Lagbanner
Brian Brobbey lämnar Ajax i sommar
Brian Brobbey lämnar Ajax i sommar.

Brian Brobbey lämnar Ajax i sommar

De långa förhandlingarna med Brian Brobbey och hans agent Mino Raiola om en förlängning av centertalangens utgående kontrakt har slutligen strandat. Ajax meddelade idag genom sina egna kanaler att Brobbey bestämt sig för att lämna Ajax som bosman i sommar.

Centertalangen Brian "Brobbeast" Brobbey, nyss fyllda 19 år, har i flera år setts som en av Ajax mest lovande talanger. Efter att ha vräkt in mål i ungdomslagen och imponerat i Jong Ajax fick han i höstas debutera i a-laget och gjorde (väldigt turligt förvisso) mål direkt. Efter ett par inhopp under hösten kom hans stora stund i Ajax-tröjan när han förra torsdagen mot Willem II hoppade in i slutet av matchen vid ställningen 1-1 och efter bara 55 sekunder på planen hade han satt segermålet, och innan matchen var slut hade han också spelat fram Dusan Tadic till 1-3-målet.

Samtidigt som Brobbey tagit sig upp i a-laget har Ajax försökt förlänga hans kontrakt. Hans första seniorkontrakt, som han skrev på vid 16 års ålder, löper ut i sommar. Till skillnad från sina lagkamrater från ungdomslaget Devyne Rensch, Jurriën Timber, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar och Sontje Hansen har Brobbey valt att inte skriva på ett nytt kontrakt. Ajax har försökt i minst ett års tid utan framgång. Efter förra sommaren var Brobbey den ende kvarvarande talangen som inte förlängt sitt kontrakt. Då gav han lugnande besked, när han fick frågor om det tidigt på säsongen sa han att han litade på att det skulle lösa sig.

Allt eftersom att månaderna gick utan att Brobbey förlängde kontraktet började frågorna hopas. I januari läckte det ut i pressen att Ajax förlorat tålamodet med Brobbey och hans agent, ökände Mino Raiola, och att förhandlingarna strandat. Någon vecka senare kom en helomvänding och det sades att efter ett produktivt samtal hoppades båda parter komma överens och teckna kontraktet veckan efter De Klassieker. Veckan kom och gick utan några kontraktsnyheter. Efter sitt succéinhopp mot Willem II mötte Brobbey inte pressen efter matchen, väldigt märkbart. Davy Klaassen kommenterade i en intervju efter matchen: "Jag tror vi alla sa åt Brian i omklädningsrummet att skriva på det där kontraktet nu." Några dagar senare uttalade sig kapten Dusan Tadic i Het Parool och riktade sig till Brobbey: "Förläng ditt kontrakt och stanna i Ajax. Det finns ingen bättre klubb i världen för unga spelare. Du kan lära dig så mycket, utvecklas mycket. Om du gör det bra i Ajax så kan du senare spela i en topp 5 klubb i världen."

Trots detta har Brobbey alltså valt att inte förlänga med Ajax. Det kommunicerade Ajax ut ikväll i sina officiella kanaler. Sportchef Marc Overmars säger: "Vi tycker att det är synd att han lämnar och vi har gjort allt för att få honom att stanna längre hos Ajax. Han har valt att spela sin fotboll annorstädes efter sommaren. Det är svårt för mig att acceptera, men det är hans beslut. Brian är fortfarande under kontrakt med oss några månader till och om han behövs kommer tränaren ta ut honom."

Brobbey blir den andra centertalangen Ajax förlorar på kort tid. Idag presenterade Borussia Dortmund officiellt en värvning på ungdomssidan som blev klar redan i slutet av januari, då man snappat åt sig Ajax centertalang Julian Rijkhoff när han nu fyllt 16 år. Rijkhoff, som öst in mål i Ajax U17-lag och anses vara mycket lovande, accepterade inte Ajax kontraktsförslag och valde Dortmund istället. Brobbey och Rijkhoffs uttåg gör att det kommer fortsätta dröja innan vi får en De Toekomst-fostrad center som Ajax förstaval som center i a-laget. Den senaste egenfostrade centern att verkligen slå igenom och bli en stjärna i Ajax var Patrick Kluivert.

Återstår att se hur detta påverkar Brobbeys speltid, Sébastien Haller är givetvis förstavalet nu (det kanske spelade in i Brobbeys beslut) och Lassina Traoré är tillbaka från skada och lär vara andravalet. Det återstår också att se vilken som blir Brobbeys nästa klubb. När Mino Raiola lurar bort talanger från Ajax brukar det inte sluta väl.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-03 19:26:18
Author

Fler artiklar om Ajax