fick sitta med på bänken i a-laget flera gånger utan att få hoppa in och debutera. Gjort försäsongen med a-laget. Snabb, fysiskt stark och bra inläggsfot. Kan också kliva in och spela mittback. Högaktuell för a-laget om behov skulle uppstå.

Sven Botman, 18 år. Lång (193 centimeter) mittback som är lite av ett råämne. Har i ungdomslagen levt rätt mycket på sin fysik och skulle behöva förbättra sin teknik mycket. Men tog stora kliv i utvecklingen förra säsongen under Johnny Heitingas ledning i U19-laget och man hoppas nu att firma Reiziger/Bogarde utvecklar honom ännu mer i rätt riktning. Kan han komplettera sina fysiska förutsättningar med bättre bollbehandling, positionsspel etc så har han alla förutsättningar att bli en gedigen försvarsspelare. Gjorde delar av försäongen med a-laget.

Boy Kemper, 19 år. Mittback/vänsterback som man plockade över från Volendams akademi för två år sen. Bar ofta kaptensbindeln för U19-laget ifjol. Hårdför spelare och en ledartyp, inte oäven med fötterna heller men behöver förbättra positionsspelet och lära sig värdera situationer bättre och tygla sitt humör lite, det kan ibland rinna över för honom vilket t.ex. sänkte U19-laget i en viktig match mot PSV i våras. Men en lovande vänster/mittback med humörproblem? Låter som ett perfekt projekt för Winston Bogarde...

Dean Solomons, 19 år. Mittback man plockade in förra sommaren från Ajax Cape Town. Spelade med U19-laget ifjol och blandade och gav lite under sin acklimatiseringsperiod. Drogs sedan med skadeproblem. Finns potential här, välväxt och stark i närkampsspelet men behöver utveckla många delar av sitt spel, men känns också som en perfekt typ för Reiziger och Bogarde att utveckla.

Jasper ter Heide, 19 år. Tog väldiga kliv i sin utveckling förra säsongen under Heitinga i U19-laget och belönades med sitt första seniorkontrakt. Tidigare hade han mest varit en rollspelare som mest fick fylla i som ytterback endera kanten efter behov, men under fjolåret växte han ut till en stöttepelare som ankare på Heitingas mittfält. En latebloomer likt exempelvis Noussair Mazraoui, som det inte heller snackades om alls innan han fick en rasande utveckling under först Keizer i Jong Ajax och sen Reiziger med och nu är han som sagt startspelare i a-laget. ter Heide, med påbrå från Indonesien och Sydkorea, har likt Mazraoui spelat i Ajax sen barnsben och är likt Mazraoui en tränares dröm: lugn, klok och mångsidig. Kan bli en doldis som står ut med sitt lugna fina passningsspel och skickliga positionsspel. Sen gäller det givetvis att höja sig till nästa nivå nu när han får spela mot män.

Teun Bijleveld, 20 år. Offensiv mittfältare som man plockade över från AZ ifjol. Ajax-supporter sen barnsben. Var mest en rollspelare i Jong Ajax ifjol men kan bli ett utropstecken i år, gjorde delar av försäsongen med a-laget och imponerade. Förväntas vara en startspelare i Jong Ajax nu och en kugge i offensiven.

Jurgen Ekkelenkamp, 18 år. Blev i våras historisk som den förste spelaren född på 2000-talet att spela för Ajax när han fick hoppa in mot VVV-Venlo i april två veckor efter sin 18-årsdag. Hade en raketutveckling under Heitinga i U19-laget vilket ledde till att han tog plats i Jong Ajax under våren. För några år sen var han en lovande mittback i ungdomslagen, sen fick han spela allt mer som defensiv mittfältare och sen plötsligt under Heitinga fick han en rejäl utväxling som en box-to-box-mittfältare och öste in mål i U19-serien och Youth League. Behöver utveckla främst sin teknik och passningsspel. Inte långt borta från fler chanser i a-laget.

