Lagbanner
Blick på Jong Ajax: Vilka talanger kan slå sig in i a-laget?
Dies Janse under sin a-lagsdebut i Eredivisie-premiären mot Heerenveen.

Blick på Jong Ajax: Vilka talanger kan slå sig in i a-laget?

Jong Ajax, klubbens talanglag vimlar som alltid av lovande unga spelare. Här en genomgång över spelarna som kan bli Ajax nästa stjärnor.

Jong Ajax, klubbens reservlag/talanglag håller till i divisionen under Eredivisie. Förra säsongen slutade de på 15:e plats. Nu leds laget av tidigare U18-tränaren Frank Peereboom som hoppas utveckla flera av de lovande spelare han tidigare haft i yngre lag ännu mer.

Här en genomgång över spelarna i Jong Ajax 2024/25.

Charlie Setford, 20 år, målvakt

Nyckelsäsong för den lovande målvakten nu, måste ta nästa kliv snart. Fick Abdelhak Nouri-pokalen som ungdomsakademins bästa talang 2022 men sen stannat av lite i utvecklingen är känslan. Delvis pga skador. Lillebror Tommy också en lovande målvakt som gick till Arsenal i sommar.

Paul Reverson, 19 år, målvakt

I skymundan av Setford-bröderna utvecklats fint, tog kliv förra säsongen då han fick stå mycket i U18-laget. Nu uppflyttad till Jong Ajax. Fick vara med på a-lagets träningsläger och skrev på nytt kontrakt till 2027.

Diyae Jermoumi, 20 år, högerback

Offensivt skicklig högerback som dragits med skadeproblem de senaste åren. Fick ändå förlängt kontrakt nu i sommar vilket visar att klubben fortfarande tror på honom. Håller han sig hel finns chansen att ta stora kliv i år då konkurrenten Tristan Gooijer lånats ut och den inte är omöjligt att slå sig in i diskussionen om a-lagets högerbacksplats.

Gerald Alders, 19 år, högerback/mittfältare

Nyttig spelare som påminner lite om Vurnon Anita på så sätt att han kan spela på många positioner, både på mittfältet och i backlinjen och gör mycket bra jobb i det tysta. En typisk tränarfavorit. Utvecklades fint i U18-laget förra säsongen och hoppas nu ta plats i Jong Ajax. Rötter i Namibia.

Olivier Aertssen, 19 år, mittback

Spelskicklig mittback som fick a-lagsdebutera i en cupmatch våren 2023 men inte kunde slå sig in i a-laget förra säsongen. Hans passningsfot framför allt har länge imponerat men frågetecken för hans defensiv, har han det som krävs på elitnivå?

Precious Ugwu, 18 år, mittback

En till högerfotad spelskicklig mittback som kanske passerat Aertssen i rangordningen? Upplyft från U18 permanent nu efter Jong Ajax-debut förra säsongen. Född i Tyskland till en nigeriansk pappa och bosnisk mamma men uppväxt i Amsterdam kan han välja mellan hela fyra olika landslag. Så här långt har han valt Holland på ungdomslandslagsnivå.

Nick Verschuren, 19 år, mittback

Habil mittback som fick sitt första kontrakt för ett år sen, lite senare en hans jämnåriga kompatrioter. Inte lika högt ansedd talang, men alltid spelat stabilt i sina ungdomslag och uppvisat ledaregenskaper. Kan han få ett lyft i Jong Ajax?

Dies Janse, 18 år, mittback

Ett stort utropstecken under a-lagets försäsong. Fick a-lagsdebutera i ligapremiären men, om han inte direkt gör sig omutlig i a-laget, kommer han spela för Jong Ajax med. Tog stora kliv i utvecklingen förra året då han gick från U18 till Jong och fick spela mot män. Storväxt (196 cm) men spelskicklig med en fin passningsfot med vänstern. Jämförts med Matthijs de Ligt och Sven Botman i och med sin fina bollbehandling kombinerat med sin storlek. För övrigt tvättäkta bondgrabb som vid sidan av fotbollen hjälper till på familjens bondgård utanför Amsterdam.

Ethan Butera, 18 år, mittback/vänsterback

Belgisk talang som värvades sent under förra årets transferfönster men fick hela första säsongen spolierad av en knäskada. Omtalad som en av Belgiens mest lovande försvarsspelare, så det ska bli spännande att se han i aktion när han väl är frisk. Vänsterfotad, spelskicklig.

Jorthy Mokio, 16 år, mittback/vänsterback

Apropå omtalade belgiska backtalanger. Mokio debuterade i Belgian Pro League i mars för Genk och jagades av Barcelona och flera andra toppklubbar i sommar men valde Ajax. Likt Butera vänsterfotad och väldigt skicklig med bollen. Tränar med a-laget men börjar spela med Jong Ajax.

