Lagbanner
De Klassieker spelas inför tomma läktare — tack och lov
Steven Berghuis spelar med en hotbild runt sig.

De Klassieker spelas inför tomma läktare — tack och lov

På söndag reser Ajax till Rotterdam för att ta sig an värsta rivalerna Feyenoord. På grund av rådande restriktioner i Nederländerna med anledning av covid-19-pandemin kommer matchen spelas inför tomma läktare. Fotboll utan publik är normalt sett inget någon gillar. Men just vad gäller den här matchen är det nog det bästa som kunde hända.

Det är i år 100 år sen den första De Klassieker spelades, 9 oktober 1921. 197 derbyn senare står vi nu här, med Feyenoord - Ajax inför dörren, på fjärde söndagen i advent. Det kommer inte bli något grandiost hundraårsjubileum dock. De Kuips läktare kommer gapa tomma. Då Nederländerna återigen gick in i en lockdown för att kontrollera smittspridningen av covid-19 har alla fotbollsmatcher sen 12 november spelats utan publik. Nyligen förlängdes restriktionerna till 14 januari vilket satte definitivt punkt för Feyenoords förhoppningar om att välkomna sin publik.

Sin publik, för sedan 2009 har inga bortasupportrar varit tillåtna på De Klassieker. Detta efter decennier av våldsincidenter. 1981 träffades Ajax-spelaren Wim Jansen, som tagit det förbjudna steget från Feyenoord, i ögat av en isboll under De Klassieker. 1989 kastade en Feyenoord-huligan en spikbomb mot Ajax-supportrar på De Meer, 19 personer skadades i explosionen. 1997 slog Feyenoord-huliganer ihjäl Ajax-supportern Carlo Picornie under det ökända Slaget vid Beverwijk, när firmorna drabbade samman vid sidan av en motorväg. 2004 stormade Ajax-huliganer planen under en reservlagsmatch klubbarna emellan, Feyenoord-spelaren Jorge Acuña fick föras till sjukhus för kontroll. Robin van Persie fick räddas av Jong Ajax-tränaren John van 't Schip och spelaren Daniël de Ridder. 2005 blev det stora upplopp utanför De Kuip efter matchen med slagsmål mellan firmorna och polisen.

2009 fattades så beslutet att portförbjuda bortasupportrar från matcherna, ja från hela städerna under matchdag. Amsterdams och Rotterdams dåvarande borgmästare skrev ett avtal som gjorde det gällande. Senare samma år möttes lagen i cupfinalen, som då för första gången spelades över två matcher istället för en, en i varje stad. Ajax vann och Jan Vertonghen tvingades böta efter att under firandet lett Ajax-supportrar i en nidramsa om Feyenoord.

Avtalet som förbjöd bortasupportrar på De Klassieker skulle först gälla i fem år. Men efter att Ajax-supportrar kastade in bengalpjäser på planen under cupfinalen mot Zwolle 2014 förlängdes förbudet över 2016/17. Det har senare förlängts flera gånger, även om Ajax på senare år velat häva det. 2015 brändes Ajax officiella supporterlokal ner. Utredningen om mordbranden ledde aldrig till något åtal men självklart var Feyenoord-huliganer huvudmisstämkta. 2016 byttes målvakten Kenneth Vermeer sida från Ajax till Feyenoord. I nästa De Klassieker hängde några supportrar en docka iförd Vermeer-tröja i en snara ner från läktaren. Ajax stängde av både sektionen och de skyldiga till nästa derby.

I maj 2019 blev det huliganslagsmål i Amsterdam runt en amatörmatch mellan Amsterdamlaget AVV Swift och SC Feyenoord, då Feyenoord-huliganer rest in för att "backa" SC Feyenoord och Ajax-huliganer stöttade Swift. Senare samma månad fick U19-matchen mellan Ajax och Feyenoord stoppas efter att Ajax-huliganer kastat sten på Feyenoords spelarbuss och försökt ta sig in på läktaren där Feyenoord-spelares familjer satt. Johnny Heitinga och Dirk Kuyt som då tränade de olika lagen fick gå emellan.

Så med allt detta och mycket mer i bakgrunden byggdes spänningarna på ännu mer i somras då Feyenoords kapten Steven Berghuis såldes till Ajax. Allt om den övergången och varför den är så känslig går att läsa här. Berghuis har haft en mycket bra höst i Ajax, i en ny roll som tia har han växt ut till en nyckelspelare i laget. Han bidrar med mål och assist och verkar mer lugn och harmonisk än han var i Feyenoord där han tyngdes ner av att ansvara för allting i offensiven själv. Nyligen blev han pappa till en dotter och verkar må väldigt bra.

Detta trots att han för några månader sen polisanmälde dödshot han mottagit sen övergången. Han lämnade in 19 A4-sidor fulla med hot som bevismaterial. Steven Berghuis förväntas starta matchen på söndag. Därför är jag för första gången glad över att en fotbollsmatch ska spelas inför tomma läktare. Jag hade annars varit väldigt oroad över Steven Berghuis säkerhet. Hatet mot honom är så starkt, det är inte bara 12-åringar på Instagram som kommenterat något elakt. Det är mängder av konkreta mordhot.

Nu är jag bara lite oroad. För Feyenoord har nyligen visat att man inte kan lita på deras matcharrangemang, ens när det är tomma läktare. Under sista omgången av Eredivisie i våras, när alla matcher spelades inför tomma läktare, lyckades Feyenoord-ultras ändå ta sig in på De Kuip, hela vägen till planen, med bangers och bengaler inkastade, för någon slags märklig aktion som aldrig blev riktigt klargjort vad syftet med den var — en vag protest mot någonting. Om Feyenoord inte ens kan hålla supportrar borta från planen när läktarna är tomma, kan man lita på att de skulle klara av det med supportrar på läktarna under högriskmatchernas högriskmatch? Kan man lita på att de skulle kunna se till att folk inte smugglade in vad fan som helst för att använda till gud vet vad?

Fotboll utan supportrar är ingenting. Fotbollsmatcher ska spelas med publik, egentligen. Men just på söndag är det nog bra att det inte görs.

Jag hoppas att matchen på söndag blir fri från incidenter. Jag hoppas att Steven Berghuis sätter en boll i krysset.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-12-17 16:28:34
Author

Fler artiklar om Ajax