Lagbanner
En staty för Cruijff, en bok om Nouri
Ajaxs supportrars insamling för en staty av Johan Cruijff har nått sitt mål.

En staty för Cruijff, en bok om Nouri

Två nyheter om två Ajax-legendarer har kommit ut i dagarna: Ajax-supportrars insamling för en staty av Johan Cruijff har nått sitt mål rekordsnabbt, och välrespekterade Amsterdam-journalisten Henk Spaan har gett ut en bok om Abdelhak Nouri.

I slutet av juli organiserade några Ajax-supportrar gruppen Deze Man Verident Een Standbeeld (holländska för "Denna man förtjänar en staty"), vars syfte helt enkelt var att organisera en insamling av pengar för att ge en konstnär uppdraget att skapa en staty av Johan Cruijff. Via kollekt på hemmamatcher och en del onlinedonationer har målsumman på 75 000 euro idag nåtts. Ajax har officiellt stöttat insamlingen men det är Ajaxs supportrar som på bara tre månader gemensamt samlat in till detta minnesmärke över den störste genom alla tider. Man kommer nu intervjua olika konstnärer under en period innan man beslutar vem som får det ärevördiga uppdraget, man hoppas kunna offentliggöra vem som får uppdraget innan årsskiftet. Tidsplanen är sedan att statyn ska stå färdig inom de närmsta två säsongerna. Exakt var den kommer stå är inte bestämt än, det kommer bli någonstans i Amsterdam med en koppling till Ajax eller Cruijff själv. Platser som Cruijffs barndomskvarter Betondorp eller platsen där gamla stadion De Meer låg har nämnts, men förmodligen blir placeringen utanför Johan Cruijff Arena.

Den andra stora nyheten är att en bok om Abdelhak Nouri har getts ut, "Nouri: de belofte" (översatt: "Nouri: Löftet) är titeln. Författaren är välrespekterade Amsterdambaserade sportjournalisten Henk Spaan, som följt Ajax på nära håll i många decennier och som följt Appie sen han var nio år gammal. Spaan, regelbunden besökare på Ajaxs ungdomsanläggning De Toekomst, lade som många andra snabbt märke till nioåringens talang och kom att följa honom med intresse och med åren bli bekant med Appie och hans familj. Spaan var den förste journalist som uppmärksammade Nouris talang i pressen, i en artikel i Het Parool när Appie var 13 år. Appies familj och vänner står bakom boken, Appies pappa Mohamed och storebror "Mo" medverkade vid boksläppet igår där de syntes posera för foto med Ajax-ungdomspelarna Hossein Zamani, Nordin Musampa, Naci Ünüvar och Neraysho Kasanwirjo. Många vänner till Appie intervjuades för boken och flera av dem var också på plats, bland andra Donny van de Beek, PSV:s Steven Bergwijn och forne Jong Ajax-kaptenen Léon Bergsma.

Boksläppet skedde på Calvijn College i västra Amsterdam, där Appie själv studerade. Utöver nämnda familj, vänner och ungdomsspelare befann sig många av Appies fd tränare och ledare där och även gamla klasskamrater. "Appie förde människor samman, och det är fortfarande sant" sa skolrektorn Jolanda Hogewind som var först att tala innan ordet lämnades över till författaren Henk Spaan. "Normalt är ett boksläpp en festlig tillställning. Så kan nu inte fallet vara. Abdelhaks skugga hänger ovan oss. Det är en paradox jag var mycket medveten om när jag skrev boken," inledde Spaan som sedan fortsatte med att tala om Appies extraordinära talang men framförallt om hans ännu större personlighet, till stora applåder.

Amsterdams borgmästare Femke Halsema talade också och tog upp Appies debut i a-laget, hur supportrarna på arenan skanderade "Wij willen Nouri zien!" ("Vi vill se Nouri!") så fort han började värma upp. Det är unikt, aldrig tidigare har det hänt att alla supportrar skanderat att de vill se en spelare som inte ens debuterat. Men så populär, så stor var Appie redan innan debuten. Halsema talade om hur vi alla fick se Appie komma in och göra mål på en frispark och den kollektiva glädjen. Likt sin företrädare på borgmästarposten, den fanatiske Ajax-supportern Eberhard van der Laan (som var ett personligt stöd för Nouris familj fram till van der Laans bortgång i lungcancer förra året), lyfte Halsema fram Appie som en förebild och en äkta, typisk Amsterdammer.

Donny van de Beek sa efteråt: "Anledningen till att den här boken kommit nu är hemsk, givetvis. Men det är en vacker gest för honom. Appie betyder mycket för mig. Som person och som spelare hade han något speciellt, något ingen annan hade. Jag kommer aldrig glömma honom."

Steven Bergwijn, som den här hösten fått sitt verkliga genombrott i PSV vilket lett till landslagsdebut i veckan, är en annan nära vän till Appie, de växte upp tillsammans och spelade i Ajaxs pojklag ihop fram tills Bergwijn bytte till PSV som 16-åring. Bergwijn sade efteråt: "Appie förde alltid folk samman och gör det fortfarande. Förhållandena som skapat denna bok är hemska, men det är fint att herr Spaan skrev en bok om honom. Vi har spelat ihop sen vi var sju år gamla. Det är fortfarande väldigt jobbigt att besöka honom."

Léon Bergsma är en annan fd lagkamrat till Appie, både i ungdomslagen och i Jong Ajax. Bergsma var kapten för Jong Ajax förra säsongen när man historiskt vann Jupiler League, divisionen under Eredivisie. Under titelfirandet hyllade man Appie stort. Bergsma lämnade i somras för AZ och en större chans på a-lagsspel i Eredivisie. Bergsma säger att han själv inte läst boken än men hoppas att "Alla som läser boken kan inspireras av Appie och förstå vem han var. Vilken fantastisk kille han var. Via filmklipp kan folk se vilken fantastisk fotbollsspelare han var, men ännu större var hur fantastisk han var som människa."

Henk Spaans bok Nouri: de belofte finns än så länge bara utgiven på holländska.

Abdelhak Nouri vårdas fortfarande på sjukhus med familj och vänner ständigt vakande vid hans sida. Han vaknade ur koman i vintras och har under de följande månaderna gradvis kommit till en något högre medvetandegrad, men situationen är fortfarande allvarlig. Han kommunicerar med familjen genom att höja och sänka sina ögonbryn och öppna och stänga munnen till svar på direkta ja och nej-frågor.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-10-18 17:31:31
Author

Fler artiklar om Ajax