Lagbanner
Daley Blind: "Jag var inte välkommen längre"
Daley Blind riktar svidande kritik mot Alfred Schreuder och Ajax klubbledning.

Daley Blind: "Jag var inte välkommen längre"

Daley Blind har talat ut om konflikten med Alfred Schreuder som ledde till att klubbikonen tvingades lämna sitt Ajax, där han tänkt avsluta sin karriär.

Ajax bröt kontrakted med Daley Blind sent i december, i januari skrev han på för Bayern München. Att det skar sig mellan Blind och Alfred Schreuder under hösten har varit uppenbart, men exakt vad som hände har ingen av huvudpersonerna talat om tidigare. Igår bröt dock Blind sin tystnad. Detta efter att förre lagkamraten Klaas-Jan Huntelaar, som nu ingår i Ajax klubbledning, sagt till Het Parool: "Precis före VM lämnade Daley in en transferbegäran. Han sa att han känt sig annorlunda sen förra säsongen, han blev utbuad av sina egna supportrar som ropade efter Nicolás Tagliafico. Det var ett slag i ansiktet. Jag förstår att det gjorde ont. Att Schreuder sen valde andra före honom var tydligen droppen. Så gick det till."

Blind valde att berätta sin version av händelserna i Ajax för Algemeen Dagblad igår:

"Länge trodde jag att jag skulle avsluta min karriär i Ajax. På väg hem sista gången tänkte jag: 'Är det här på riktigt? Har jag spelat min sista match för Ajax?' Jag tänkte 'Men Lowen (Blinds son, reds. anm.) måste ju gå ut på planen hand i hand med mig. Som jag gjorde med min pappa när han avslutade sin karriär i Ajax (när Danny Blind gjorde sin sista match för Ajax 1999 vandrade lille Daley ut hand i hand med sin pappa, nu klassiska bilder, reds. anm.). Men det nådde en punkt där jag inte var välkommen längre, hos klubben jag varit i sen jag var sju. 26 december sa de till mig att från 27:e när träningarna började igen var jag inte välkommen."

Blind fortsätter med att kommentera Huntelaars uttalande:

"Huntelaar borde inte tala för mig. Att tränaren valde en annan spelare var inte sista droppen. Droppen för mig var: Att på en säsong gå från att vara förstavalet på en position till fjärdevalet. Huntelaar skapar en konflikt mellan mig och supportrarna. Jag har skrivit det till honom med. Liksom att jag tycker det är typiskt att Ajax bryter tystnaden om detta, efter att vi var överens om att jag inte skulle prata om dem och de skulle inte prata om mig. Den överenskommelsen var deras idé, förresten!"

Sedan går Blind in på vad han tror är anledningen till sprickan mellan honom och Schreuder:

"Mot RKC spelade vi inte bra. Schreuder sa åt oss att presspelet var dåligt. Han sa 'Vad tycker ni? Vad föredrar ni?' Jag ställde mig upp och sa 'Coach, var tydlig! DU bestämmer hur vi gör!' Hans reaktion: 'Håll käften! Håll käft och sitt ner!' Jag bestämde mig för att hålla tyst. Jag frågade några lagläkare och lagkamrater om jag gått för långt, men de tyckte alla att jag inte gjort det. Med Erik ten Hag kunde man ha riktigt intensiva diskussioner. Sen var det över och förbi. Jag gjorde det av goda intentioner, för lagets bästa. Inte för att clowna tränaren. Om man har ett problem med det kan man väl ta det med mig dagen efter?"

Efter detta började Schreuder ignorera Blind. Sen bänkades Blind för första gången sen han återvände hem till Ajax 2018, i Champions League-matchen mot Rangers.

"Jag sa att jag håller inte med, men du är bossen. Sen blev Wijndal skadad i matchen. Jag var redo att hoppa in, men han bytte in Rensch istället. Så jag hade gått från första- till tredjeval. Sen mot PSV såg jag att Rensch skulle starta som vänsterback. Jag trodde att det kanske var på grund av Noni Madueke (PSV:s snabbe stjärnytter, som kunde vålla problem för långsamme Blind, reds. anm.) men han var inte i deras förväntade startelva. Det är sant att jag inte såg glad ut då. Sen kommer Bassey in och jag blir fjärdevalet, och fortsatte ignoreras."

Blind säger att han frågade Schreuder flera gånger om det hela.

"Jag frågade Schreuder 'Är det personligt?' Han sa nej. Jag frågade 'Gick jag för långt under RKC-matchen? För då ber jag om ursäkt.' Han sa att det inte var personligt. Schreuder sa (vilket rapporterades i De Telegraaf tidigare i veckan, reds. anm.) att han pratade med mig före säsongen om att jag kunde hamna på bänken en del. Det är ren och skär lögn. Under sommaren sa han till mig att jag var en väldigt viktig spelare i flera roller, vänsterback, mittback, mittfältare. Jag är säker på att det blev personligt efter RKC. 100 % säker. Alla Ajax-spelare som togs ut till VM fick ett grattis-sms från Schreuder. Alla utom jag. Och när jag sa hejdå till alla spelare och ledare var han inte där, fast han visste att jag skulle göra det då eftersom jag kommit överens om tiden med Ajax."

Blind hoppades att situationen skulle lösas:

"Jag hoppades att Huntelaar och Hamstra (Ajax tekniska direktörer, reds. anm.), eller van der Sar (VD), skulle säga 'låt oss sitta dig och Schreuder ner och reda ut det här. Du, som en klubbman, vi vill försäkra oss om att du inte ens vill lämna. Men ingen från ledningen gjorde något försök. Noll. Tvärtom faktiskt, de försökte få det att se ut som att jag ville lämna."

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-01-19 18:51:09
Author

Fler artiklar om Ajax