Lagbanner
Excelsior 1 - 2 Ajax: Ny debutant när Ajax stängde helvetessäsongen
Justin Kluivert målskytt idag - men är han kvar nästa säsong?

Excelsior 1 - 2 Ajax: Ny debutant när Ajax stängde helvetessäsongen

"Amsterdams Kanté" Azor Matusiwa blev senaste akademispelare att debutera för Ajax när han fick chansen från start i säsongens sista match. Ajax spelade dåligt och hamnade i underläge men vände till seger i avslutningen av en säsong som man bara velat få överstökad. Nu går vi en sommar till mötes där halva laget kan försvinna.

Med andraplatsen säkrad och ingenting kvar att spela för kunde Erik ten Hag kosta på sig att experimentera i säsongsavslutningen borta mot Excelsior. När dagens startelva släpptes kunde ingen riktigt lista ut vilken uppställning ten Hag tänkt formera laget i förrän ten Hag i tv-intervju inför avspark förklarade att det var en 3-5-2 på pappret "men med utbytbara positioner". Laget på pappret blev då: Kostas Lamprou i mål, tredjemålvakten (som blivit andremålvakt under merparten av säsongen då tilltänkte andremålvakten Benjamin van Leer varit långtidsskadad) fick därmed göra sin Ajax-debut. Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt och Nicolás Tagliafico utgjorde trebackslinjen. Mittfältet från höger till vänster var Hakim Ziyech, Donny van de Beek, Azor Matusiwa, Lasse Schöne och Justin Kluivert. Klaas-Jan Huntelaar och Kasper Dolberg var anfallspar.

20-årige Matusiwa blev därmed senaste i raden av akademispelare att göra sin a-lagsdebut för Ajax. Matusiwa är en defensiv mittfältare som haft en stark utveckling under säsongen för Jong Ajax där han varit en stöttepelare i Michael Reizigers lag. En fysiskt stark och hårt arbetande grovjobbare som kan beskrivas som en Kanté-typ.

Trivia: Lamprou blev idag den fjärde greken någonsin att spela för Ajax. De tre tidigare var alla centrar: Nikos Machlas, Yannis Anastasiou och EM-halvguden Angelos Charisteas.

Så, ten Hags taktiska experiment. Ja, det gick åt helvete. Den första halvleken var, i mycket hård konkurrens, en av Ajaxs sämsta på hela säsongen. Det såg för bedrövligt ut, man mäktade med ett skott på mål, det kom efter en kvart via Kluivert. Annars kunde man knappt komam upp i ett bra anfall, bara van de Beek rörde sig bra framåt i ytor. Matusiwa jobbade för tre man över hela plan kändes det som medan de andra var vilsna i positionerna.

Förra säsongen i bortamatchen här på Stadion Woudesteijn stod de Ligt för en riktig indianare vilket ledde till ett baklängesmål då Excelsior-anfallaren Mike van Duinen fick Eriksgata rakt in på mål via hans felpassning. Idag fick vi se de Ligt "cut out the middle man" och slå in bollen direkt i eget mål. Vikten av samspel mellan målvakt och försvarare blev tydligt synliggjord, de Ligt jagade upp en långboll och hade en anfallare upp i ryggen, utan att titta efter var Lamprou stod spelade han hem bollen till dit han trodde Lamprou var (för det är där Onana skulle stått), men Lamprou stod ur position och bollen gick in i eget mål.

Spelet var så miserabelt att vissa bland Ajaxs tillresta bortafölje började sjunga "Oh wat we zijn slechst" ("Oh vad vi är dåliga) och "Erik rot op!" (ungefär "Erik försvinn" eller "Erik dra åt helvete").

Huntelaar fick utgå fotskadad i den första halvleken och ersättas av David Neres, som då hamnade ute på sin högerkant medan Ziyech gick in mer centralt, upp bakom Dolberg som ensam spets.

Tidigt i den andra halvleken kvitterade Ajax. Ziyech skruvade in ett fint inlägg mot bortre stolpen där Kluivert kom perfekt och nickade in sitt tionde mål för säsongen. Det gör att Ajax den här säsongen hade fem olika spelare med över tio mål vardera i ligan, något som inte hänt sen 1972-73. Neres 14 mål, Huntelaar 13, van de Beek 11, Schöne och Kluivert 10.

Ledningsmålet kom snabbt efter kvitteringen. Neres dribblade sig in i straffområdet, bollen gick till Dolberg som sköt ett hårt skott som före detta Hammarby-målvakten Ögmundur Kristinsson lyckades reflexrädda. Returen flög ut till Neres vars skott räddades på mållinjen av en försvarare. Bollen hamnade nu hos Ziyech som fälldes av Jeffry Fortes och Bas Nijhuis tvekade inte att peka på straffpunkten. Dolberg tog hand om straffen och dunkade tvärsäkert dit sitt sjätte mål denna skadefyllda säsong.