Noa Lang, 19 år. Ett utropstecken i Jong Ajax under våren. Teknisk och avig så är han från början mittfältare men har fått spela mer och mer ytter på sistone. Gjorde försäsongen med a-laget och imponerade, står på gränsen till spel där. Med Hassane Bandé långtidsskadad och Vaclav Cerny ännu inte tillbaka från sin korsbandsskada torde Lang vara fyra i kön till ytterplatserna i a-laget för närvarande efter David Neres, Dusan Tadic och Zakaria Labyad. Teknisk, kreativ, rivig och bra tillslag med högerfoten. Född i Rotterdam men fanatisk Ajax-supporter sedan barnsben - han spelade i Feyenoords ungdomslag tills han var 13 år och äntligen fick byta till Ajax. Under Feyenoord-tiden hade han för vana att dyka upp på deras anläggning i Ajax-kläder. Surinamesiskt påbrå och kusin till Jeffrey Bruma.

Azor Matusiwa, 20 år. En annan latebloomer som lite oväntat fick göra a-lagsdebut i ligaavslutningen förra säsongen då han gjorde 90 minuter borta mot Excelsior och spelade stabilt. En fattigmans-Kanté ungefär. Likt Mazraoui och ter Heide hade han aldrig särskilt många ögon på sig i ungdomslagen, även om han vann mycket på sin fina fysik. Men han utvecklades stabilt, även om han ofta fick spela högerback istället för defensiv mittfältare som är hans föredragna position. Reiziger gav honom utrymme att utvecklas på sin rätta position i Jong Ajax ifjol och han tog den, som bollvinnare på mittfältet var han en stor nyckelspelare i det tysta ifjol. Fysiskt stark och outtröttlig i att vinna boll tillbaka, och spelar ett enkelt och kontrollerat passningsspel - han gör det inte komplicerat för sig utan vinner bollen och fördelar den bra till mer kreativa spelare. Har tyvärr missat försäsongen på grund av en ljumskskada som han fortfarande återhämtar sig från. När han är tillbaka från den och kan fortsätta utvecklas så kan det absolut leda till mer a-lagsspel, Erik ten Hag är förtjust i hans spelartyp. Angolanskt påbrå.

Sebastian Pasquali, 18 år. Australienare med italienskt påbrå som plockades över till akademin i januari 2017. Fyller 19 i november. Offensiv mittfältare som inte fått fullt utlopp för sin talang i Ajax-tröjan än, delvis på grund av skador. Men gick från U19 till Jong Ajax under förra säsongen och är ett potentiellt utropstecken i år.

Dani de Wit, 20 år. En lite märkligt svårbedömd spelare. Han fick debutera i a-laget under våren med inhopp, och gjorde 13 mål och 5 assist på 33 matcher i Jong Ajax förra säsongen, men är ändå svår att se om en särskilt stor talang. Tvåvägsspelare på mittfältet och en riktig slitvarg, lite Davy Klaassen-typ men inte lika talangfull. Stark på huvudet och en ledartyp, efterträder Bergsma som kapten för Jong Ajax. Kan absolut bli en bra Eredivisie-spelare och få fler minuter i a-laget men har kanske inte riktigt det där lilla extra som krävs för Ajax.

Victor Jensen, 18 år. Dansk offensiv mittfältstalang som hämtades från FC Köpenhamn förra säsongen. Inledde i U19-laget och imponerade, började få speltid i Jong Ajax i våras och kan bli ett utropstecken i laget nu. Gjorde delar av försäsongen med a-laget. Avig, teknisk, passningsskicklig och målfarlig. Kan definitivt bli nästa i raden av danskar att lyckas i Ajax.

