Lagbanner
De Toekomst: En gyllene generation på väg att slå igenom?
Supertalangen Ryan Gravenberch leder en potentiell ny gyllene generation.

De Toekomst: En gyllene generation på väg att slå igenom?

Talangflödet på Ajax berömda ungdomsakademi De Toekomst sinar aldrig, och nu är det spännande tider då generationen spelare födda 2002/2003 börjar komma upp i a-laget då de pekats ut som en möjlig gyllene generation redan i unga år.

Ryan Gravenberch, 18 år, mittfältare

Hösten 2018 blev den då 16-årige supertalangen Ajax yngste debutant någonsin med ett inhopp mot PSV. Förra säsongen slog han sig in i a-laget på allvar och fick mer och mer speltid ju längre säsongen led innan corona avbröt den. Nu har Ryan Gravenberch chansen att få sitt verkliga genombrott. Han ser ut att ha spelat till sig en startplats på mittfältet under försäsongen och kan bli ett av de stora utropstecknen i Eredivisie. Är en begåvad playmaker med fint passningsspel, bra teknik och tillslag. Både förra säsongen och under försäsongen har han också visat upp sin skicklighet i kombinationsspel med sina lagkamrater vilket lett till flera mål både för honom själv och andra. Behöver slipa bort vissa nonchalanta drag, gör han det har vi här en framtida världsstjärna.

Jurriën Timber, 19 år, högerback/mittback

Tog stora kliv i sin utveckling förra säsongen då han imponerade stort som kapten i Jong Ajax där han vecka in och vecka ut spelade oerhört stabilt och ledde försvaret. Det gjorde att han precis innan coronaavbrottet fick debutera i a-laget. Har befäst sin a-lagsplats under försäsongen och fått främst spela som mittback där han plötsligt är väldigt långt framt i kön om mittbacksplatserna då flera spelare lämnat. Lite liten som mittback men väger upp det med spelförståelse och spelskicklighet.

Quinten Timber, 19 år, mittfältare

Jurriëns tvillingbrorsa Quinten har inte fått göra officiell a-lagsdebut än, men har spelat med a-laget på försäsongen. Hans mångsidighet imponerar, han trivs bäst på mittfältet men har kunnat hjälpa till både i backlinje och kedja när det behövts. Hans rörelsemönster och teknik imponerar, han har en förmåga att ta sig rakt fram och jobba över stora ytor samtidigt som han också kan spela smånätt för att ta sig ur trängda lägen. Kan bli en gedigen tvåvägsmittfältare.

Naci Ünüvar, 17 år, mittfältare/ytter

Den mest omhuldade talangen i akademin sedan Appie Nouri. Bär flera likheter med Appie i spelstil och sätt att vara — likt Appie oerhört omtyckt för sitt glada humör och alltid varit en ledartyp i sina ungdomslag. Hans briljanta öppnande passningar och glimrande teknik påminner också om Appie, men Naci är aningen målfarligare än Appie var, och Appie var då knappast målsnål. Är i sitt esse som tia och playmaker, men kan också utgå från vänsterkanten och skära inåt för att skapa chanser. Det var på den positionen han fick a-lagsdebutera i cupen förra säsongen och förmodligen där han kan få göra ligadebut snart med. En av världens mest spännande talanger och han är fast besluten om att stanna i Ajax där han vill slå igenom.

Sontje Hansen, 18 år, ytter/center

En till från den gyllene generationen 2002 som redan fått debutera i a-laget. Ett inhopp i slutminuterna av cupmatchen mot Telstar förra vintern följdes upp av lite drygt 10 minuter mot ADO Den Haag i ligan sedan, då publiken jublade varje gång Missjone “Sontje” Hansen fick bollen. I yngre år var han främst center i ungdomslagen och öste in mål, men nu spelar han främst som ytter på grund av sin storlek och snabbhet. Gillar att skära in från kanten och använda sin kreativitet. Rötterna i Curaçao och hans mamma är stor Ajax-supporter så att sonen inte bara fick en plats i akademin som 11-åring utan sedan kontrakt som 16-åring och a-lagsdebut som 17-åring är stort för familjen.

