Lagbanner
Ett nytt lågvattenmärke: Ajax - Feyenoord avbruten, supporterkravaller, Mislintat sparkad
Inkastade fyrverkerier stoppade Ajax - Feyenoord.

Ett nytt lågvattenmärke: Ajax - Feyenoord avbruten, supporterkravaller, Mislintat sparkad

Kaoset i Ajax eskalerade mångdubbelt igår när Ajax - Feyenoord avbröts vid ställningen 0-3 efter flera läktarincidenter. Efter att matchen övergetts uppstod kravaller på Johan Cruijff Arena när en grupp supportrar försökte forcera sig in genom huvudentrén. Senare på kvällen kom beskedet att Ajax sparkat sportchefen Sven Mislintat. Supportrar fortsätter kräva styrelsens och tränaren Maurice Steijns avgång.

Undertecknad befann sig på resande fot igår, men lyckades se början på det elände som var De Klassieker när wifi hittades ett kort tag. Strax efter 0-3 fick jag ge upp då vi behövde hasta vidare. Det gjorde inte så mycket, det var en historisk match, men på helt fel sätt för Ajax.

Det vi fick se igår var ett nytt lågvattenmärke för Ajax. Både på och utanför planen har klubbens olika beståndsdelar skämt ut sig totalt — laget, ledningen och supportrar.

Att Ajax skulle bli utspelade av Feyenoord var ingen överraskning (jag tippade minst 0-4 på förhand) eftersom Ajax just nu är komplett värdelösa medan Feyenoord är i bra form. Feyenoord tog också ledningen tidigt och utökade den snabbt. Efter 0-2-målet kastade en supporter in en plastmugg öl mot planen. Domare Serdar Gözübüyük stoppade matchen tillfälligt. I linje med de nya direktiven som sattes efter skandalscenerna förra våren då Feyenoord-supportrar under en cupmatch på De Kuip kastade in många föremål på planen, inklusive en tändare som träffade Davy Klaassen i huvudet ås blodvite uppstod och matchen tillfälligt avbröts. Den matchen slutfördes, mot Ajax vilja, trots att Klaassen skadats så allvarligt av Feyenoord-supportern att han behövde bytas ut, och fler föremål kastades in efter det.

Efter några minuter identifierades ölkastaren och avlägsnades från arenan varpå matchen kom igång igen. Nye danske högerbacken Anton Gaaei olyckligt involverad i båda målen vilket ledde till att Steijn bytte ut honom mitt under första halvlek.

Föga hjälpte det då Ajax fortsatte spela klappkasst och 0-3 var ett faktum innan den första halvleken var över. Efter det målet kastade Ajax-supportrar in fyrverkeripjäser på planen. Matchen stoppades återigen tillfälligt innan den kom igång igen, med varningen att en tredje incident skulle göra ett den avbröts helt och hållet för dagen.

Den tredje incidenten kom i 55:e minuten av andra halvlek när ännu fler fyrverkipjäser kastades in från supportrar missnöjda med Ajax usla spel, usla ledning och usla styrelse.

Efter att matchen avbrutits försökte en mindre grupp supportrar storma huvudingången till Johan Cruijff Arena vilket gjorde att båda lagen hölls kvar i omklädningsrummen av säkerhetsskäl. Entrén vandaliserades innan polisingripande forcerade tillbaka supportrarna. Oroligheterna fortsatte utanför arenan där ridande polis sattes in för att skingra folkmassorna. Det är den tydligaste missnöjesaktionen Ajax-supportrar någonsin riktat mot klubben själv.

Ajax säsongsinledning är den sämsta sen sen 1964/65. Tränaren Maurice Steijn har visat sig helt inkapabel att sköta sitt jobb med någon slags värdighet överhuvudtaget. Det finns absolut ingen taktisk vision och hans ledarskap är obefintligt. De miserabla insatserna har följt på varandra, uppenbara taktiska brister finns på alla vis de kan finnas: Försvaret läcker som ett såll, mittfältet är helt inkompabitelt, offensiven obefintlig och presspelet icke-existerande. Efter varje match har Steijn skyllt ifrån sig på spelarna och vägrat ta ansvar för att spelet är fullständigt uruselt.

Sven Mislintat, sportchefen som anställde Steijn i somras, har sen en tid aktivt velat sparka honom men inte fått göra det. Det har varit en öppen fejd mellan tränare och sportchef, en illa dold maktkamp som igår kväll efter matchen slutade med att Mislintat fick sparken. Beslutet motiverades av Ajax med att det inte finns brett förtroende för honom i ledningen och styrelsen. Beslutet att sparka Mislintat nu är notabelt av flera skäl, dels för att han anställdes bara i våras, efter att klubben sökt efter en ny sportchef i 13 månader och bristen på en låg till grunden för förra säsongens katastrofala misslyckande. Efter en intensiv sommar där Mislintat, i vissa läger kontroversiellt, köpt och sålt spelare friskt, får han nu gå. Detta innan internutredningen är klar, den som Ajax startade för att reda ut om något gått fel till när Mislintat värvade Borna Sosa på deadline day, en spelare vars agentur är en affärspartner till ett företag Mislintat har aktier i.

Det är också notabelt eftersom Mislintats otvetydligt största misstag var att anställa Maurice Steijn som tränare, och Steijn sitter än dock fortfarande kvar på sin post trots massiv kritik mot hans sätt att leda laget från supportrar och flera tyckare, även om Steijn har fler vänner i media än Mislintat hade. Mislintat anställde Steijn efter att Kjetil Knutsen tackat nej, anställningen ifrågasattes från alla håll då Steijn hittills gjort sig känd som en på sin höjd medioker Eredivisie-tränare som ingen tidigare sett som ens i närhet av aktuell för Ajax-jobbet.

Fortsätter det så här måste Steijn också få sparken. Fler huvuden kan också rulla. Chief football officer Maurits Hendriks, som anställdes för den för honom skapade positionen i vintras, har också kritiserats. Det ryktas att Alex Kroes, som tillträder som ny VD senast 15 mars, vill ta bort både Hendriks och hans yrkestitel. Ajax supporterklubb har i veckors tid krävt hela styrelsens avgång. En särskilt ifrågasatt är Jan van Halst, styrelseledamot sedan i våras och tillförordnad VD sen i somras i väntan på Kroes. van Halst har haft särskilt ansvar för att överse Mislintats arbete och beslutet att göra sig av med den nyanställde sportchefen redan gör ju att man undrar varför han ens fick jobbet i så fall.

Holländska fotbollsförbundet beslutade idag om att Ajax - Feyenoord ska spelas klart inför tomma läktare nu på onsdag kl 14:00 medan den schemalagda ligamatchen mot Volendam som skulle spelas den dagen flyttas till senare datum. En bra kompromiss gör alla parter arga, för att travestera Kalle och Hobbe. Feyenoord är upprörda då de vill att matchen avslutas med resultatet 0-3 i deras favör. Ajax är upprörda då klubben ville att Feyenoord-matchen skulle spelas klart i november då nästa lucka i schemat finns. Volendam är upprörda då de inte vill att deras spelschema påverkas, de vill möta Ajax nu. För övrigt var det just Volendam som slog i den sista spiken i Alfred Schreuder-kistan förra säsongen, så Steijn borde kanske vara tacksam.

Skandalscenerna
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-09-25 18:31:00
Author

Fler artiklar om Ajax