Lagbanner
Dusan Tadic klar för Ajax
Dusan Tadic är en Ajax-spelare.

Dusan Tadic klar för Ajax

Ajax spänner musklerna inför den kommande säsongen med prestigevärvningen av den serbiske landslagsstjärnan Dusan Tadic från Southampton.

Mitt under brinnande svensk VM-triumf igår gick Ajax ut med att värvningen av Dusan Tadic var i hamn. Det har ryktats om det en längre tid, som ofta var det De Telegraaf som först gick ut med att sportchef Marc Overmars jobbade på att knyta den serbiske landslagsstjärnan till klubben. Många tvivlade på om det verkligen skulle ske - det har hänt förr att Ajax jagat stora namn i början av transfersommaren för att sluta den med betydligt mindre namn. Men nu är det alltså klart - prestigevärvningen är i hamn och en fjäder i hatten för Overmars att han lyckats få hit Tadic (sen får ju framtiden utvisa hur bra det faktiskt blir på planen).

Tadic har skrivit på för fyra år och transfersumman blev lägre än vad som först rapporterades (det lät först som att Ajax skulle slå sitt eget transferrekord som man satte när man värvade Miralem Sulejmani för 16.25 miljoner euro 2008). Summan landade på 11.4 miljoner euro och kan stiga till maximalt 13.7 miljoner euro via bonusar som eventuellt kan lösas ut. Betydligt lägre än de 17 miljoner euro det först talades om. Vad Tadic fick i lön är dock okänt, men han lär säkerligen blivit klubbens bäst betalde spelare.

29-årige Tadic är en offensiv kreatör som kan spela både som offensiv mittfältare och som ytter. Han är tänkt att ersätta Hakim Ziyech som väntas lämna i sommar. Han har ett förflutet i Eredivisie, det var faktiskt Ajaxs nuvarande huvudscout Henk Veldmate som 2010 tog honom från Vojvodina till Groningen, där han imponerade i två säsonger innan han gick vidare till Twente där han växte ut till en av ligans absolut bästa spelare. Ronald Koeman plockade honom till Southampton 2014. Han har gjort 13 mål på 56 landskamper för Serbien, med vilka han igår åkte ur VM med.

Värvningen verkar ha fått en del att höja på ögonbrynen som otypisk Ajax. Det är den, men det är också bra. Tadic är en klasspelare och en värvning för nuet inte för framtiden och det är för nuet Ajax behöver förstärkning - framtiden ser ljus ut med de talanger man redan har. En del har höjt på ögonbrynen för övergångssumman för en med Ajax-mått mätt gammal spelare men 1) Det är inte mycket i dagens fotbollsvärld 2) Tadic är en klasspelre 3) Ajax har staplat pengar på hög och är en ekonomiskt extremt välmående klubb.

Tadic är Ajaxs fjärde nyförvärv efter Zakaria Labyad samt mittbackstalangen Perr Schuurs och yttern Hassane Bandé som båda blev klara under förra säsongen men som anslöt först nu i sommar. Mer förstärkningar är att vänta, klubben hoppas fortfarande göra klart med den argentinske mittbacken Lisandro Magállan och Erik ten Hag har sagt att han förväntar sig förstärkningar i varje lagdel. Det verkar även just nu som att Matthijs de Ligt och Frenkie de Jong, som omgärdats av flyttrykten, stannar.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-06-28 16:20:49
Author

Fler artiklar om Ajax