Lagbanner
Dynamo Kiev 0 - 0 Ajax: Stolpe ut, ribba ut, CL-plats? In!
Det blir Champions League-fotboll i Amsterdam i höst!

Dynamo Kiev 0 - 0 Ajax: Stolpe ut, ribba ut, CL-plats? In!

Dusan Tadic slog en straff i stolpen, Hakim Ziyech skickade en frispark i ribban och Klaas-Jan Huntelaar brände en serie jättelägen – men det spelar ingen roll, AFC Ajax är klart för gruppspel i Champions League för första gången på fyra år!

Efter 3-1 i Amsterdam och en klar klasskillnad mellan lagen var det hoppfullt i Ajax-lägret inför returen i Kiev ikväll. Men jobbet skulle slutföras och Ajax har krackelerat under press förut. Klubben och staden suktar efter Champions League-spel för första gången sen 2014-15. Innan match gick bland annat Jan Vertonghen och Davy Klaassen ut med publikt stöd för klubben i sina hjärtan.

378 Ajax-supportrar reste till Kiev igår. Under måndagen gick Ajax ut i olika kanaler och uppmanade supportrarna att hålla ihop och undvika att röra sig i små grupper ute på stan då rapporter kom in om att Ajax-supportrar anfölls av Dynamo-huliganer. Under tisdagen uppmanades supportrar att samlas för gemensam poliseskort ut till Olympiastadion för matchen, senare uppmanades man ta taxi ut och inte gå på stan alls. Före avspark försökte Dynamo-supportrar storma bortasektionen men polis lyckades få bukt med problemet. Minst en Ajax-supporter hamnade dock på sjukhus efter en incident på stan och rapporteras bli kvar där i flera dagar. Andra Ajax-supportrar samlar in pengar för supportern.

Nåväl, det sportsliga då. Ajax kom till spel utan avstängde Nicolás Tagliafico, som väntat ersattes han av Maximilian Wöber. Ett glädjebesked var att David Neres tillfrisknat från sin lårskada och fanns med på bänken. Med undantaget Wöber var det i övrigt samma startelva som i första mötet med Dynamo, med Dusan Tadic och Hakim Ziyech på kanterna och Donny van de Beek med Frenkie de Jong och Lasse Schöne på mitten.

Hemmalaget inledde bra och pressade första tio minuterna och skapade en riktigt bra chans, när Viktor Tsygankov slog in ett farligt inspel som Benjamin Verbic styrde mot mål, men André Onana stod för en jätteräddning ut till hörna. Men det var egentligen det enda farliga Dynamo skapade. Efter det tog Ajax över taktpinnen och styrde matchen.

Man fick också tidigt ett jätteläge att verkligen punktera tillställningen då domare Damir Skomina inte tvekade att blåsa straff efter en kvart när högerbacken Tomasz Kedziora väldigt tydligt drog omkull Matthijs de Ligt vid en hörna. Dusan Tadic, som satte en straff mot VVV-Venlo nyligen, lurade ner Denis Boyko i ena hörnet och la bollen i det andra – men den tog i stolpen! Returen flög tillbaka ut mot Tadic som vinklade bollen över ribban.

Strax därefter var det nära igen och Ajax borde haft en ny straff. Man fick en frispark strax till vänster om straffområdet. Efter pet med Ziyech slog Lasse Schöne in den efter marken, Klaas-Jan Huntelaar tog hand om bollen vid främre stolpen och fälldes av Kedziora som bara tog ben och ingen boll med sin glidtackling, men efter att blåst straff och frispark i kort succession vågade inte Skomina blåsa en gång till. Det första av många inkonsekventa beslut slovenen tog under kvällen, han släppte släppte flera situationer där Dynamo-spelare kom in sent och om han blåste struntade han i att dela ut gula kort även om dobbarna var uppe. Medan Ziyech fick gult direkt för en sitution där han kom in sent men utan några dobbar framme.