Devyne Rensch, 18 år, mittback

Ett av de stora utropstecknen under försäsongen har varit Devyne Rensch. Han har varit en stöttepelare i ungdomslagen för 02:orna och var även en nyckelspelare när Holland vann U17-EM. Den officiella a-lagsdebuten lär komma snart efter hans imponerande försäsong då han fått speltid på alla platser i backlinjen och imponerat. Är i sitt esse som mittback, helst till vänster då på grund av att han är vänsterfotad och har en utmärkt uppspelsfot, men hans offensivlusta har gjort att han fungerat väl som ytterback också och till och med gjort två mål i träningsmatcherna. Då flera backar sålts i sommar finns det utrymme för Rensch att ta för sig. Är en klassisk Ajax-mittback i att hans främsta styrkor är passningsspelet och speluppfattningen.

Kenneth Taylor, 18 år, mittfältare

En till stöttepelare hos 02:orna har varit Kenneth Taylor som likt Rensch lär få a-lagsdebutera snart efter en fin försäsong. Vissa likheter med Donny van de Beek finns — det blonda håret och förmågan att anta vilken som helst av Ajax tre traditionella mittfältsroller, men Taylor är mer av en tillbakadragen spelfördelare än löpmaskinen Donny. Utomordentlig passningsspelare och fin vänsterfot. Talanger som Ünüvar och Hansen syns kanske tydligare men Taylor är den typen av spelare vars avtryck nästan märks tydligast när han inte är där, för då har hans lag alltid spelat sämre. Kan vara ett nav i mittfält och fördela bollar ypperligt.

Brian Brobbey, 18 år, center

“Brobbeast” som han kallats står verkligen ut för sin kombination av fysik och spelförståelse. Är ett fysiskt praktexemplar, stor och muskulös vilket gör honom nästan omöjlig att flytta på för motståndarna. Men också snabb och målfarlig. Är också mycket mer än en ung kille som kommit långt på att han kunnat fysiskt köra över jämnåriga kamrater med sin storlek, han har en väldigt bra spelförståelse som gör att han använder sin kropp till sin fördel på bästa sätt. Utomordentlig på att hålla i och täcka bollen för att ge lagkamrater chans att flytta upp. Väldigt skicklig på att i trängda lägen hålla bollen och sen kunna effektivt vända upp för skott eller passning. Lite underskattad framspelare, har matat in mål men också assist. 7 mål på 13 matcher i Jong Ajax förra säsongen visar också att han klarar av att utmärka sig även mot fullvuxna män. A-lagsdebut lär komma under säsongen. Rötter i Ghana och har tre äldre bröder som alla är fotbollsspelare: Samuel Brobbey, Kevin Luckassen och, mest känd, Derrick Luckassen.

Youri Regeer, 17 år, mittfältare

Född 2003, jämnårig med Ünüvar och likt honom en som spelat med äldre i flera år nu. Debuterade i Jong Ajax förra säsongen och lär mest spela för dem den här säsongen, om än det kanske blir Youth League-matcher med U18-laget också. Och om han har tur, a-lagsdebut med. Mycket spelintelligent, absolut bäst som mittfältare men har kunnat gå rakt igenom centrallinjen, ryckt in som mittback och som falsk nia därtill. Passningsskicklig och en smart löpvillig tvåvägsspelare.

Anass Salah-Eddine, 18 år, vänsterback

Lovande vänsterback som anslöt till akademin från AZ när han var 16. Tyvärr skadade han fotleden- och smalbenet allvarligt i augusti vilket håller honom borta från fotbollen i månader. Mycket tråkig tajming det, han hade annars säkert fått göra försäsongen med a-laget och haft chansen att visa upp sig som Nico Tagliaficos potentiella arvtagare. Anfallsglad och med en fin vänsterfot.

Liam van Gelderen, 19 år, högerback/mittback

Lovande backtalang som tog ett bra kliv i sin utveckling förra säsongen då han blev ordinarie i Jong Ajax. Efter att tidigare varit mittback har han senaste året kommit till sin rätt som högerback där han fått utlopp för sin snabbhet och offensiva skicklighet. Belönades med ett nytt kontrakt i somras och lär få debutera i a-laget under säsongen.

