Lagbanner
Dataanalys: Ajax spel och spelare 2020/21
Vad fungerade taktiskt för Erik ten Hag?

Dataanalys: Ajax spel och spelare 2020/21

Med säsongen till ända är det dags att analysera hur Ajax spel fungerade, vilka spelare som utmärkte sig statistiskt sett, vad som funkade och inte funkade för Ajax 2020/21.

Klubblagssäsongen 2020/21 är till ända och för Ajax del blev det en lyckad säsong. Man man ligan i överlägsen stil och vann även KNVB Cup för att säkra den inhemska dubbeln. Samtidigt blev Europaspelet en besvikelse. Klubbens ambition var att gå vidare från gruppspelet i Champions League. Man fick en tuff lottning då man ställdes mot Liverpool, Atalanta och FC Midtjylland. Danskarna var inget problem, och matcherna mot Liverpool och Atalanta var alla jämna historier men tillslut fann sig Ajax på tredje plats i gruppen när allt skulle summeras och fick rikta in sig på Europa League-slutspel istället.

Europa League-slutspelet började mycket positivt då Ajax slog ut Lille, som kom att bli franska ligamästare senare under våren, och följde upp det med att utklassa Young Boys i åttondelsfinalen. Men i kvartsfinalen mot Roma lyckades man lägga krokben för sig själva och åka ut mot ett lag som egentligen var sämre än Ajax. Kvartsfinal i Europa League utan dopningsavstängde André Onana och icke-registrerade Sébastien Haller är inte dåligt men man hade hoppats på mycket mer. Ajax VD Edwin van der Sar gav säsongen 7,5 i betyg på en tiogradig skala när han tillfrågades, och att en säsong får det betyget när Ajax vinner dubbeln säger en del om klubbens ambitionsnivåer.

Med det sagt är det hög tid att analysera Ajax spel, hur bra var det egentligen? Vad fungerade bra? Vad fungerade inte? Vilka spelare presterade och vilka gjorde inte? Och vilken effekt hade olika spelare på lagets prestationer?

Till att börja med, det mest grundläggande. Ajax xG (expected goals) i alla tävlingar snittade 2.65. Det faktiska antal mål per match i alla tävlingar Ajax snittade var 2.68. Man gjorde alltså aningen fler mål än man förväntades, vilket förstås är positivt. Att det inte skiljer mycket mellan siffrorna visar också att Ajax inte gjorde en massa slumpmål utan man snittade många mål och förtjänade dem. I andra änden, hur många mål förväntades Ajax släppa in? 1.04. Hur många släppte Ajax in? 0.82 per match. Man förväntades alltså släppa in minst ett mål per match men snittade lite mindre än det, också positivt inte minst för Ajax målvaktsspel.

Bollinnehavet i Ajax matcher var i snitt 60 % - 40 % i Ajax favör, som det brukar vara. Ajax snittade 563.32 passningar per match, drygt 200 fler än motståndarna i snitt hade i matcher mot Ajax. Ajax passningsprocent låg på 86.1 % vilket också är rimligt och som förväntat. Man är duktiga på att hålla i bollen.

Kollar man på statistiken i Eredivisie blir förstås siffrorna ännu bättre för Ajax, där är man naturligtvis mer dominanta. Man snittade 3 mål per match i ligan (aningen bättre än xG:et, 2.9) och snittade 0.68 insläppta per match (märkbart lägre än xG, 1.01).

I Champions League-matcherna var det jämnare. I hemmamatchen mot Liverpool, som Ajax förlorade med 0-1 på ett självmål av Nicolás Tagliafico, var xG ganska jämnt (1.46 för Ajax, 1.71 för Liverpool), man hade alltså kunnat förvänta sig att Ajax fått in åtminstone ett mål och det var väl så de flesta kände efteråt. Liverpool vann bollinnehavet knappt, 53 % - 47 % och man var jämna i övriga basala statistiska kategorier med. I bortamatchen mot Atalanta som slutade 2-2 presterade Ajax mål i linje med xG (2.09) medan Atalanta överpresterade lite (1.59). Lagen hade lika många skott totalt och på mål, Ajax vann bollinnehavet men Atalanta var bättre i duellspelet.