Efter en halvtimmes spel kom nästa bra Ajax-chans när Wöber gick upp och nickade på Schönes hörna. Bollen damp ner för Huntelaar som sköt i burgaveln. Några minuter senare kom man ännu närmre. Tadic hade bollen vid straffområdeslinjen och la ut den till Ziyech som kom på överlappning, Ziyech skickade in ett inspel efter marken som van de Beek avslutade direkt på och bollen strök i utsidan av stolpen.

Några minuter före paus fick Huntelaar sitt första jätteläge. Noussair Mazraoui slog en fin djupledspassning längs kanten för van de Beek som som vanligt kom i en smart löpning. van de Beek skickade in ett inspel efter marken mitt framför mål där Huntelaar kom perfekt i löpning och bara skulle lägga in bollen, men Denis Boyko kom ut från sin linje och gjorde en jätteräddning.

Ajax fortsatte styra efter halvtidsvilan och kom ytterst nära att döda matchen flera gånger om tidigt i den andra halvleken. Först när Mazraoui kom upp bra på Tadics inlägg och nickade bollen hårt ner i backen och den var på väg in vid bortre men Boyko kastade sig och gjorde en ny oerhört stark reflexräddning. Sedan när Serhiy Sydorchuk fällde Ziyech strax utanför straffområdet. Ziyech tog hand om frisparken själv och nu var Boyko överspelad – men då gick bolluslingen i ribban och studsade ut. Med marginalern emot sig så började man bli orolig för hur detta skulle sluta nu...

Men Ajax fortsatte kontrollera händelserna. Man tröttnade lite mot slutet så Dynamo fick ha lite mer boll än tidigare, men ukrainarna hade det svårt att etablera något riktigt tryck eller organisera något farligt anfall. Istället fick dubbla jättelägen att punktera matchen igen. Först när nyinbytte Carel Eiting med en ljuvlig djupledsboll spelade igenom Tadic till vänster. Tadic skickade in ett nytt inspel för Huntelaar – men ännu en gång gjorde Boyko en jätteräddning på Huntelaars avslut. Ajax kom direkt i en ny våg och nu skickade Daley Blind in bollen för Huntelaar som återigen stoppades av Boyko. Bollen rann ut mot höger och Ziyech hann upp den vid kortlinjen och skickade in den mot mål, i princip parallellt med mållinjen rakt mot Huntelaar som inte var beredd och på något vis lyckades undå att göra mål igen.

Det gjorde dock ingenting, för matchen slutade mållöst och Ajax är klara för gruppspelet i Champions League! Ett fantastiskt fint genomfört kval och äntligen är klubben tillbaka på den stora scenen. En eloge ikväll framför allt för den omutliga backlinjen ledd av Daley Blind och Matthijs de Ligt men även med Noussair Mazraoui och Maximilian Wöber som spelade mycket bra. Likt Lasse Schöne, Frenkie de Jong och Donny van de Beek på mittfältet. Kreatörerna Dusan Tadic och Hakim Ziyech var som vanligt i form, och André Onana hanterade det han behövde ypperligt. Ptja, hela laget utom för kvällen målsumpnde Klaas-Jan Huntelaar spelade grymt! Inhopparna Carel Eiting och Dani de Wit likaså i sina roller, framför allt fint att se Eiting, som spelat skitbra i alla matcher han startat men hade problem när han hoppade in sent i Liège, nu kom han in i samma läge och klarade det galant.

Lottningen till Champions Leagues gruppspel sker på torsdag kväll klockan 18:00 och Ajax tillhör seedingsgrupp 3.

Till helgen väntar Vitesse borta i Arnhem, matchen spelas kl 14:30 på söndag.

Matchfakta

Dynamo Kiev 0 - 0 Ajax
Gula kort: Kedziora, Sydorchuk, Shaparenko, Ziyech, Tadic
Dynamo Kiev: Boyko; Kedziora, Burda, Kádar, Pivaric; Shepelev (Garmash '46), Sydorchuk (Shaparenko '64), Buyalskiy (Rusin '85); Tsygankov, Supryaha, Verbic
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Wöber (Eiting '79); van de Beek (de Wit '85), Schöne, F. de Jong; Ziyech, Huntelaar, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-28 23:34:01
Author

Fler artiklar om Ajax