Lagbanner
Cambuur 2 - 3 Ajax: Dramatiskt avgörande i slutet, igen
Ryan Gravenberch räddade tre poäng med ett drömmål i slutet.

Cambuur 2 - 3 Ajax: Dramatiskt avgörande i slutet, igen

Ajax is not for the faint of heart. För andra veckan i rad vann med 3-2 och segerrecpetet var detsamma — gå upp i en 2-0-ledning, tappa den oförklarligt och få sen in ett dramatiskt segermål i slutskedet.

Matchrapport avläggs live från ett kraftigt försenat SJ X2000-tåg.

Tåget var försenat med en halvtimme redan innan avgång från Stockholm. I väntan på den förhatliga centralstationen kunde startelvan noteras. André Onana i mål igen i Remko Pasveers, Maarten Stekelenburgs och Jay Gorters frånvaro. På bänken nye backupen Przemyslaw Tyton. I backlinjen Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Daley Blind och Nicolás Tagliafico. Lisandro Martínez saknades på grund av avstängning, Jurriën Timber började på bänken efter sin skada. På mittfätlet Davy Klaassen, Steven Berghuis och Ryan Gravenberch. Edson Álvarez saknades på grund av sjukdom. I kedjan Antony, Sébastien Haller och Dusan Tadic.

Ajax tog ledningen direkt i matchinledningen genom Dusan Tadic. Ett mål undertecknad missade då tåget, som skulle avgå 19:21, inte fick beträdas förrän 20:01.

På ett väldigt skakigt SJ-wifi sågs åtminstone delar av första halvlek. Det såg överlag hackigt ut med mycket start och stopp och generell låg kvalitet. På min stream alltså, spelet vet jag inte riktigt. Men så småningom gjorde Haller 0-2 och det kändes tryggt.

Men det gjorde det ju i halvtid förra söndagen med då jag satt på Malmö central och såg första halvlek mot RKC sluta på samma sätt (i väntan på ett 3 timmar och 10 minuter försenat tåg den gången).

Tidigt i andra halvlek gav Tagliafico onödigt bort en hörna, som Schuurs inte når att nicka undan fast han är tre meter lång och Klaassen tappar markeringen på Issa Kallon som tryckte in 1-2. Dåliga vibbar då. Jag har gått över till att dela internet från min dåliga mobil till datorn och får i alla fall se misären.

Ajax blir ännu en gång dödsnervösa och skakiga och efter en comedy of errors kommer 2-2. Tagliafico slår en indianare in i eget straffområde, bakom inhoppande Timber och sätter Onana ur spel, och sista hoppet Devyne Rensch, som också hoppat in, halkade när han desperat försökte ändra riktning för att nå bollen, och så var det bara för Cambuurs inhoppare Patrick Joosten att skjuta in bollen i öppet mål. Joosten som för övrigt i sin seniordebut för Utrecht 2015 hoppade in och efter någon minut på planen dunkade upp bollen i krysset i ett drömmål åtminstone jag, och säkert han, minns.

Timber, Rensch och Mohammed Kudus hade alla redan kommit in, nu spelade Erik ten Hag ut sitt sista kort och satte in Brian Brobbey, tillbaka på bänken efter två månaders skadefrånvaro, för en extra center. Olycksgubben Tagliafico, som säkerligen inte stärkte sina aktier hos ten Hag ikväll, byttes ut och Ajax gick över på 3-3-4.

På stopptiden hittade säsongens besvikelse Ryan Gravenberch plötsligt rätt och skickade iväg en långdistansmissil som borrade sig in i nät till 2-3 och frälste Ajax.

Min internetuppkoppling hade helt tvärdött i början av stopptiden.

Ajax får med sig de tre poängen hem men formen är verkligen inte övertygande inför returen mot Benfica på tisdag. Sen 2-2-matchen i Lissabon — som man onödigt tappade till 2-2 — har man förlorat med 1-2 mot Go Ahead Eagles och nästan tappat poäng mot både RKC Waalwijk och nu Cambuur.

De insläppta målen till exempel ikväll är inte direkt hans fel, men det är verkligen slående vilken skillnad det blivit på defensiven sen Pasveer bröt fingret på uppvärmningen mot Benfica. Han stod den matchen ändå (och släppte in två mål med sitt dåliga finger). På 20 matcher i ligan innan släppte Pasveer bara in 4 mål. På tre matcher har Onana släppt in 5 mål. Har någon trygghet och samspel försvunnit? Samtidigt kan det ha lika mycket att göra med skadeproblemen i backlinjen att göra.

Shoutout till killen på tåget som under första halvlek knackade mig på axeln och visade att han också streamade Ajax match, innan han försvann.

Vi är nånstans i Östergötland fortfarande tror jag. Vi passerade Linköping för ett tag sen och har kört på nedsatt hastighet och kommer göra det igen, har de redan förvarnat om. De som pratar om att Ajax har problem har inga erfarenheter av SJ.

Matchfakta

Cambuur 2 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Tadic '3, 0-2 Haller '40, 1-2 Kallon '48, 2-2 Joosten '79, 2-3 Gravenberch '90+2
Gula kort: Boere, Maulun, Haller
Cambuur: Bos; ter Heide (Schmidt '66), Tol, Schouten, Bangura; Paulissen, Hoedemakers, Maulun (van der Meer '90+1); Sambissa (Breij '77), Boere, Kallon (Joosten '77)
Ajax: Onana; Maraoui (Rensch '62), Schuurs (Timber '74), Blind, Tagliafico (Brobbey '85); Klaassen (Kudus '74), Berghuis, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-11 22:35:14
Author

Fler artiklar om Ajax