Bortamatchen mot FC Midtjylland, när corona drog igenom Ajax trupp, vann Ajax med 2-1. Statistiskt sett var den jämn. Mötet i Amsterdam dominerade Ajax ungefär som man gör i ligamatcher, och vann med 3-1. Andra Liverpoolmatchen, som också slutade med förlust 0-1, var ett verkligt surt äpple för Ajax att bita i. Matchen var återigen jämn men Ajax hade bättre xG (1.76 mot 1.49), vann bollinnehavet 55 % - 45 % och vann flest närkamper (108-89). Trots detta förlorade man. Det verkliga bottennappet var sista matchen mot Atalanta då man förlorade med 0-1. Ajax dominerade bollinnehavet men skapade helt enkelt alldeles för lite mot ett Atalanta som låg på försvar och tog den chans de fick, lagen hade 2 skott på mål vardera, Atalanta satte sitt. xG: 0.52 för Ajax, 1.04 för Atalanta. Holländsk ineffektivitet mot italiensk effektivitet.

I Europa League såg det bättre ut. I första matchen mot Lille, som man vann med 2-1 på bortaplan, var Ajax dominanta. 1.84 i xG mot 0.42 för Lille, man tillät bara ett avslut på mål, tre avslut totalt, från Lille. Man vann bollinnehavet klart, 63 % mot 37 %, och vann även fler närkamper. I returen var det jämnare, Ajax hade samma xG som i första matchen men Lille kom upp till fler läge och hade 1.79 i xG. Bollinnehav och närkamper var knappt i Lilles favör, men Ajax var mer effektiva, Lille hade 18 avslut men bara 4 på mål och deras enda mål kom på straff. Ajax hade 8 avslut totalt och 7 av dem på mål.

Första matchen mot Young Boys (3-0) var kanske Ajax bästa på hela säsongen då man totalt körde över schweizarna som ändå får ses som kvalitativt motstånd då de tagit sig så långt och hade en respekterad tränare i Gerard Seoane som nu fått Bayer Leverkusen-jobbet. Ajax hade 4.01 i xG, Young Boys 0.18 så 3-0-segern var i underkant. Ajax hade 21 avslut, 9 på mål medan Young Boys bara hade 1 avslut överhuvudtaget. Ajax slog 715 passningar, 634 av dem gick till rätt adress, 88.6 % det, det var få matcher överhuvudtaget den här säsongen då Ajax hade bättre passningsspel än så. Även bollinnehavet och närkampsspelet var förstås i Ajax favör.

Det var i kvartsfinalen mot Roma allt gick snett. Vi minns den första matchen som en märklig historia där Roma bjöd på gigantiska ytor i försvaret och att Ajax inte utnyttjade det tillräckligt, samtidigt som Kjell Scherpen i målet stod för en kostsam tavla. Matchen slutade med 1-2-förlust efter att Scherpen tappat in en frispark och Roma gjort mål på en hörna i slutet. Ajax xG var hela 3.12 men man lyckades alltså bara få in en boll i mål vilket visar vilken dålig skärpa man hade. Roma hade 0.91 i xG, talande för vilka slumpbollar de fick med sig.

I returen på Olimpico, där Roma tajtade till sitt försvarsspel betänkligt hade Ajax det svårare att skapa chanser, och inte blev man bättre på att ta tillvara på dem. Matchen slutade 1-1, Ajax xG var 1.38 och Romas 1.11, så det andra mål Ajax hade inne som dömdes bort av VAR var närmast i överkant. Ajax hade ett förkrossande bollinnehav (73 %) men bara 8 avslut, hälften av dem på mål.

Det som vållade problem för Ajax var alltså dels chansskapandet men också tillvaratagandet av chanser, i matcher mot lågt stående, välorganiserade försvar. Hemmamatchen mot Atalanta och bortamatchen mot Roma var de stora fadäserna, och i båda var chansskapandeet ett stort problem, spelet i övrigt var sig överlag likt. Noterbart är att man gjorde väldigt bra ifrån sig mot Lilles välsamlade, titelvinnande försvar.

Tittar man på enskilda spelare kan till att börja med noteras att Dusan Tadic betydelse för laget är så stor som man tror. Han hade flest assister i Eredivisie, 16 stycken, hans 14 mål till det innebär att han var direkt involverad i 30 mål i ligan, bara Feyenoords Steven Berghuis (32) trumfar det. Noterbart är också att Davy Klaassen hade flest “hockeyassister” i ligan, dvs passningen till den som spelar fram till målet, med 7 stycken. Tadic ledde ligan i antal bollberöringar i offensivt straffområde överlägset, 215 stycken, före PSV:s Donyell Malen på 181 och Jesper Karlsson på 146. Det säger en del om hur Ajax belägrar offensivt straffområde och hur involverad Tadic är i det.