Neraysho Kasanwirjo, 18 år, mittback

Brådmogen mittback som fick göra matcher i Jong Ajax förra säsongen. Drogs med lite skadeproblem innan men frisk nu och har fått göra en del a-lagsframträdanden på försäsongen. Spelskicklig men också duktig i närkampsspelet och rapp i steget.

Christian Rasmussen, 17 år, högerytter/center

Anslöt från FC Nordsjællands fina akademi i januari 2019 när han fyllt 16. I första hand högerytter men har också spelat som tia och nia i Ajax. Imponerat i Youth League och debuterade i Jong Ajax när Keuken Kampioen Divisie denna säsong. Vass högerfot som han stått för flera riktigt snygga mål med redan.

Eskild Munk Dall, 17 år, ytter/center

En till dansk talang, som anslöt i sommar från Silkeborg. Samma moderklubb som Kasper Dolberg, och likt Dolberg var han ytter där men har testats som center i Ajax — kan han fortsätta i Dolbergs spår bådar det gott. Avig och teknisk.

Jeppe Kjær, 16 år, ytter/mittfältare

Den senaste av de danska talangerna Ajax plockat in över det sista året, och den mest beryktade. På sin 16:e födelsedag, den 1 mars i år, debuterade han för AC Horsens i Superligæn och blev därmed den yngste debutanten i ligan någonsin. Några matcher senare blev han också den yngste målskytten någonsin. Scoutad och jagad av flera toppklubbar men valde Ajax i sommar. Som ytter han fick chansen i Superligæn men säger sig själv trivas bäst som tia då han får mer utrymme som speluppläggare.

Kristian Hlynsson, 16 år, mittfältare

Isländsk talang, född i danska Odense, kom till Ajax från Breidablik i februari i år när han fyllde 16. Verkar ha potential att kunna användas både i en offensiv roll och i en mer tillbakadragen roll på mittfältet.

Enric Llansana, 19 år, mittfältare

Född i Tarragona och har katalanskt påbrå men uppväxt i Holland och det är de han representerat i u-landslag. Skicklig “sexa”, det vill säga som defensivt ankare på mittfältet där hans utmärkte passningsspel ligger bakom mycket. Också använts en del som mittback av Johnny Heitinga i U18-laget för att förbättra uppspelen men det är på mittfältet han trivs bäst. Kommit tillbaka från en knäskada för några år sen och Ajax belönade honom med hans första kontrakt mitt under rehabiliteringen för att visa att man tror på honom. Debuterade i Jong Ajax ifjol och förväntas vara en stöttepelare där den här säsongen och får kanske debutera i a-laget med, gjort ett par matcher med a-laget på försäsongen.

Calvin Raatsie, 18 år, målvakt

Senast Ajax hade en förstemålvakt som kommit upp genom klubbens akademi var Kenneth Vermeer. Senaste gången Ajax akademi fick fram en verklig stjärna på positionen var Maarten Stekelenburg, som nu återvänt till klubben. Kan Calvin Raatsie bli nästa? Han har haft en stadig utveckling år för år, var förstemålvakt i U17-landslaget som vann EM och har nu officiellt flyttats upp i Jong Ajax-trupp. Lär dela sin tid mellan de och U18-laget. Hans spel med fötterna gör honom till en klassisk Ajax-målvakt.

Joël Ideho, 17 år, ytter

Ny talang som anslutit från Willem II i sommar. I sin första match för Ajax U18 stod han för oerhört läckert chippmål. Snabb, teknisk och avig. Möjligt utropstecken i U18 den här säsongen.

Kian Fitz-Jim, 17 år, mittfältare

Amsterdamfödd talang som via AFC och AZ kom till Ajax inför förra säsongen. Mycket spännande löfte som står ut på planen med sitt spel som tia. Kreativ, produktiv och kan verkligen göra det oväntade.

Rio Hillen, 17 år, mittback

Holländsk/brasiliansk mittback som anslöt från AZ tillsammans med Fitz-Jim förra säsongen. Valde Ajax före Chelsea och andra storklubbar som jagade honom. Drogs med skadeproblem sin första säsong i Ajax men har ändå redan hunnit imponera med sin uppspelsfot och trygga mittbacksspel.

