Lagbanner
Edwin van der Sar har avgått som VD
Edwin van der Sar lämnar Ajax.

Edwin van der Sar har avgått som VD

Efter elva år i klubbens toppskikt och de sju senaste som verkställande direktör har Edwin van der Sar avgått från Ajax styre. Det efter ett stormigt år då han ofta kritiserats.

Beskedet kom idag på förmiddagen, utan någon riktig förvarning. Edwin van der Sar lämnar Ajax och rollen som verkställande direktör. Ajax har bett honom rent formellt stå kvar som VD fram till 1 augusti, men hans arbetsuppgifter kommer tas om hand av övriga direktörer medan man söker ersättare.

van der Sar: "Efter nästan elva år i styret är jag färdig. Vi har upplevt fantastiska saker tillsammans, men det har också varit en tuff period. Jag är väldigt tacksam för människorna jag mött och jobbat med under min andra karriär i Ajax, och vad vi uppnått tillsammans. Jag kände behovet av att få lite distans, få lite vila och göra andra saker. Det kändes inte rätt att ta beslut rörande denna fantastiska klubb framöver. Därför har jag bestämt mig för att avgå."

Nytillträdde styrelseordföranden Pier Eringa: "Vi ville att Edwin skulle stanna, men han har fattat sitt beslut. Vi måste respektera det. Den senaste säsongen reflekterar inte hela tiden han var vid rodret i Ajax. Klubben har upplevt många framgångar, har växt mycket och fått internationell berömmelse. Hans arbetsuppgifter kommer överföras till kvarvarande direktörer. Edwin kommer finnas tillgänglig för rådgivning fram till augusti. Vi förväntar oss att kunna presentera ett nytt styre efter 1 augsti. Det är vår ambition att tillföra någon med en Ajax-bakgrund".

Edwin van der Sar tog först plats i styret 2012 som marknadsdirektör medan han explicit groomades för sin framtida position som VD genom att se och lära av företrädarna Michael Kinsenberg och Dolf Collee. 2016 blev han ny VD. Under hans tid som VD har han varit ytterst ansvarig för anställningarna av Peter Bosz och Erik ten Hag som tränare — men även Alfred Schreuder. Ajax har Europa League-final 2016/17, Champions League-semifinal 2018/19, vunnit Eredivisie 2018/19, (etta 2019/20, avbruten pga pandemin), 2020/21 och 2021/22 samt vunnit cupen 2018/19 och 2020/21. Ajax damlag, som startades 2012, har också blivit väsentligt starkare under denna tid, med tre ligaguld och fyra cupguld på sju säsonger. Under van der Sars tid har klubbens ekonomiska läge stärkts betänkligt och även det marknadsmässiga.

De senaste 18 månaderna har dock varit tuffa för van der Sar. I januari 2022 fick han leda en internutredning rörande Marc Overmars sexuella trakasserier av kvinnliga medarbetare och utifrån den tog han sen det fullt riktiga beslutet att Overmars inte kunde vara kvar som sportchef. Helt rätt beslut, men det har inte uppskattats av alla supportrar. Mer rättmätig kritik fick van der Sar för sin oförmåga att hitta en ny sportchef inom en rimlig tid, först 13 månader efter Overmars avgång fick Ajax en ny sportchef i Sven Mislintat. Att ersätta Erik ten Hag som tränare gick inte heller bra, och van der Sars beslut att inte sparka Alfred Schreuder redan i november och stopppa blödningen då har fått mycket kritik. Liksom Ajax agerande på transfermarknaden förra sommaren vilket van der Sar själv var ytterst ansvarig för och högst delaktig i tillsammans med orutinerade interim-sportchefsduon Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar.

Tills vidare kommer alltså van der Sars arbetsuppgifter tas om hand av den övriga ledningsgruppen. Den består av marknadschefen Menno Geelen som varit i Ajax sen 2010 och i styret sen 2016, chiefs sports officer Maurits Hendriks som rekryterades för den nya position (med ansvar för hela sportsliga verksamheten), ekonomichefen Susan Lenderink som haft den rollen sen 2019 samt nye sportchefen Sven Mislintat.

Vem som blir näste VD spekuleras det nu vilt i. Väljer Ajax att befordra inifrån ligger Geelen eller Hendriks bäst till. Geelen, 41, är inget stort namn men har fått mycket beröm för sitt arbete och pekats ut som hjärnan bakom hur Ajax växt mycket varumärkesmässigt på senare år. Hendriks är ny i klubben men inte ny för ledande positioner då han länge var chef för Hollands olympiska kommitté. Det har tidigare florerat rykten om att han varit intresserad av van der Sars jobb på sikt.

Ordförande Eringa säger alltså att ambitionen är att tillföra någon med Ajax-bakgrund. Två namn som passar in på den profilen är Jordi Cruijff och Danny Blind. Jordi har just lämnat sin direktörsroll i Barcelona och Ajax ligger förstås varmt om hans hjärta. Han har tidigare varit sportchef i Maccabi Tel Aviv och basar också över Cruyff Football, Cruyff Foundation och annat eftermäle från sin far.

Danny Blind har efter sin legendariska spelarkarriär i Ajax haft massa olika roller inom klubben, med minst sagt varierad lycka. Så fort han lagt skorna på hyllan 1999 blev han sportchef men avgick efter ett otroligt misslyckat år. Han blev sen U19-tränare och akademichef innan han 2005/06 blev huvudtränare, inte heller det gick så bra. Sen var han assisterande tränare några år innan han 2011/12 hade en kort vända som sportchef mitt under det infekterade inbördeskrig som rasade i klubben då, innan han tillsammans med resten av dåvarande styret tvingades avgå. Sen var han assisterande förbundskapten innan 2015-2017 hade en katastrofal sejour vid rodret själv. 2018-2021 var han tillbaka i Ajax som styrelseledamot innan han lämnade för att på nytt bli assisterande förbundskapten.

En annan Ajax-man är Keje Molenaar som spelade för klubben 1980-1984. Efter spelarkarriären blev han advokat. På Johan Cruijffs inrådan var han från 2010 och ett par år styrelseledamot i Ajax. För tillfället ingår han vid sidan av advokatjobbet i FC Volendams styre, där det nu lugnat ner sig efter att tidigare år stormat en del internt. För övrigt är han genom dottern AnneKee svärfar till Matthijs de Ligt.

Sen finns även Clarence Seedorf, som dock nyligen fick en styrelsepost på holländska fotbollsförbundet. Patrick Kluivert är just nu arbetslös efter att tidigare bland mycket annat varit sportchef i PSG och akademichef i Barcelona. Edgar Davids, som ingick i styrelsen som tvingades avgå efter att Johan Cruijff lett en revolt 2011-2012, är just nu assisterande förbundskapten. Studioexperten Marciano Vink, som spelade för Ajax 1988-1993 och vars son Skye är en av ungdomsakademins största talanger just nu, har av vissa kastats fram som en kandidat till ett jobb i klubben.

Eringas ord att ambitionen är att tillföra en med Ajax-bakgrund i styret behöver inte innebära att det nödvändigtvis är på VD-positionen. Är det tänkbart att Menno Geelen befordras och Demy de Zeeuw kommer in som ny marknadschef? de Zeeuw, som var med och vann Ajax 30:e ligaguld 2010/11, har efter karriären sadlat om och blivit en framgångsrik entreprenör med klädmärket BALR.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-05-30 15:56:00
Author

Fler artiklar om Ajax