Lagbanner
Champions League-lottningen + en transfernyhet
Efter kvalsuccén är det nu dags för allvaret.

Champions League-lottningen + en transfernyhet

Ajax har lottats i grupp E i Champions League och ställs mot Bayern München, Benfica och AEK Aten. I övriga nyheter blev en mindre övergång officiell igår, Ajax lånar ut reservmålvakten Benjamin van Leer.

Bayern München
SL Benfica
AEK Aten

Det blev motståndarna i grupp E för Ajax när Champions League lottades alldeles nyss. En tuff, men inte omöjlig grupp. Drömgruppen är tydlig: Det hade inte varit helt fel att ta Schalkes plats i grupp D som även innehåller Lokomotiv Moskva, Porto och Galatasaray, men av de övriga grupperna fick Ajax en av de som på pappret passar klubben bäst. Av gigantlagen är det som att välja mellan pest och kolera och massa andra sjukdomar, så Bayern går väl lika bra som något. Förmodligen till och med bättre än sig defensivt skickliga omställningslag som Atletico Madrid eller lag som innehåller Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Bayern är en gigant, men vem vet kanske lite oerfarne tränaren Niko Kovac får lite problem? Och kunde Frank de Boer leda Ajax till skrällar mot Barcelona och Manchester City kan väl Erik ten Hag göra detsamma mot Bayern München?

Benfica är ett klasslag förstås, slutade två i ligan förra säsongen och har spelat Champions League-fotboll kontinuerligt de senaste åren, men Ajax har verkligen en chans mot dem. AEK Aten vann grekiska ligan och kvalade sig in efter att ha slagit ut Celtic och MOL Vidi. Får givetvis inte underskattas, men Ajax ska vara bättre än dem.

Nyckeln för att gå vidare blir att vinna, eller i alla fall göra så bra ifrån sig som möjligt på hemmaplan. Bayern blir en supersvår uppgift men ingenting är omöjligt. Såklart även att vinna båda matcherna mot AEK. På förhand blir förstås mötena med andraseedade Benfica nyckelmatcherna.

Sen kan man ju inte låta bli att skratta lite åt PSV:s öde. Barcelona, Tottenham och Inter var väl inte den lättaste gruppen att få direkt... (Sen får vi se om man får äta upp dessa ord...)

En liten transfernyhet att rapportera också: Igår blev det klart att Ajax lånar ut Benjamin van Leer till NAC Breda. NAC fick en målvaktskris när Manchester City plötsligt återkallade utlånade Arijanet Muric som var Breda-lagets förstemålvakt. van Leer värvades förra sommaren som ny reservmålvakt till André Onana efter en fin säsong i Roda JC. Under säsongen drogs han dock med en långtidsskada och har blivit förbipasserade i rangordningen av Kostas Lamprou som värvades in som tredjemålvakt när van Leer blev skadad men sedan gjort det jobbet så bra (sporadiska insatser i cupen och sista ligaomgången) att han nu sågs som andravalet även när van Leer var frisk. Lånet sträcker sig över denna säsong. Det innebär att bakom Onana och van Leer blir nu unge kroaten Dominik Kotarski inofficiell tredjemålvakt, Kotarski är förstemålvakt i Jong Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-30 19:26:08
Author

Fler artiklar om Ajax