Julius Dirksen, 17 år, mittback

Anslöt från Zwolle som 15-åring och har i det tysta haft en stark utveckling sen dess. Lugn och klok mittback med ledaregenskaper. Vänsterfotad så har han fått spela lite som vänsterback med, men trivs bäst centralt där hans uppspelsfot kommer till sin rätt. Också fått spela lite som sexa för att förbättra hans spel framåt ytterligare.

Olivier Aertssen, 16 år, mittback

Den kanske mest spännande backtalangen av dem alla. Född i lilla Veldhoven spelade han för lilla föreningen Kloetinge tills han var 14, då han fick plats i Spartas fina akademi. Ajax har ett samarbete på ungdomssidan med Sparta vilket gjorde att Aertssen hamnade på klubbens radar och förra året som 15-åring bytte han till Ajax. Haft en stormaktig utveckling i båda klubbarna, under sin första säsong i Ajax växte han ut till en stöttepelare i U17-laget och har nu flyttats upp till U18-laget (det som tidigare var U19, men som på grund av en omstrukturering i holländsk ungdomsfotboll blivit U18). Snacket som går runt honom nu påminner en del om hur det talades om Matthijs de Ligt i samma ålder. Inte exakt lika fysiskt stor som de Ligt men passningsspelet och spelförståelsen påminner mycket om honom.

Charlie Setford, 16 år, målvakt

Om inte Raatsie blir nästa målvaktsstjärna från akademin, blir Charlie Setford det? Tidigare i sommar belönades han med sitt första kontrakt och det hör inte till vanligheterna att Ajax skriver seniorkontrakt med målvakter så fort de fyllt 16. Född i Haarlem men har en engelsk pappa och representerat både England och Holland på ungdomslandslagsnivå. Uppflyttad till U18-truppen redan.

Amourrichio van Axel Dongen, 15 år, ytter

En av de mer spännande spelarna i akademin kan tyvärr vara förlorad för Ajax. Det ryktas att han kommer skriva på för Chelsea senare i september när han fyller 16. Missade nästan hela förra säsongen på grund av skada och ska tydligen inte gilla att Ajax inte var snabba nog att erbjuda honom ett kontrakt. Synd då van Axel Dongen redan som 14-åring glänste i U17-laget och nu hade chansen att visa upp sig i U18-laget. Teknisk, målfarlig och kreativ.

David Kalokoh, 15 år, ytter/center

20 mål och 12 assist på 23 matcher för U15-laget förra säsongen gjorde minst sagt avtryck i akademin. Fortsätter han på inslagen väg i U17-laget nu så kan Kalokoh gå spikrakt uppåt. Kan spela på flera positioner där framme, och bevisligen stå för både mål och framspelningar. Håller även båda fötterna på jorden, talar nu om att han måste fortsätta jobba hårt och förbättra sin spelförståelse för att nå a-laget. Spelade tidigare i VVV-Venlos ungdomslag, valde som 13-åring Ajax före Feyenoord.

Raphaël Sarfo, 16 år, ytter

Snabb ytter med ghanansk påbrå. Teknisk och har visat framfötterna både som framspelare och målgörare. Del av U17-laget med chans att få speltid också i U18-laget denna säsong.

Julian Rijkhoff, 15 år, center

En väldigt spännande centertalang. Har gjort 7 mål på 5 matcher för U15-landslaget sedan han debuterade där tidigare i år. Öst in mål i Ajax ungdomslag också. Tillhör U17-truppen nu men lär ha goda chanser att spela för U18 snart med. Hans storlek är knappast ett hinder, han har länge varit huvudet högre än sina jämnåriga. Men likt Brobbey handlar det inte bara om att hans storlek hjälpt honom göra avtryck mot mindre motståndare, hans speluppfattning har gjort att han matat in både mål och assist. Hans kombination av teknik, hjärna och storlek gör honom till en ganska unik centertalang i klubben.

Gabriël Misehouy, 15 år, mittfältare

Fyllde 15 först i juli men redan varit en nyckelspelare i U16-landslaget ett tag. Spännande talang som styr spelet och bidrar med mål och assist. Ghananskt påbrå. Har spelat i Ajax ända sen han var sju år gammal så väldigt välskolad i klubben.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-09-07 15:51:29
Author

Fler artiklar om Ajax