Excelsior 2 - 2 Ajax: Misstag och missade chanser
Davy Klaassen satte kvitteringen för Ajax.

Misstag i försvaret och missade chanser framåt kostade Ajax segern mot lilla Excelsior.

Maurice Steijn gjorde två ändringar i startelvan från seriepremiären mot Heracles. Jay Gorter som fick komma in i den matchen efter Gerónimo Rullis axelskada, startade som väntat i hans ställe. Rulli blir borta hela höstsäsongen. Vidare bänkades Kenneth Taylor och nyförvärvet Carlos Forbs fick starta istället, på högeryttern då Mohammed Kudus flyttades in som tia.

Tippade bottenlaget Excelsior vann sin premiärmatch, en otroligt svängig historia mot NEC där alla tre nya svenskar i klubben, Casper Widell, Oscar Uddenäs och Richie Omorowa, gjorde mål. Idag var det dock bara en av dem som startade, Widell i backlinjen.

Ajax var förstås det dominanta laget och låg på från start. Benjamin Tahirovic vann mycket boll på mitten och hade också det första farliga avslutet tjugo minuter in då han sköt tätt över från distans.

Forbs hade redan visat prov på sin otroliga snabbhet, och efter 25 minuter var han involverad i ledningsmålet. Tillsammans med Brian Brobbey satte han in en bra press mot Excelsiors mittback Serano Seymor som prompt tappade bollen till portugisen och Forbs kunde direkt frispela Brobbey som sköt in 0-1.

Det var sen bud på fler mål för Ajax under den första halvlekens slutskede. Forbs spelade igenom Brobbey en gång till som från höger skickade in inspelet rakt framför mål men Kudus kom lite fel till bollen och hans avslut räddades på mållinjen av en back. Några minuter senare spelade Tahirovic igenom Brobbey som sköt bollen i nät igen, men målet dömdes bort för en tydlig offside.

Istället kom en kvittering på tilläggstiden i första halvlek. Ajax-försvaret slarvade och fick inte undan bollen ordenligt efter ett Excelsior-anfall, så hemmalaget kunde bita sig fast och återerövra. Med fint kombinationsspel sågade de sig igenom och skapade oreda i Ajax-försvaret och vänsterbacken Arthur Zagrés inspel dammades hem av Siebe Horemans.

Till den andra halvleken ersattes Anass Salah-Eddine av Owen Wijndal, en svag vänsterback ut för en annan det vill säga.

Ajax fick en mardrömsstart på den andra halvleken. Nye mittbacken Jakov Medic, som i premiären blev hjälte med sitt kanonmål från långt håll, blev nu syndabock då han i eget straffområde drällde med bollen, pressades ner av Lazaros Lamprou och förlorade bollen bara meter från eget mål, bollen hamnade rakt framför fötterna på Excelsiors center Nikolaos Agrafiotis som utan tvekan pangade upp den i nättaket, 2-1.

Det blev till för Ajax att ligga på för ett kvitteringsmål då. Tahirovic kom nära ganska omgående. Först skickade han iväg Brobbey i djupled längs vänsterkanten med en bra öppnande passning, han fortsatte sen framåt och fick tillbaka bollen av Brobbey men hans direktskott var för dåligt och flög utanför.

Några minuter senare fick Brobbey nästa chans efter att Branco van den Boomen breddat ut till Wijndal med en krosspassning. Wijndal skickade in inlägget och Brobbey kastade sig fram för en språngnick men fick ingen riktig träff.

Steijn agerade sen genom att byta ut Forbs, som mattats i andra halvlek då han inte är helt fit än, och för dagen svage van den Boomen. In kom Kenneth Taylor och Davy Klaassen som båda är osäkra på sina platser i Ajax nu.

Taylor var sen näste man att så när hitta rätt, men Zagré, som briljerade vid Excelsiors första mål, stod nu för en otroligt svettig räddning på mållinjen.

Istället blev det Klaassen som gjorde det. Kudus skickade in bollen från högerkanten och Klaassen fick på en bra volleyträff så bollen flög in i mål, 2-2.

Ajax fortsatte trycka på för en kvittering. Taylor spelade fram Klaassen, men Stijn van Gassel räddade. Steven Bergwijn sköt mot krysset, men van Gassel limmade bollen. Kudus sköt, men över.

Det blev inte mer än 2-2 på konstgräset för Ajax, en stor missräkning förstås. En följd av att nyckelspelare som Bergwijn och van den Boomen hade dåliga dagar, men framför allt att man inte tar tillvara på målchanserna och står för kostsamma misstag bakåt. Medic kommer lära sig av 2-2-målet, men hela laget måste skärpa sig för att inte tillåta mål som det första Excelsior gjorde, då det gick snett på flera håll.

Härnäst för Ajax väntar första matchen i Europa League-playoffet mot bulgariska Ludogorets, på torsdag kl 20:00 kommande vecka. Ajax börjar borta.