Dennis Johnsen, 20 år. Norsk yttertalang som man plockade från Heerenveen förra sommaren där han var tänkt att ersätta Sam Larsson. Fick göra två inhopp i a-laget förra säsongen och spelade annars för Jong Ajax där han bidrog med 7 mål och 8 assist. Teknisk och påhittig men loj och kan försvinna ur matcher. Frågetecken för attityden dock, utelämnades från a-lagets träningsläger som en disciplinär åtgärd. Måste jobba hårt i Jong Ajax för att visa sitt värde, i dagsläget föredrar ten Hag definitivt Lang över honom.

Nicolas Kühn, 18 år. The Millenium Kid! Född 1 januari 2000 är han en tysk ytter/anfallstalang man hämtade från RB Leipzig i januari. Drogs med vissa skadebesvär sitt första halvår i klubben men kan bli tongivande i Jong Ajax den här säsongen. Fin vänsterfot och kan spela på alla tre anfallspositioner.

Che Nunnely, 19 år. Vindsnabb ytter som besitter mycket potential. Fortfarande lite valpig, men utvecklingen går åt rätt håll, snabb, teknisk och bra framspelare som visat framfötterna både i U19 tidigare och nu Jong Ajax. En av de som hoppas få a-lagsdebutera under säsongen genom att imponera i Jong Ajax.

Danilo Pereira, 19 år. Brasiliansk center som plockades in förra sommaren och glimrade i U19-laget även om han var borta en del på grund av skada. Teknisk och målfarlig med fin skotteknik och han blir bara bättre i takt med att han acklimatiserar sig allt mer. En glädjespridare i laget som är mycket omtyckt av spelare och ledare.

Kaj Sierhuis, 20 år. Kaj Sierhuis is on fire, your defence is terrified. Kaj var ingen det snackades om särskilt mycket innan säsongen 2016-17 då han plötsligt smällde in 35 mål för U19-laget. Han drogs med skadeproblem förra säsongen men när han var frisk fortsatte han bara göra mål både för U19-laget i Youth League och Jong Ajax. Stod redo för att hoppa in och göra sin a-lagsdebut mot Groningen i våras men när Joël Veltman blev utvisad just när han skulle komma in fick ten Hag ändra sina planer. Istället kom debuten mot Sturm Graz i Champions League-kvalet den här säsongen - och Sierhuis var bara glad i det, att få debutera inför en fullsatt Johan Cruijff Arena smällde högre kände han. Fick spela från start mot Heracles i Eredivisie-premiären sen. Så verkligen på gränsen till a-laget men med tanke på Klaas-Jan Huntelaars målform och att Kasper Dolberg är på väg tillbaka från skada kommer det bli spel i Jong Ajax med för Kaj. Utöver hans målsinne visar han upp en klokhet på planen, han löper gärna och mycket men framför allt löper han rätt. Han använder sin speluppfattning till att vara på rätt ställe, så som alla måltjuvar gör. Och han har en förmåga att göra riktiga drömmål med, exempelvis den här knallhårda volleyn i Youth League förra säsongen eller ännu värre, denna perfekta cykelspark i Youth League året innan det.

Leo Thethani, 19 år. Sydafrikansk ytter som hämtades från Ajax Cape Town förra sommaren ihop med Solomons. Hann bara göra ett par framträdanden i U19-laget innan en knäskada satte stopp för hans säsong, han är ännu inte tillbaka i spel. Snabb och teknisk men såklart ovisst läge för hur bra han är nu efter långtidsskadan.

Saku Ylätupa, 19 år. Finsk talang som plockades över från HJK förra sommaren. Hade en ojämn debutsäsong i U19-laget men blev bättre med tiden, var säkerligen lite acklimatiseringsproblem som påverkade i början. Kapten för Finlands U19-lag i U19-EM på hemmaplan i sommar och imponerade även där. Fin vänsterfot och kan spela på båda kanterna eller som tia. En talang Finland hoppas mycket på och visst finns talangen där men han har mycket att jobba på, framför allt fysiken och tempot.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-17 19:05:00
Author

Fler artiklar om Ajax