Lucas Jetten, 17 år, vänsterback/mittback/mittfältare

Född i Sydafrika men adopterad av holländsk mamma och uppväxt i Amsterdam. Mottog Abdelhak Nouri-pokalen i år och står ut som en av klubbens mest spännande talanger. Mycket skicklig på flera positioner, som mittback, vänsterback, defensiv mittfältare eller tvåvägsmittfältare med sin spelskicklighet och ledarskap.

Julian Brandes, 20 år, innermittfältare

Defensivt mittfältsankare med bra passningsfot. Hade några tuffa skadeförföljda år i sena tonåren men förra säsongen blev han ordinarie kugge på Jong Ajax mittfält. Lite av en doldis, men kan han fortsätta utvecklas är det en att hålla koll på.

Rida Chahid, 19 år, innermittfältare

Påläggskalv som fick sitt utgående kontrakt förlängt med 1+1 år i sommar. Mest för att det råder brist på mittfältare i Jong Ajax, förmodligen kommer han inte bli bra nog för att bli en del av Ajax a-lag. Bra vänsterfot, spelar ofta som en tvåvägsmittfältare men kan också sättas som vänsterback.

Nassef Chourak, 20 år, innermittfältare

Mångsidig mittfältare som kan ta en offensiv eller defensiv roll. Fick just ett nytt kontrakt efter att hans gamla gått ut, som sträcker sig över säsongen med option på ett år till. Förväntas inte nå a-laget utan förlängningen var nog mest på grund av bristen på mittfältare i Jong-truppen.

Jaydon Banel, 19 år, ytter

Snabb ytter som något överraskande fick göra flera a-lagsmatcher (inhopp främst) förra säsongen och ett kort inhopp i Europa League-kvalet denna säsong. 7 mål 4 assist för Jong Ajax förra säsongen men frågan är om han verkligen har det som krävs på hög nivå.

David Kalokoh, 19 år, ytter

Ansetts mer lovande än Banel men kanske inte lika färdig än vilket gjort att han inte fått a-lagsdebut än. Vräkte in mål i ungdomslagen från högerytterposition, spelar också mycket till vänster och ibland centralt. Snabb och teknisk. Nyckelsäsong för honom, hoppas a-lagssdebutera i år.

Rico Speksnijder, 19 år, ytter

Playmaker som i grunden är en tia men flyttats ut som högerytter i en “Ziyech-roll” där han kan skära inåt och använda sin vänsterfot för att skapa chanser. Förlängde kontraktet nu i sommar. Lite tunn, men mycket spelsinne. Precis som för Kalokoh upp till bevis nu om han vill ta sig in i a-laget. Kom till Ajax från Feyenoords akademi som 14-åring. Efternamnet betyder baconskärare.

Jan Faberski, 18 år, ytter

Lovande polack som efter flera provspel anslöt till Ajax som 16-åring. Skär inåt från högerkanten med sin vassa vänsterfot för skott och framspelningar. Fin säsong i U18-laget förra säsongen och nu uppflyttad till Jong Ajax. Potentiellt utropstecken i laget.

Kayden Wolff, 18 år, ytter

Lite märklig spelartyp, en gänglig (186 cm) men kvick ytter. Gjort en handfull matcher för Jong Ajax tidigare men nu permanent en del av laget efter att ha gjort det bra i U18-laget. Med tanke på hans storlek och målskytte är det kanske aktuellt med omskolning till center?

Don-Angelo Konadu, 18 år, center

Spelintelligent anfallare som i ungdomslagen fungerat väl både som renodlad center och släpande anfallare. Duktig på att hitta nätmaskorna, teknisk och dessutom bra på huvudet. Uppflyttad till Jong Ajax nu efter 18 mål på 26 matcher i U18-laget förra säsongen.

Skye Vink, 18 år, center

Spännande anfallstalang som stått ut länge för sin teknik, fart och målskytte. Son till Marciano Vink som gjorde över 100 matcher för Ajax 1988-93 som back, men aldrig riktigt levde upp till den stora potential han uppvisade som ung. Förhoppningsvis kan Skye det, särskilt efter att ha tagit sig tillbaka från ett benbrott.

Yoram Boerhout, 19 år, center

Kom från Heerenveens akademi som 16-åring. Gjorde 8 matcher för Jong Ajax förra säsongen men inga mål. Nu ökad konkurrens från uppflyttade Konadu och Vink, som anses mer lovande än honom. Fick ändå sitt utgående kontrakt förlängt i sommar.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-12 18:30:00
Author

Fler artiklar om Ajax