Ryan Gravenberch är trea på listan över flest lyckade passningar i Eredivisie, efter PSV:s mittbackar Olivier Boscagli och Jordan Teze, och före Marcos Senesi i Feyenoord och Miguel Araujo i Emmen. Gravenberch alltså ende mittfältare på topp fem, övriga mittbackar. Det talar dels om hur inflytelserik Gravenberch varit som spelmotor och hur navet i Ajax är längre fram än andra lag. När det gäller flest passningar fram till sista tredjedelen är Daley Blind trea på listan med 401 totalt — betänk då att han missade de sista månaderna skadad. Blind snittade 17.41 passningar fram till sista tredjedel per match, fler än 2 mer i snitt än någon annan. Lisandro Martínez femma på den listan med 11.52. Också bra, men även om Martínez fina uppspel blev än viktigare för Ajax när Blind var skadad visar det ändå tydligt på Blinds betydelse för laget. Även vad gäller progressive passes (en passning framåt i planen som ämnar att föra laget betydligt närmare mål) är Blind totalt överlägsen. 21.01 i snitt — tvåan Boscagli hade 15.23. Därefter har vi Martínez på 13.34.

Iögonfallande passningsstatistik är också att Tadic är förkrossande överlägsenhet vad det gäller key passes, med 51 st leder han ligan klart — Berghuis var närmast med 33. Antony för övrigt femma på listan med 23.

En av de mer häpnadsväckande förvandlingar man sett i Ajax på länge såg man i Edson Álvarez spel den här säsongen. Han var ifrågasatt hos många supportrar efter sin debutsäsong, och under hösten ökade bara tvivlen runt honom. Men någonting klickade plötsligt och under våren växte han ut till en av lagets bästa spelare. Hans närkampsspel, positionering, rörelse, passningsspel, allt såg bättre ut för blotta ögat. Hans förbättring syns i statistiken. En jämförelse mellan Álvarez anno 2019/20 och Álvarez 2020/21 i flera statistiska kategorier:

Brytningar: 5.23 > 5.89
Lösa bollar vunna: 39 % > 52 %
Återvunna bollar på offensiv planhalva: 37 % > 40 %
Långpassningar som går till rätt adress: 55 % > 60 %
Passningar framåt i planen: 17.27 per match > 17.89 per mach

Inga chockerande förändringar i siffrorna kanske, men ändå positiva trender, framför allt fann Álvarez sin roll i Ajax taktiska system mer. Och hans värde för Ajax blev tydligare, Erik ten Hag har pratat om hur både Álvarez och Martínez passionerade, aggressiva spelstilar bidrar med något nytt till laget. Den match som tidigare nämnt kanske var Ajax bästa för säsongen, 3-0-segern mot Young Boys, definierades för övrigt av Álvarez dominanta insats då han vann 19 närkamper, en rekordnotering i Europa Leagues slutspelsrundor.

Jämför vi de två brassarna som konkurrerar om samma position, de goda vännerna Antony och David Neres ser vi att nye Antony överglänste Neres knappt i flera hänseenden. Antony lyckades med 57 % av sina dribblingar jämfört med Neres 49 %. Han slog fler inlägg än Neres (4.4 mot 3.2) och var mer pricksäker med dem (35 % till rätt adress jämfört med 32 %). Gällande progressive runs (när en spelare driver bollen över en längre tid för att föra laget närmare mål) snittade Antony 3.48, Neres 2.06. Med det sagt hade Antony en noterbar formdipp under våren då han gick en lång tid utan att göra mål, samtidigt som Neres blev bättre under vårkanten och bland annat avgjorde cupfinalen.
Sébastien Haller hade direkt en positiv effekt på laget. Det kan ses i att han gjorde fler mål, var mer träffsäker med sina skott, vann fler nickdueller och snittade fler bolltoucher i offensivt straffområde.

En intressant jämförelse är också mellan Perr Schuurs och Jurriën Timber, som under säsongen spelade till sig Schuurs plats i startelvan och spelade sig hela vägen till en EM-plats. De är jämna i flera kategorier som antal brytningar per match, passningsprocent, vunna närkamper och vunna luftdueller. Schuurs slår fler långbollar per match (5.61) än Timber (2.8), och med högre träffsäkerhet (58 % till rätt adress kontra 47 %). Timber dribblar mer (2.77 dribblingar per match jämfört med Schuurs 0.64). Detta helt i linje med deras spelstilar, det finns inte riktig någon statistik som visar hur Timber överpresterat Schuurs, de är båda väldigt duktiga mittbackar, det kan vara så simpelt som att Timber passar in i Ajax bättre och har ett bättre samspel med Martínez/Blind. Därtill är Timber snabbare än Schuurs.

Det blev tydligt att saker föll på plats för Erik ten Hag taktiskt under våren. Det som gäller för nästa säsong är att nu bygga vidare på det här, bli bättre på att skapa chanser även mot välorganiserade försvar och vara mer effektiva framför mål.

All data hämtad från Wyscout.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-04 17:03:35
Author

Fler artiklar om Ajax