Man var nära 1-3 några gånger, närmast kom Kluivert som framspelad av van de Beek hade bollen på mållinjen men Excelsior-backen Jurgen Mattheij blockade med sin axel. van de Beek hade sen själv i slutet ett bra skott som Kristinsson gjorde en ny fin räddning på ut till hörna. Och Ziyech hade på stopptiden ett jätteläge att göra mål och kunde inte tro det själv att han missade chansen när Kristinssson petade ut hans avslut till hörna.

Lustiga scener utspelade sig efter slutsignal, när Ajax gick bort för att tacka bortaföljet tog Kluivert och de Ligt av sig sina matchtröjor för att kasta dem till supportrar. de Ligt tog i för mycket och lyckades kasta upp tröjan på det låga taket till bortaläktaren på Woudesteijn! Några minuter senare fångade tv-kamerorna hur en funktionär fick fram en stege och var i färd med att klättra upp på taket för att plocka ner tröjan när en Ajax-supporter lyckades klättra upp för baksidan av läktaren och plocka tröjan som han smusslade ut gömd under sin skjorta.

Huntelaar har bekräftat efter matchen att han förlänger sitt kontrakt och stananr ytterligare en säsong i klubben.

Äntligen är denna helvetessäsong slut. Den började med det värsta som någonsin hänt Ajax Amsterdam, med Appie Nouris kollaps. Den fortsatte med dåligt spel, usel ledning, tränarkaos, ännu sämre spel och bortkastade titelchanser och interna bråk mellan supportrar och supportrar och supportrar och spelare.

Nu väntar en hektisk sommar för Ajax. Nicolás Tagliafico, Hakim Ziyech, Lasse Schöne och Kasper Dolberg är förväntade VM-spelare för klubben. Silly season kommer bli för jävlig. Med all sannolikhet var idag sista gången vi fick privilegiet att se Ziyech spela i den rödvita tröjan. I dagarna har Mino Raiola hållit på med sitt typiska rävspel för sin klient Kluivert, vars kontrakt går ut 2019 och som Ajax försökt förlänga hela våren - Raiola kräver att Kluivert, nyss 19 år och lagets sjätte eller sjunde bästa spelare den här säsongen, ska bli lagets bäst betalde spelare annars kan han gå till Manchester United eller liknande. André Onana har berättat att han tackade nej till erbjudanden i vintras men att om ett bra erbjudande kommer i sommar så går han. Halva fotbollseuropa jagar Matthijs de Ligt. Barcelona sägs vilja ha han, Donny van de Beek och Frenkie de Jong. David Neres med sina 14 mål och 12 assist är också hett villebråd. Och vad händer med Nico Tagliafico om han gör ett starkt VM för Argentina?

Andraplatsen i ligan innebär att Ajax går in i den andra kvalomgången till Champions League i sommar. PSV går in i tredje kvalomgången. Cupvinnarna Feyenoord går in i tredje kvalomgången till Europa League, trean AZ i andra kvalomgången. Den sista kvalplatsen till Europa League gör Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag och Heerenveen upp i playoff. Zwolle som gjorde en fantastisk höst men dålig vår spelade bort sin playoffplats idag efter 6-0-torsk borta mot AZ samtidigt som ADO Den Haag vann borta mot Roda med 2-3. Heerenveen hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Feyenoord men förlorade med 2-3 efter en missad straff av Arber Zeneli. Sedan tidigare var Twente klara för nedflyttning och Sparta Rotterdam klara för nedflyttningskval, idag blev det också klart med Roda JC i kvalet.

Jong Ajax vann som tidigare rapporterat Jupiler League men får inte flyttas upp, tvåan Fortuna Sittard fick direktplatsen till Eredivisie istället. Kvalet om de två andra platserna är i gång (Roda och Sparta går in i det senare) och har bjudit på stor dramatik redan. Almere City har slagit ut MVV där notabelt var att Ajax-produkten Damon Mirani, mittback, gjorde hattrick i första matchen. Dordrecht - Cambuur möttes i det andra dubbelmötet i första kvalomgången. Första mötet slutade Dordrecht 1 - 4 Cambuur. Returen? Cambuur 1 - 4 Dordrecht, och Dordrecht, med 18-årige debutanten Menno Bergsen i mål, vann sedan straffläggningen och är vidare till andra omgången.

Matchfakta

Excelsior 1 - 2 Ajax
Mål: 1-0 självmål de Ligt '20, 1-1 Kluivert '48, 1-2 Dolberg (straff) '52
Excelsior: Kristinsson; Karami, de Wijs, Mattheij, Fortes; Faik, Messaoud (Vermeulen '73), Koolwijk (Caenepeel '79); Elbers, van Duinen, Hadouir (Garcia '69)
Ajax: Lamprou; Mazraoui, de Ligt, Tagliafico; Ziyech, van de Beek (Ekkelenkamp '86), Matusiwa, Schöne, Kluivert; Dolberg (Cassierra '72), Huntelaar (Neres '38)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-05-06 17:23:23
Author

Fler artiklar om Ajax